Kapadokya Yeşil Tur


Kapadokya Bölge Turu olarak bilinen üç turdan biridir. Adından da anlaşılacağı üzere 3 farklı bölgeyi kapsayan bu turlar her yıl Kapadokya’ya gelen milyonlarca turistin mutlaka yaptığı aktivitelerdendir. Örneğin Mavi Tur Kapadokya’nın daha çok güney bölgesini kapsarken Kırmızı Tur kuzey bölgesini kapsamaktadır. Son olarak Kapadokya Yeşil Tur ise bu büyük Kapadokya Bölgesi’nin daha ziyade güney ve batı bölümünü kapsamaktadır. Özellikle güney bölgesindeki kısımlar daha ziyade küçük köy ve kasabalardan oluşmaktadır.

Son derece donanımlı profesyonel rehberlerimiz eşliğinde deneyimleme fırsatı bulacağınız Kapadokya Yeşil Tur, bölgenin birbirinden güzel ve değerli alanlarını rotası kapsamına almaktadır. Turumuzun iyi bir hikâye anlatımıyla beraber bir masal alanına dönüşeceğinden şüpheniz olmasın. Bölgeyi çok iyi tanıyan rehberlerimizin yardımıyla misafirlerimizin aldığı gezi zevki en üst düzeye çıkarılmaktadır.

Kapadokya Yeşil Tur kapsamında misafirlerimize sunulacak her aktivite özenle planlanmaktadır. Öyle ki yapılacak her bir aktivitenin uzunluğu, başlangıç ve bitiş saatleri titizlikle ayarlanmıştır. Üç farklı bölge turunun her birinde olduğu gibi Kapadokya Yeşil Tur da günübirlik bir turdur. Bu nedenle, belirlenen gezi noktaları buna uygun olacak şekilde en yüksek verimi almaya odaklanarak yapılmaktadır.

Günün erken saatlerinde başlayan tur, güneşin batışına kadar olan yaklaşık 9 saatlik bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bunun önemli bir kısmını ünü dünya çapında konuşulan Ihlara Vadisi gezisi oluşturmaktadır. Uzun saatler boyunca sürecek bu tur uzun yürüyüş rotalarını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla olası bir rahatsız hissetme durumuna karşın bu tura uygun olacak tarzda bir ayakkabı seçimi yapmanızda fayda vardır.

Kapadokya Yeşil Tur Nedir? 

Belki de çoğu kişinin bildiğinin aksine Kapadokya Bölgesi yalnızca Nevşehir’i kapsamamaktadır. Anadolu’nun tam ortasında konumlanmış olan Kapadokya Bölgesi Nevşehir dışında Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerine de uzanmaktadır. Böylesine büyük bir bölgenin tek şehirden oluşmadığını tahmin etmek zor değildir. Ancak yine de bu şekilde yerleşmiş yanlış bir kanı olduğu da kesindir. Fakat bunun aksine Kapadokya Yeşil Tur, rotasında belirlenen yerler kapsamında Nevşehir’e komşu olan Aksaray ilçesinin bir bölümünü kapsamaktadır. Ihlara Vadisi ise bunun önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan vadi dünya çapında bir üne sahiptir ve dolayısıyla Kapadokya Bölgesi’nin en popüler yerlerindendir. Hatta öyle ki, Kapadokya Yeşil Tur, Ihlara Vadisi Turu olarak da bilinmektedir. Ancak tabii ki Yeşil Tur misafirlerimize Ihlara Vadisi’nden çok daha fazlasını sunmaktadır. Kapadokya Yeşil Tur rotamız acentemiz tarafından özenle seçilerek ayarlanmıştır.

