Kapadokya’da unutulmaz bir tatil planı yapıyorsanız eğer, vadi yürüyüşlerini de programınıza eklemelisiniz. Çünkü bir şehri veya doğa harikası mekanları tam anlamıyla keşfedebilmek için onlara yakından bakmalısınız. Böylece karış karış her noktasını görebilirsiniz. Gezgin ruhlu insanlara ilham veren ve yol gösterici niteliğe sahip olan İlber Ortaylı’nın şu cümlesine kulak vermek gerekir: Bir şehri ilk defa görüyorsanız, bir dakika bile dinlenmeyeceksiniz. Çünkü macera dolu bir tatil deneyiminin anahtarı tam olarak gezmekte saklıdır. Bu nedenle Kapadokya Yürüyüş Turu 1 çok iyi planlamalıdır. Ve güzergahları da özenle belirleyerek yola çıkmalısınız.
Kapadokya bölgesi azımsanamaz derecede büyük bir alanı içine almaktadır. Buna bağlı olarak, bölgeye hâkim ve vadileri bilen kaynaklara danışarak gezinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Masalsı bir diyara benzetilen bu topraklar, yüzyıllar boyunca değişime uğramış mağaralar, yer altı şehirleri ve tarihi mekanlar keşfedilmek için sizleri beklemektedir. Bununla birlikte Kapadokya Yürüyüş Turu esnasında vadilerinden mağaralarına, tarihi kiliselerinden yeraltı şehirlerine ve daha birçok zenginliğe sahip bu topraklarda doğru rotaları kullanarak eğlenceli bir deneyime şahit olacaksınız.
Kapadokya’daki eşsiz güzelliklere sahip vadiler milyonlarca yıl öncesine dayanan muhteşem bir doğa harikası yapılarıdır. Uzak bir geçmişten evirilerek günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Kapadokya'nın masalsı vadilerini yakından incelemeye ne dersiniz? Kapadokya Yürüyüş Turu yapacaklar için hazırlanan pek çok rota aslında bu vadileri daha yakından tanımak içindir. İlk olarak sizin için hazırladığımız Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nin oluşumuna göz atalım. Tüf adı verilen yumuşak tabakadan oluşan vadiler zaman içerisinde farklı şekillere dönüşerek oluşumlardır. Bu değişimler rüzgâr ve suyun aşındırması ile başlamış uzun yıllar devam etmiş ardından muhteşem bir sanat eseri niteliğinde bu coğrafya ortaya çıkmıştır.
Bununla birlikte Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nde bulunan kaya yapılar ve yeraltı şehirleri burada yaşamış olan insanlar tarafından barınma, ibadet ve korunma gibi amaçlar için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Kolay şekil verilebilen kısımlar insanlar tarafından oyularak barınak ve yaşam alanına dönüştürülmüştür. Kapadokya Yürüyüş Vadileri'ni gezerken bu ilginç ve aynı zamanda doğa insan etkileşiminin bir yansıması olan mekanlara şahitlik etmiş olacaksınız. Aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Kapadokya’nın çeşitli vadi ve yerleşkeleri olan, Göreme Milli Parkı, Ürgüp, Uçhisar, Çavuşin, Mustafapaşa, Avanos ve Derinkuyu yeraltı şehirleri bulunmaktadır.
Kapadokya Gezisi için düzenlenen günübirlik turlar ile göz alıcı doğa harikalarını ve antik yerleşim yerlerini keşfetme zamanı! Ayrıca Kapadokya Yürüyüş Rotaları özenle seçilerek ulaşım ve dinlenme noktaları belirlenerek başlangıç yapabilirsiniz. Aksi takdirde bucaksız patika yollarında beklenmedik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ziyaret edilmesi gereken tarihi kiliseler ve doğa mucizesi vadilerde güvenle yol almanız tamamen yürüyüş rotasında saklıdır. HTR Turkey Tours tarafından hazırlanan Kapadokya Yürüyüş Rotaları sizlere eğlenceli ve unutulmaz bir deneyim sunar. Sizler için hazırladığımız macera dolu yürüyüş rotalarına birlikte detaylı bir göz atalım.
