Nevşehir gibi doğal, tarihi ve kültürel şaheserlerle dolu bir bölgede birçok yapı bulunmaktadır. “Kapadokya Zelve Vadisi”, bölgenin tüm diğer oluşumlarına karşı ön planda kendini gösteriyor. Bunlardan bazıları insan uğraşları sonucu ortaya çıkmış bazıları ise doğanın bize sunduklarından oluşmuştur. Vadiler, her yerde olduğu gibi burada da tüm heybetiyle bize yaşadıklarını söylüyor. Üstelik Nevşehir ilinde bulunan diğer benzersiz eserlerle birleştiği zaman tüm diğer vadilerden daha da farklı gözüküyor.
Bu doğa harikalarından bir tanesi olan Kapadokya Zelve Vadisi ile tanışmak ve daha fazla bilgi almak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Kapadokya’nın mutlaka gezilmesi gereken mekanlarından biri olan Zelve Vadisi, tarihi ile de günümüze damgasını vuruyor. En eski yerleşim yerlerinden biri olan bu mekan insanların eskiden yaşadığı birçok taş evi içinde barındırıyor. İnsanlar, uzun yıllar bu taş evler içinde ikamet ettikten sonra hemen biraz uzakta olan köye taşınıyorlar.
Ayrıca bu bölge, Hristiyanlık için de oldukça önemli bir yerleşim alanı olup değerli kilise ve manastırları içeriyor. Dinin bu bölgede yayılabilmesi ve eğitimlerin verilebilmesi açısından Zelve Vadisi’nin önemi büyük gözüküyor.
Hasan Dağı, Melendiz Dağı ve Erciyes Dağı gibi büyük volkanik dağların milyonlarca yıl süren faaliyetleri sonucunda Kapadokya oluşmuştur. Bu faaliyetlerden ortaya çıkan ignimbiritler sayesinde bugünkü şeklini alabilmiştir. Zelve Vadisi ise Aktepe dağı içerisinde konumlanmıştır. Buralardaki oyulabilir kayaçların varlığı ile evler inşa edilmiş ve bugünkü konumuna gelmiştir. Vadiyi çevreleyen taş evler oldukça ilgi çekici ve merak uyandırıcıdır.
Zelve kelimesinin anlamı, toprağı alt üst etmeye yani çift sürmeye yarayan sabana götürülen ineklerin yol üzerinden ilerlemesini ve rotadan sapmamasını sağlayan eğri çubuktur. Bulunduğu alanın bu faaliyete uygun olduğu açıktır. “Zelve Vadisi” ismi de buradan gelmektedir.
Zelve Vadisi, Nevşehir ilinde Kapadokya içerisinde bulunmaktadır. Daha spesifik olarak, Avanos ile Göreme arasında konumlanmıştır. Koruma alanı içinde yer alır. Dağın bir ‘u’ şekli gibi çevrelediği alanın içerisinde bulunur. UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’nde yer alır. Tam adres ve yol tarifi için yazının sonlarına doğru ilerleyebilirsiniz.
Zelve vadisi gezmek için birkaç saatinizi (yaklaşık 3-4 saat) harcamanız gereken, her bir noktası doğanın ve tarihin el izleriyle dolu bir mekandır. Nevşehir / Kapadokya civarında gezilmesi ve görülmesi tercih edilen en popüler 5 mekan arasında kendini rahatlıkla gösterebilir. Bu büyülü mekanı daha detaylı öğrenmek ve geziden önce fikir sahibi olmak için yazıyı okumaya devam etmeyi unutmayın!
Alana giriş yaptığınız andan itibaren büyülü atmosferi ile sizi kucaklıyor. Giriş kısmı müzik faaliyetleri ve çeşitli etkinlikler için oldukça uygundur. Gerçekten de burada bu tarz etkinlikler mevcuttur. Tarihi ve kültürel bir hava eşliğinde bu tarz etkinliklere katılmak harika bir deneyim olabilir!
Kapadokya’nın her bir köşesi gibi Zelve Vadisi de o meşhur peri bacaları manzarasına sahiptir. Fotoğraf çekimleri için genellikle tercih edilen Kapadokya, bu konuda sosyal medyayı resmen ele geçiriyor!
Fotoğraf çekmek için genellikle sabah gün doğumu ve akşam gün batımı zamanları göze çarpıyor. Gökyüzünün desteği ve ahengi ile birlikte inanılmaz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Doğa yürüyüşü, Kapadokya için en önemli aktivitelerden bir tanesidir. Eşsiz atmosferi ve doğal parkurları ile çoğu yürüyüş seven kişinin dikkatini çekiyor. Zelve Vadisi de bu alanda oldukça popüler!