Kapadokya Yeşil Tur Rotası;

Ihlara Vadisi (Yaklaşık 4-5 km yürüyüş)

Belisırma Köyü

Öğle Yemeği

Selime Manastırı

Yeraltı Şehri

Otele Dönüş

Kapadokya Yeşil Tur Fiyatı

Acentemiz tarafından belirlenen Kapadokya Yeşil Tur fiyatı 550 TL’dir. Ancak bu fiyatlandırmanın grup olarak değil kişi bazlı olarak belirlendiğini belirtmekte fayda var. İnternet üzerinden yapılan fiyat araştırmaları sırasında müşterilerimizin sıklıkla yanılgıya düştüğünü belirtelim. Bunun nedeni sitelerde sunulan fiyatların güncel olmamasından kaynaklanabilmektedir. Fakat misafirlerimizin böyle bir endişeye kapılmasını istemeyiz. HTR tur olarak sunduğumuz tur hizmetleri hakkındaki bilgileri her daim güncellemekteyiz. Misafirlerimizi doğru ve güncel şekilde bilgilendirmeyi son derece önemsemekteyiz. Dolayısıyla herhangi bir kafa karışıklığına sebep vermemek için kısaca tekrar belirtelim; 2022 yılına ait güncel fiyat kişi başı 550 TL’dir. Son olarak, 6 yaşının altındaki küçük misafirlerimiz için herhangi bir ücret talep etmediğimizi de ekleyelim.

Tura Dahil Olan Hizmetler;

Otelden Alınma

Belirtilmiş Olan Rota Gezisi

Profesyonel Bir Rehberlik Hizmeti

Rota Kapsamındaki Alışveriş Noktalarından İndirimli Alışveriş Fırsatı

3 Çeşit Öğle Yemeği

Otele Dönüş

Kapadokya Yeşil Tur Programı

Sabahın erken saatlerinde misafirlerimizin otelden alınmasıyla birlikte tur, diğer bölge turlarının aksine yakın bir mesafede bulunmamaktadır. Nevşehir ilinin komşusu olan Aksaray’da bulunan tur güzergâhı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Fakat yapılacak bu 1 saatlik yolcuğun sonunda bir doğa harikası olan Ihlara Vadisi’ne ulaşılacağı düşünülürse harcanan vaktin hiçbir önemi yoktur.

Güne ferah bir başlangıç yapmak için turumuzun ilk rotası olan Ihlara Vadisi’nden daha iyi bir yer düşünülemez. Mevsiminde gidildiğinde yemyeşil bir bitki örtüsüyle karşılaşacağınız vadide yaklaşık 4-5 kilometrelik bir yürüyüş sizi beklemektedir. Ayrıca uzun bir yürüyüş rotası sizi beklese de bunun sonunda yorgunluktan ziyade doğanın dinginliğiyle karşılaşacaksınız.

Ardından turumuzun ikinci durağı olan Belisırma Köyü’ne gidilmektedir. Bir Rum köyü olan Belisırma köyü hala kullanılmaktadır. Birçok kiliseye ev sahipliği yapan bu köy, rehberlerimiz eşliğinde ayrıntılı bir şekilde keşfedilmektedir.

Kilometrelerce yürüyüş ve kapsamlı bir köy gezisinin ardından öğlen saatlerine gelindiği bu noktada misafirlerimizi iyi bir öğlen yemeği karşılamaktadır. 1 saatlik bir yemek molasının ardından enerjilerini toplayan misafirlerimiz için tur devam etmektedir.

Böylece Kapadokya Yeşil Tur için dördüncü durak olan Selime Manastırı’na geçiş yapılmaktadır. Tarihi ve gizemli yapısıyla büyüleneceğinize hiç şüphe yoktur. Rehberimiz sayesinde detaylı bilgi sahibi olacağınız Manastır gezisi sırasında tarihin derinlerine indiğinizi hissedeceksiniz.

Yaşanmışlığı her detayıyla hissetmenize sebep olacak Selime Manastırı sonrasında bir başka gizemli yapı olan yeraltı şehrine geçiş yapılmaktadır. Burada bir histen çok daha fazlasını yaşayacak ve bizzat geçmişin izlerine rastlayacaksınız.

Nihayetinde uzun ve yoğun bir günün sonuna gelinmekte ve rotamızın beşinci durağının ardından turumuz noktalanmaktadır. Böylece geride kalan hoş hatıralar ile birlikte otele dönüş yapılmaktadır.