Uçsuz bucaksız vadilere giden bu yolculukta, doğanın eşsiz sanatını yakından görmeye adım atıyoruz. Kapadokya Özel Yürüyüş Turu 1, hikayesi ile efsane olmuş Gomeda Vadisi'nden başlamaktadır. Mağaralar arasından giden yol boyunca devam etmektedir. Kapadokya Yürüyüş Turu güzergahı boyunca keşfedeceğiniz tarihi kiliseler ve yapılar bir manzara şölenine dönüşerek sizlere gün boyu eşlik edeceklerdir. Gomeda Vadisi'nde 2.5 – 3 saat süren yürüyüşün ardından Mustafapaşa Köyü bir sonraki varış noktası olacaktır.
Yürüyüş turu güzergahında Antik dönemlerde Sinasos (Güneşin Şehri) adıyla bilinen köyde görülmesi gereken birçok mekân mevcuttur. Manastır, kilise, tarihi köprü ve taş konaklardan oluşan köyün sokaklarında gezinirken yaşayan tarihe tanıklık edeceksiniz. 2021 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından dünyada bulunan “En İyi Turizm Köyleri” arasında yerini almayı başarmıştır. Tarihi dokusunun muhteşem bir şekilde korunmasından dolayı bu unvanı kazanmıştır. Son olarak, bembeyaz kayaları ve vadi boyu akan deresi ile Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında favorilerde yer alan Zemi Vadisi bizi karşılayacaktır. Doğal güzelliklerin yanı sıra kiliseler ve devasa ağaçlardan oluşan bu diyarda masası bir gezinti sizi bekliyor olacaktır.
Size yürüyüş turu güzergahında birçok Kapadokya Yürüyüş Vadisi’nden söz ettik. Peki bu kadar çok mekanı keşfedeceğimiz Kapadokya Yürüyüş Turu Ne Kadar Sürer? Zengin bir doğal güzelliğe sahip bu coğrafyayı gezerken bir günlük yürüyüşler planlanmaktadır. Sabah saat 9’da başlayan yürüyüş turu yaklaşık olarak gün batımına kadar devam etmektedir. Gomeda Vadisi’ndeki geziden sonra öğlen yemeği arası da verilmektedir. Burada hem yürüyüş yorgunluğu atacak hem de enerji toparlayacak vaktiniz olacaktır. Daha sonra Zemi Vadisi’nde 3 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleşecektir. Böylece Uçhisar’dan Göreme’ye kadar geniş bir alanı yakından tanıma fırsatınız olacaktır. Bölgenin gezilmesi ve yol mesafeleri göz önüne alınacak olursa, verimli bir tur için bir gününüzü ayırmanız gerekmektedir.
Peki Gomeda Vadisi'nden başlayıp Zemi Vadisi'ne kadar uzanan Kapadokya Özel Yürüyüş Turu fiyatı nedir? HTR Tours tarafından belirlenen güzergâh boyunca (Gomeda Vadisi – Mustafapaşa Köyü – Zemi Vadisi) rehber eşliğinde planladığımız yürüyüş fiyatları;
1 Kişi : 182 Euro Kişi başı
2 Kişi : 110 Euro Kişi başı
3 Kişi : 86 Euro Kişi başı
4 Kişi : 75 Euro Kişi başı
şeklindedir.
