Melendiz Çayı


Melendiz Çayı

27.09.2022

Ihlara Vadisi’ni oluşturan akarsu olarak bilinen Melendiz Çayı, bölgedeki yeşil ile birleşerek ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Eski ismiyle Kapadokya Irmağı olarak da bilinir. Ayrıca bölgeye hayat veren bu çay, Ihlara Vadisi boyunca uzanmaktadır. Vadide hem yürüyüş turları yaparken hem de kilise gezilerinizde sizi karşılayacak hatta size rehberlik edecektir.

Ihlara Vadisi yeşil rengini bu akarsuya borçlu olsa gerek. Öyle ki etrafı bozkır olan bu yer Ihlara Vadisi’ne indiğinizde sizi yemyeşil bir manzarayla karşılıyor. Ayrıca vadi adeta Akdeniz iklimini yaşatıyor gibi. Rüzgarlar tam tadında eserken Güneş sizi yakmıyor fakat ısısını da esirgemiyor. Birçok bitki sanki burada daha güzel yetişiyor. Melendiz Çayı’nın sesi ile kuş sesleri birleşiyor. Bunun yanı sıra Melendiz Çayı’nın içerisinde tatlı su balıkları da bulunuyor. Bölgedeki restoranların balık yemekleri oldukça popüler.


Melendiz Anlamı

Melendiz, Niğde’nin kuzeybatısında Niğde ve Bor Köyü arasında kalan volkanik dağın ismidir. Bu ismin nereden geldiğine dair iki rivayet vardır.

Bunlardan birincisi, Malazgirt Savaşı’nda bölgeye akınlar düzenleyen Melendiz Bey’den geldiği yönündedir. Konya ve göller yöresine akınlar düzenleyen bu akıncının ismi bölgeye verilmiştir. Bir diğeri ise, Bizans döneminde kurulan Finas Köyü’nde Tokyanus Dağı’na adına veren valinin burada bir çiftliği vardır. Bu bölgeye çiftlik denmektedir. Bu yüzden çiftlik anlamına gelen Melendiz adını almıştır.

Melendiz Dağı 

Volkanik bir dağ olan Melendiz Dağı, Niğde ve Bor Köyü arasında kalır.  Niğde il sınırları içerisindedir. Hasandağı ve Melendiz aynı volkanik dağ kümesindedirler. Batısındaki Hasandağı ile birleşir. Melendiz Dağı’na birçok yerden çıkış noktası bulunmaktadır. Dağın en yüksek noktası 2898 metredir. Melendiz dağı, Ihlara Vadisine kadar uzanan ve Tuz gölüne dökülen Melendiz Çayı’nın doğduğu yerdir.

Melendiz Çayı Nerede

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Ihlara Vadisi’nin hayat kaynağını Melendiz Çayı oluşturur. Ihlara Vadisi Nevşehir ve Aksaray arasında kalıyor. Ayrıca vadi Hasandağı’nın kuzeydoğusunda kalıyor. Vadiye Ihlara Köyü’nden giriş yapılabiliyor. Bu güzel akarsu da vadinin tam içerisinde.


Melendiz Çayına Nasıl Gidilir

Melendiz Çayı'na gitmek için ilk olarak Ihlara Vadisi’ne varmanız gerekmektedir. Kapadokya’ya geldiyseniz Ihlara Vadisi’ni görmeden gitmemelisiniz.

Melendiz Çayı’na varmak için Nevşehir - Aksaray Ihlara Vadisi arasında ortalama 95 km yol gitmeniz gerekmektedir. Gülağac - Derinkuyu ve D300 yolları üzerinden yaklaşık olarak 1 ya da 1.5 saat içerisinde özel aracınızla Ihlara Vadisi’ne varabilirsiniz. Daha sonra Ihlara Vadisi’nden 397 basamak indiğinizde Melendiz Çayı’nı göreceksiniz.

İstanbul - Ihlara Vadisi

Eğer İstanbul’dan ya da çevre illerden Ihlara Vadisi’ne gidiyorsanız Bolu Dağı’ndan sonra direkt Aksaray yoluna bağlanabilirsiniz. Böylece Ankara’yı dolanmadan daha kısa bir şekilde vadiye varacaksınız. İstanbul’dan Melendiz Çayını görmek için 715 km kadar yol kat etmeniz gerekiyor. Yaklaşık olarak 9 saatte Ihlara Vadisi’ne varabilirsiniz.

Niğde - Ihlara Vadisi

Eğer Niğde üzerinden geliyorsanız Ihlara Vadisi’ne gitmek eğlenceli olacaktır. Yaklaşık 55 km olan bu yolda yolculuk yaparken keyif alacaksınız. Çünkü bu yoldan gelirken pek çok güzel köyün içerisinden geçerek Ihlara Vadisi’ne varacaksınız.

Otobüsle Ihlara Vadisi Ulaşım

Otobüsle Ihlara Vadisi’ne ulaşım için otobüs kullanacaksanız Aksaray’dan Ihlara’ya gün içerisinde 3 otobüs var. Bu otobüsler 11.00, 15.00, 17.30 saatlerinde kalkış yapıyor. Yaklaşık 45 km süren bu yolda trafik pek olmuyor. Ihlara Vadisi’ne gitmek için en pratik yollardan birisi günlük turlar ile gitmektir.