Girişten sonra karşılaşacağınız büyük bir kaya ile sağ ve sol ayrımlardan farklı vadilere girilebiliyor. Büyük kayanın sağ tarafında iki, sol tarafında bir vadi bulunmakta. Maalesef ki bazı mekanlara bakımsızlık ve çevre koşulları nedeniyle giriş yasaklanmış durumda. Çökme riskine karşı buralara girmeniz kesinlikle tavsiye edilmez. Çok yakın bir zamana kadar bu bölgelerin de açık olduğu biliniyor.
Vadiler arası geçişte tüneller mevcut. İsterseniz başka bir rotadan yürüyerek de ulaşabilirsiniz.
İlk vadide cami ve manastır ile yolunuz kesişiyor. Girişleri yasak olsa bile yapıların görkeminin sizi büyüleyeceği kesin. İkinci vadide daha çok ev benzeri yapılar karşımıza çıkıyor. Bu evlerde güvercin gübresinin eldesi için özel alanlar bulunuyor. Buralarda güvercinleri çekebilmek için çeşitli boyalar kullanılmış. Aynı zamanda bunların uğur getirdiğine de inanılıyor. Üçüncü vadi de ikinci vadiye benzer özellikler gösteriyor.
Eşsiz manzara eşliğinde yürüyüşünüzü ya da diğer adıyla trekking faaliyetinizi gerçekleştirirken rahat olmanız adına yürüyüşe uygun kıyafetler tercih etmeniz önerilir. Özellikle ayakkabı seçiminde dikkatli olmalısınız. Hem rahat hem de trekking için uygun bir tarz benimsemek yararınıza olur.
Zelve Vadisi içerisinde neler yapabileceğimize değindik. Şimdi de hangi yapıların olduğunu öğrenerek daha çok bilgi sahibi olabiliriz. Bunun için yazıyı okumaya devam etmeniz yeterlidir.
Kapadokya’nın dünyaca ünlü yapısı ve sahip olduğu jeolojik oluşumları sayesinde uzun yıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bilinen bir gerçektir. Bununla beraber Zelve Vadisi içerisinde bulunan kilise ve manastırlar da çok büyük öneme sahiptir. Kilise ve manastırlara kültürel ve tarihi açıdan bakılarak hissedilmesi çok güzeldir.
Yaşanılan dönemlerde yatılı olarak kullanılan manastırlarda din eğitimleri veriliyordu. Din ile alakalı bilgi vermek ve yayılmasını sağlamak amacıyla bu mekanlar kullanılıyordu. Manastırlar ve kiliseler dışında bölgedeki camileri de görebilirsiniz.
10. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen bu kiliseler Zelve Vadisi’nin 3. Vadisinde yer alıyor. İçerisinde birçok kutsal tasvir yer almaktadır. Maalesef ki giriş kısımları çökmüş bulunmaktadır. Bu yüzden giriş mümkün olmasa bile uzaktan gözlem yapılabilir.
Adından da anlaşılacağı gibi duvarlarında geyik tasvirleri bulunan bir kilisedir. Bu tasvirler kabartmalı şekilde işlenmiştir. Vadinin en önemli kiliselerinden biri olduğu söylenebilir.
Tabi ki de Kapadokya’yı Kapadokya yapan bu eşsiz oluşumlardan bahsetmeden geçmek imkansız! Her yerde olduğu gibi kilometrelerce yayılıma sahip olan volkanik tüfler ve onların üzerine gelen daha sert kayaçlar sayesinde bugün bu benzersiz mirasa Zelve Vadisi sınırları içinde de rastlıyoruz.
Vadi girişinde sizleri bekleyen birçok restoran ve kafe ile gezinizin sonunda kendinizi şımartabilirsiniz. Gideceğiniz yer için önceden biraz araştırma yapmak faydalı olabilir. Mekanlar hakkında yapılan yorumlar aşağı yukarı aklınızda bir çerçeve oluşmasını sağlar. Genel olarak beğenilen mekanlara şöyle bir bakmak isterseniz aşağıda birkaç isim yer almaktadır.
Çeşmebaşı
Gözleme Mantı Evi
Gözleme
Karadut Kafeterya
Yolun sağında ve solunda bulunan bu işletmeler ile gününüze devam edebilir ve ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Bunların dışındaki işletmelerden bazılarının ise geçici olarak kapalı olduğu bilinmektedir. Kapalı olmayan ve burada yer almayan işletmeleri de tercih edebilirsiniz.
Vadi girişinde hediyelik eşya satın alabileceğiniz küçük ve orijinal içerikli dükkanlar bulunmaktadır. Buralarda satılan özellikle el yapımı ürünlerden satın alabilir ve harika anılar olarak saklayabilirsiniz. Belki de sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz!
Nevşehir içinde Zelve Vadisi dışında en popüler ve gezmeye doyamayacağınız diğer vadilere de göz atmak isteyebilirsiniz. Üstelik yakınlık derecesine göre ve Zelve Vadisi ile arasındaki mesafeye göre sıralanmışlardır. Bu sayede rotanızı çok daha kolay oluşturabilirsiniz!
Zelve vadisi kadar popüler olan bu mekan hem Zelve Vadisine olan yakınlığı hem de popülaritesi nedeniyle diğer bir durağınız olabilir.
Deveye benzeyen kayaç tam da bu vadide yer alıyor. Diğer adları ile Hayal ya da Hayaller Vadisi de denebiliyor.
Adından ve heykel benzeri duran peri bacalarından da anlaşılacağı gibi büyülü bir atmosfer sizi karşılıyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımında tercih edilebilir.
Özellikle doğal hayatı gözlem ve doğa yürüyüşü için biçilmiş kaftan gibi bir mekandır. Birçok kilise barındırır. Yalnız parkurun diğer vadilere göre biraz daha zorlu olduğunu söylemekte yarar vardır.
Uzunluğu ile doğa yürüyüşlerinde oldukça popüler olan bu vadi, içinde birçok tünel barındırıyor. Ayrıca Kızıl Vadi ile de bağlantısı bulunmakta. Bu sayede daha geniş bir rota oluşturabilirsiniz.
Rengi ve size imkan sunan tepelerinden bakıldığında manzarası ile büyüleyen Kızıl Çukur Vadisi sizleri bekliyor!
Medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kapadokya’yı burada iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Nazar boncuklu ağacın burada olduğunu da unutmadan hatırlayalım.
Diğer Kapadokya Mekanlarına Olan Uzaklığı
Paşabağları Müze ve Örenyeri ~ 2 km
Çavuşin ~ 4 km
Avanos ~ 6 km
Göreme ~ 7,5 km
Göreme Açık Hava Müzesi ~ 7 km
Kızılırmak Nehri civarına ~ 7 km
Aşıklar Vadisi ~ 8 km
Ürgüp ~ 10 km
Uçhisar ~ 12 km
Üç Güzeller (Göreme yolu üzerinden) ~ 13 km
Güvercinlik Vadisi (Göreme-Uçhisar yolu üzerinden) ~ 14 km
Nevşehir Merkez (Göreme-Uçhisar yolu üzerinden) ~ 20 km
Türkiye’nin en gözde mekanlarından biri olan Kapadokya, her yıl inanılmaz sayıda ziyaretçiye kucak açmaktadır. Her bir noktasında ayrı bir güzelliği olan bu mekan içerisinde en merak edilen ve gezilenlerden biri de Zelve Vadisidir. Vadi, güncel olarak açıktır (2022). Her gün ziyaret edebilirsiniz.
Pandemi kapsamında yaşanabilecek değişikliklerden dolayı gitmeden önce müzekart sitesinden ya da verilen iletişim numarasından bilgi alabilirsiniz.
Açılış saati ve kapanış saati 08.00 – 17.00 olarak gözükmektedir. Bununla beraber gişe kapanış saati de 16.15 ‘tir.
Yazının sonunda yer alan önemli not kısmını okumanız yararınıza olabilir.
Bu büyülü mekana özel aracınızla ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Üstelik minibüslerle de ulaşım sağlanabilir. Vadinin girişinde araçlarınız için açık otopark bulunmaktadır.
Ayrıca yine vadi girişinde, dükkanların aktif olarak gözüktüğü yerde taksi durağı da mevcuttur.
Kapadokya Zelve Vadisi Tam Adres
Aktepe Köyü Zelve Açıkhava Müzesi Küme Evleri No:1 Avanos / NEVŞEHİR
Zelve Yolu vadi girişine sağdan ve soldan ulaşım imkanını vermektedir. Soldaki yol Göreme yolu ile bağlantılı olup sağdaki yol Ürgüp Yolu ile birleşmektedir. Dolayısıyla bu fırsatı göz önünde bulundurmakta yarar olabilir. Gezi için oluşturacağınız rotanızda kolaylık sağlayabilir.
Tel: 0384 271 35 35 (muze.gov.tr)
Her aktivite başında olduğu gibi Kapadokya Zelve Vadisi ücreti de merak konusudur. Müzelerin yer aldığı müzekart sitesinde de belirtildiği gibi güncel (2022) ücret 25 ₺ gözükmektedir. Değişebilen fiyatlar için siteyi ziyaret etmeniz gerekebilir.
Covid 19 ya da koronavirüs salgını insanlığın olduğu her yerde hissedildiği gibi bu alanlarda da etki göstermektedir. Kurallara uymalı ve elimizden geldiğince bu konuda dikkatli olmalıyız. Üstelik bu süreç kapsamında müze ve örenyerlerinin açılma ve kapanma saatlerinde de değişiklikler gözlenebilmektedir. Gezinize başlamadan önce yukarıda belirtilen iletişim numarası ile detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu sayede gezinize daha emin bir şekilde gidebilirsiniz.