Kapadokya Gomeda Vadisi
Kapadokya Yürüyüş Turu’nun ilk rotası olan Gomeda Vadisi Ürgüp’te bulunmaktadır. Adını Mustafapaşa istikametinden vadiye girildiğinde sizi karşılayan Gomeda Harabeleri’nden almaktadır. Eşi benzeri görülmemiş mağaralara ev sahipliği yapan vadi ziyaretçilerine gizemli ve macera dolu bir deneyim yaşatmaya devam etmektedir. Aynı zamanda tünellerle donanmış mekanlardan geçerek yolculuk yapmanın tadına varıyorsunuz. Mağaralar eski zamanlarda yağmur sularının bir araya getirilmesi için kullanılan birikintilere sahipti. Şimdilerde ise yerli halk tarafından ağaçların sulanmasında kullanılmaktadır. Kapadokya’nın sembolü haline gelmiş olan peri bacaları Gomeda Vadisi’nde sayıca daha az bulunsa da mağaralarıyla gizemli bir gezi yaşatmaktadır. Buna ek olarak, eski bir yerleşim yeri olduğu için kiliseler ve yeraltı şehirlerine rastlamak mümkündür. Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nin her biri aynı coğrafyada bulunmaktadır. Ancak yine de hikayeleri ve tarihi yapıları ile sizlere farklı deneyimler sunmaktadır.
Peki Kapadokya Yürüyüş Turu dışında ziyaret etmek isteyenler için Gomeda Vadisi Nerededir? Gomeda Vadisi, Kapadokya’nın dizi ve film setlerinin uğrak mekanı olan Ürgüp’ün güneyinde bulunmaktadır. Diğer adıyla Şeytan Deresi olarak bilinen vadi aynı zamanda Mustafapaşa Köyü’nün de batısındadır. Bir yol tarifi verecek olursak Mustapaşa’da bulunan Cumhuriyet Meydanı'ndan girişinin olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Ayvalı Köy yolundan 2 km sonra sağa devam ettiğinizde de vadi tabelasını görebilirsiniz. Aynı zamanda vadi girişinde de özel araçla gidecekler için park alanı bulunmaktadır.
Kapadokya derin tarihiyle beraber gizemli hikayelerin evidir. Buraya gelecekseniz kendinizi 'Binbir Gece Masalları'nda hissedebilir ve o masallardan birini öğrenebilirsiniz. Kapadokya Yürüyüş Turu sırasında da gezeceğiniz her mekanın ayrı bir hikayesi mutlaka olacaktır. O zaman Gomeda Vadisi hikayesi nedir? Bir varmış bir yokmuş... Günün birinde denir ki bu vadide iyi ve kötü birbiriyle savaşmış. Bu savaşı kazanan iyilik, kötülüğü Gomeda Vadisi’nin mağarasında uykuya hapsetmiş. Bu yüzden vadide gezerken derin mağaraları, karanlık tünelleri hala esrarengiz havasıyla insanın içini ürkütmektedir. Hatta Gomeda Vadisi bu havasıyla korku filmine konu olmuştur. Ayrıca Gomeda isimli 2007 yapımı filmde bir arkadaş grubunun Kapadokya’da geçirdiği bir gece işlenmiştir.
Gomeda Vadisi yolculuğunuz boyunca doğanın eşsiz sanatı ile insanlığın becerisinin bir araya gelerek harika mekanlara dönüştüğünü göreceksiniz. Bunlardan biri de Alakara Kilisesi, bölgede bulunan kiliseler arasında freskleri bugün bile gözle görülecek kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Hristiyanlar zulümden kaçarak Kapadokya’nın zengin topraklarına sığınmış burada dinin temel değerlerine ciddi katkılar sağlanmıştır. Hristiyanlar için önemli bir merkez haline gelen coğrafyada sık sık kiliselere rastlamamızın nedeni budur. Aziz Basilios Kilisesi de Kapadokya’da yer alan en eski kiliseler arasında yerini almıştır. Ayrıca Kaya Kemer ve yeraltı şehirleri gezilecek yerler arasında bulunur.