Melendiz Çayı Nereden Doğar

Ihlara Vadisi'nin yaşam kaynağı olan Melendiz Çayı, aynı isme sahip Melendiz Dağı'ndan doğar. Buradan doğan ırmak Tuz Gölüne dökülür. Bu ırmak yaklaşık 14 km uzunluğundadır. Bazı bölümleri 110 metre yüksekliğe kadar uzanmaktadır.

Ihlara Vadisi Akarsu

Ihlara Vadisi akarsu denildiğinde akla ilk olarak Melendiz Çayı gelmektedir. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi’nin bugünkü şekline kavuşmasında önemli bir rol oynamıştır. İlk çağlardaki ismi Potamus Kapadukus yani Kapadokya Irmağı olarak da bilinir. Vadi boyunca 30 menderes çizen çay, 18 km’lik bir uzunluğa erişiyor. Ihlara Vadisi’nin kuzeybatısına doğru Selime, Yaprakhisar ve Belisırma köylerine uğrayan Melendiz aynı zamanda Aksaray’da Uluırmak’la birlikte Tuz Gölü’ne dökülüyor.

Bu akarsuyun etrafında gezebileceğiniz pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, hayran olacağınız doğa manzarası ve dinlenip yemek yiyebileceğiniz restoranlar da bulunmaktadır. Henüz Kapadokya’ya gelmediyseniz ve Ihlara Vadisi’nde keyifli zaman geçirmediyseniz hemen rezervasyon yaptırmanızı öneririz.


Ihlara Vadisi Ne Yapılır

Ihlara Vadisi’nde ne yapılır diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Hem doğal yaşamıyla hem de tarihi yapılarıyla Ihlara Vadisi’nin içerisinde tanıklık edeceğiniz pek çok güzellik var. Bu kısımda sizlere Ihlara Vadisi’nde yapılabilecek aktivitelerden bahsedeceğiz. Vadiyi kendiniz yürüyerek gezebilirsiniz ya da günlük yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca vadiyi gezmek için Ihlara Vadisi’nin popüler turu Yeşil Tura da katılabilirsiniz.

İlk olarak Ihlara Vadisi’ne girmek için 400’e yakın basamak inmeniz gerekmektedir. Bu basamakları indiğinizde yukarı çıkmak istemeyebilirsiniz. Vadi’nin enerjisi sizi içeri çekecektir. Vadiyi yürürken Melendiz Çayı sizlere eşlik edecek.

Yürüyüş boyunca pek çok kilise ve dini yapı göreceksiniz. Ne yazık ki Ihlara Vadisi’ndeki 105 dini yapıdan sadece 14 tanesi günümüze ulaşabilmiştir. Yürüyüş esnasında bu kiliseleri ziyaret edebilirsiniz. Bazıları yeraltı kiliseleriyken bazıları oyma kiliselerdir.

Vadide, Melendiz Çayı’nın etrafındaki restoranlarda suyun sesini dinleyebilirsiniz. Suyun sesi ile birlikte güzel yemek kokuları iştahınızı açacaktır. Burada yemeğinizi yedikten sonra dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz. Fotoğraflar çekebilirsiniz ya da size ilham veren doğa manzarası karşısında çayınızı yudumlarken bir şeyler yazabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Yürüyüş Turu 

Ihlara Vadisi’ne geldiğinizde sizi bir yürüyüş yolu karşılayacak. Bu yürüyüş yolu, Ihlara Köyü’nden başlıyor ve Selime’de bitiyor. Bu şekilde vadinin uzunluğu yaklaşık 14 km’yi buluyor. Eğer isterseniz Belisırma Köyü’nden çıkarak ortalama 6 km ile de yürüyüşünüzü tamamlayabilirsiniz. Ayrıca bu rotada Melendiz Çayı’nın iki yakasını da yürüyebilirsiniz. İsterseniz yürüyüşe başladığınız yere dönecek şekilde bir rota çizebilirsiniz. Bu noktada Melendiz Çayı sizlere rehberlik edecektir.

Ihlara Vadisi Yeşil Tur

Yeşil tur Ihlara vadisi ve yeraltı şehirleri turu olarak da biliniyor. Kapadokya’nın Güney bölgelerini gezmek ve Ihlara Vadisi’ni bir rehber eşliğinde dolaşmak istiyorsanız bu tur tam size göre. Yeşil tura veya diğer günübirlik turlara otelinizden ya da diğer tur acentelerinden kolay bir şekilde katılım sağlayabilirsiniz.

Bölgeye transferiniz sağlandıktan sonra profesyonel rehberler eşliğinde tura başlıyorsunuz. Üstelik tur içerisine müze girişleri de dahil. Göreme Panorama, Derinkuyu Yeraltı Şehri, 4 kilometrelik Ihlara Vadisi yürüyüş turu ve Belisırma Köyü’nü gezdikten sonra dinlenmek için mola veriyorsunuz. Daha sonra Öğlen yemeği yemeniz ve dinlenmeniz için bir restorana geliyorsunuz. Öğlen yemeklerinizi yedikten sonra Selime Manastırı, Güvercinlik Vadisi ve Çömlek Atölyeleri gezileri ile tur sona eriyor. Tur bittiğinde otelinize transferiniz sağlanıyor.


Ihlara Vadisi Kaplıca

Ihlara Vadisi’nin bittiği yerde, Yaprakhisar’a ortalama 3 km uzaklıkta bulunan Ziga Kaplıcasına gidebilirsiniz. Ziga Kaplıcası’nın bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir. İçme kürlerinin karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Öte yandan banyo kürlerinin ise kadın hastalıklarına ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir.