Mihrimah Sultan Camii


Mihrimah Sultan Camii


İstanbul, herkesi büyüleyen muhteşem bir şehir. Vapura binip boğaz turu yaptığınız esnada martılara simit atmak, ''biz buradayız'' diye bağırırmışçasına güzelliğiyle gözlerimizin önünde duran tarihi yarımadayı izlemek veya denizin ortasında tüm endamıyla yer alan Kız Kulesine hayran hayran bakmak ve daha nicesi. Her açıdan fırsatlar şehri olan İstanbul'un her köşesinde bir güzellik var. Kısacası diyebiliriz ki İstanbul, dünyanın en güzel metropol şehridir. Söz ettiğimiz dünyanın en güzel metropol şehrinde de özellikle hikayesi ile bizleri kendine hayran bırakan bir yapı var. O da Mihrimah Sultan Camii. Hep beraber Mihrimah Sultan Camii'nin hikayesine bakalım. Sadece hikayesi değil, mimari yapısına kısacası o yapıya dair her şeye bir göz atalım.


Mihrimah Sultan Camii Hikayesi

Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan evlilik çağına geldiğinde onun için iki aday vardır. Bu adaylardan biri Rüstem Paşa, diğeri de Mimar Sinan'dır. Fakat Kanuni Sultan Süleyman, kızı için Rüstem Paşa'yı uygun görünce Mimar Sinan aşkını kalbine gömmeye çalışır. Fakat bir süre sonra da kalbinde gizlediği bu aşk ortaya çıkar. Böylelikle Koca Sinan, Mihrimah Sultan için biri Üsküdar'da, diğeri de Edirnekapı'da bulunan iki cami inşa eder.

Mimar Sinan kalbindeki tüm aşkı bu camilere yansıtarak ortaya iki şaheser çıkarır. Mihrimah Sultan'ın doğum gününde yani 21 Martta Edirnekapı'da bulunan Mihrimah Sultan Camii kısmında güneş batar. Fakat Üsküdar'da inşa edilmiş diğer cami minareleri arasından da ay doğar. Mihrimah yani Mihr-ü Mah farsça ay ve güneş anlamına gelmektedir. Koca Sinan'da hep yaptığı gibi ustalığını aşk ile birleştirip sevdiği kadının isminden ortaya muhteşem iki cami inşa etmiştir.




Mihrimah Sultan Camii Nerede

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Mihrimah Sultan Camii ya da diğer adıyla İskele Camii, meydanda bulunmaktadır. 

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii ise Karagümrük semtinde surların hemen yanında bulunur. 


Mihrimah Sultan Camiiye Nasıl Gidilir

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'ye ulaşmak kolay olduğu kadar bir o kadar da keyiflidir. Özellikle de vapur ile Üsküdar'a geçiyorsanız. Eminönü, Karaköy, Beşiktaş ya da Kabataş iskelerinden Üsküdar'a vapurla geldikten sonra kolaylıkla camii'yi bulabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise Marmaray. Üsküdar durağında indiğinizde meydanda Mihrimah Sultan Camii'yi görebilirsiniz. 

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii'ye ulaşmak için en iyi seçenek Metrobüsü kullanmak. Edirnekapı Metrobüs durağında indikten sonra 5 dakika yürüyerek camiiye ulaşabilirsiniz. 


Mihrimah Sultan Camii Tarihi

Birinci Mihrimah Sultan Camii İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunur. Bir diğer adı da İskele Camii'dir. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mihrimah, güneş ve ay anlamına gelir ve cami, Mimar Sinan'ın erken dönem eserlerinden biridir.

İkinci cami ise İstanbul'daki Karagümrük semti, Edirnekapı kısmında yer alır. Camii surların hemen yanında yer alır. Mihrimah Sultan burayı Mimar Sinan'a yaptırır. Cami yapımına 1562 yılında başlanmış, 1565 yılında da yapımı tamamlanmıştır.


Mihrimah Sultan Camii Mimari Özellikleri

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii

İki minareli ve tek şerefeli bir camidir. Mermer minber ve mukarnaslı mihrabı, klasik mimariyi en güçlü şekilde yansıtmaktadır. Söz konusu muazzam caminin denize bakan kısmında yirmi köşeye sahip mermerden yapılmış bir şadırvan yer alır. Osmanlı eserlerine bakıldığı zaman bu cami ön kısımdan küçük bir yapıdır. Sağ tarafında ise kıble duvarı bölümünde geniş bir alan mevcuttur. Kısacası camiye iskele kısmından bakıldığı zaman bir kartal silüeti gibi gözükmektedir.


Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii

Edirnekapı'daki camii ise dikdörtgen şekilli bir planla inşa edilmiştir. Caminin üç yerinde de birer kapı yer alır. Söz konusu kapılar da camii avlusuna çıkar. Caminin sağ kısmında bir minare vardır. Söz konusu camii, özellikle tek minareye sahip olma özelliğinden dolayı dikkat çeker.

Söz konusu bu cami ana kubbesinin yanında galeriler vardır. Bu galeriler caminin enine olarak büyümesini sağlar. Burada bulunan mermer mihrap ise Mimar Sinan çağına ait en güzel örneklerden biridir. Burası çok yüksek bir tepede yer alır. Söylentiye göre de caminin temelini inşa etmek için de Mimar Sinan daha sağlam bir temele sahip olan cami inşa etmek adına, alt yapısına binlerce kuyu kazdırdığı biliniyor.

Osmanlı Devleti'nin en büyük ve en değerli mimarı Mimar Sinan, hem Üsküdar'da hem de Edirnekapı'da gerek hikayesi, gerek mimari güzellikleriyle bizlere muazzam iki yapı bırakmıştır. Mimar Sinan aşkın insana neler yaptırabileceğinin en büyük örneklerinden biridir.

İstanbul'u dediğimiz gibi gezdikçe daha çok yer keşfedeceksiniz. Aynı şekilde keşfettikçe daha da çok keşfetmek isteyeceğiniz bir şehir. Bu muhteşem şeyler ile dolu şehri gezip görmek istiyor olabilirsiniz. ''İstanbul'da gezilecek yerler'' listenize nereleri eklemeniz gerektiğini bilmeyenler için başka bir önerimiz var. İstanbul'a gezmek için gelecekler için yukarıda detaylı bir şekilde anlattığımız camii mutlaka gezilip görülmesi gereken harika iki yapı.