Gomeda Vadisi’ne girmeden evvel sağ tarafta yer alan Alakara Kilisesi kalıntısı kayaların oyulması ile serüveni başlamıştır. Roma döneminin izlerini taşıyan yapı, yakın tarihimizde duvar örgülerinin eklenmesi ile genişletilmeye çalışılmıştır. Ayrıca kiliseye kemerli bir bölgeden geçilerek girilmektedir. Tek apsisli bir yapıya sahip olan bu mekânda tarihin izlerini okuma fırsatını buluyorsunuz. Fresk üzerinde Hazreti İsa ve 12 Havariler'i net bir şekilde görülmektedir.
Vadinin batı yakasına doğru yapılan yürüyüş ve kısa bir kaya tırmanışının ardından Aziz Basilios Kilisesi sizi karşılamaktadır. Mustafapaşa Köyü’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıkta yer alan Manastır Kilisesi Beyderesi Vadisi’nden ise 20 dakikadır. Araştırmalara göre yedinci yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı’nın 2. Durağı Zemi Vadisi’ni anlatmaya sıra geldi. Gomeda’nın gizemli havasından sıyrılıp sizi Kapadokya’nın başka bir yüzünü göreceğiniz vadiye ulaştınız demektir. Zemi Vadisi, Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında en uzun parkurlarından birine sahiptir. Vadi içinde ilerledikçe derinleşmekte ve insanı içerisinde devam etme arzusu oluşturmaktadır. Sebebi ise peri bacalarının doğal gökdelenlerinin şekilden şekile girmesidir. Hazırsanız Zemi Vadisi hakkındaki detayları sizlerle paylaşmak isteriz.
Zemi Vadisi, Kapadokya’nın en meşhur bölgesi olan Göreme’de bulunmaktadır. Aynı zamanda da Uçhisar’a yalnızca 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi’ne doğru kuzey-güney ekseninde yer almaktadır. Vadinin toplam uzunluğu ise 5600 metredir. Kapadokya Yürüyüş Turu gezisini rahat tempoyla 4 saatte tamamlayabilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesi’nde başlayan vadi Kermil Tepesi’nde bitmektedir.
Diğer adıyla Aşk Vadisi olarak bilinen bu vadiyi bu kadar çekici kılan bembeyaz kayaların diziliş şeklidir. Zemi Vadisi peri bacaları diğer yerlerden farklı olarak yükseliş biçimiyle ayrılmaktadır. Ayrıca bu bembeyaz kayaların yemyeşil bitkisiyle bütünlenişi de insanı büyülemektedir. Kesinlikle listenizde Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında yer almalıdır. Çünkü yalnızca doğasıyla değil Zemi Vadisi Gezilecek Yerler’i ile de ön plana çıkmaktadır.
Zemi Vadisi’nin girişi olan Göreme Açık Hava Müzesi’nden hemen 800 metre ilerledikten sonra El Nazar Kilisesi’ni görebilirsiniz. Kiliseye yürürken üzüm bağlarının arasından geçeceksiniz. Karşınıza çıkan kilise aslında dev bir peri bacası olacaktır. Peri bacasına oyulan kilise T plana sahiptir. Yapımı tam bilinmese de 10. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Aynı zamanda kilise 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne girmiştir. Bununla birlikte yine Kapadokya kiliselerinde sıkça göreceğiniz freskler bulunmaktadır. Kilise içerisinde İsa’nın çarmıha gerilmesi ve yükselmesine dair etkileyici sahneler bulunduran freskler vardır.
Saklı Kiliseye adını veren şey yüzlerce yıl gerçek manasıyla kimsenin bulamamış olmasıdır. Kilise ancak 1957 yılında keşfedilmiştir. Sebebi çok sarp bir kayada yer almasından kaynaklıdır. Aslında tarihçiler buraya Aya Jones Kilisesi de demektedir. Yine bu kilise, vadi girişine çok yakın bulunmaktadır.
Kapadokya yürüyüş turu 1 hakkında tüm detayı bilgiye tur sayfamızın tanıtım metni kısmından ulaşabilirsiniz.
Kapadokya Yürüyüş Turu 1 ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yapın