Ihlara Vadisi

Nevşehir’in en popüler alanlarından biri olan Ihlara Vadisi’ni muhakkak duymuşsunuzdur. Kapadokya Yeşil Tur, adı şehirleri hatta ülkeleri dahi aşmış olan Ihlara Vadisi’nin adıyla da anılmaktadır. Öyle ki bu vadi, Kapadokya Bölgesi’nin en çok bilinen ve rağbet gören vadilerinden biridir. Bu turun Ihlara Vadisi Turu olarak da bilinmesindeki bir diğer sebep ise Yeşil Turun oldukça önemli bir bölümünün bu vadiye ayrılmış olmasıdır. Dünyaca ünlü bir doğa harikası olarak bilinen bu vadiden alacağınız zevk ziyaret ettiğiniz mevsimlere göre de değişmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında misafirlerini yemyeşil karşılayan vadi, sonbahar ve kış aylarında yapraklarını dökerek iyiden iyiye toprak renklerine geri dönmektedir. Fakat her koşulda yüksek enerjisini ve muazzam güzelliğini korumaktadır.

Kapadokya Bölgesi tanımı, Nevşehir ilinde olduğundan farklı alanlara yayılmış çok bir büyük bir bölgeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kapadokya Yeşil Tur ise bize tam da böyle bir alanı keşfetme şansı tanımaktadır. Aksaray şehrinde bulanan ve muhteşem güzelliğiyle misafirlerinin ağzını açık bırakan Ihlara Vadisi ise bu duruma örnektir.

Vadinin yaklaşık uzunluğu 14 kilometreyi bulurken derinliği ise yaklaşık 100 metredir. Ayrıca vadi, içerisinde insanlara ev sahipliği yapmış dünyadaki en büyük kanyon olması açısından emsallerinden ayrılmaktadır. Ortasından Melendiz Nehrinin aktığı Ihlara Vadisi hayat suyunu ve şimdiki halini bu nehre borçludur. Nehrin akışı ile şekillenmiş olan vadi tıpkı bir açık hava müzesini andırmaktadır. Akıttığı nehir sayesinde etrafındaki platodan çok farklı bir bitki örtüsüne sahiptir.

Sayamayacağınız kadar çok basamak inerek ulaşacağınız bu vadide 4-5 kilometrelik bir yürüyüş yapılmaktadır. Gerek bitki örtüsü, gerek şırıl şırıl akan Melendiz Nehri, gerekse yürüyüş esnasında göreceğiniz kiliseler karşısında onların güzelliği ve uyumuyla büyüleneceksiniz.

Belisırma Köyü

Kilometrelerce süren vadi yürüyüşünden sonra yolumuz Ihlara Vadisi’nin çıkış noktası olan Belisırma Köyü’ne varmaktadır. Bu noktada eğer mevsimine denk gelmişseniz meyve vermiş ağaçları görmeniz mümkün olacaktır. Üstelik yemyeşil bir atmosferde akan nehrin sesiyle de huzur bulacaksınız. Kısacası Belisırma Köyü, eğer siz bir bahar veya yaz ayı ziyaretçisiyseniz bolca huzur vaat etmektedir.

Tahmin edebileceğiniz gibi Aksaray sınırları içerisinde yer alan bu Rum köyünün geçmişinin 10. yüzyıldan bile eskiye dayandığı düşünülmektedir. Zira Vadi içerisinde 10 ve 13. yüzyıldan kalma kiliseler bulunmaktadır. Ayrıca bu köy Anadolu Bölgesi’nde Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan önemli noktalardan biri olarak bilinmektedir. Kiliselerde bulunan muazzam güzellikteki duvar resimleri ve freskler de yine bir Hristiyanlık vurgusu olarak karşımıza çıkmaktadır.


Bir Rum köyü olması sebebiyle Belisırma Köyü ismini de Rumca’dan almaktadır. Rumca ismi Peristrema’dır ve bu kelime “güzel manzara” anlamına gelmektedir. Ancak ismin yaptığı çağrışım ve gittikçe Türkçeleşmesi sebebiyle günümüzde Belisırma ismiyle anılmaktadır. Geçmişte Ihlara Vadisi’nin içerisinde bulunduğu için vadiye bu isimle hitap edildiği gibi köye de Ihlara Köyü denmiştir.

Köyün etnik yapısı geçmişten günümüze kadar bir şekilde korunduğu için eski dokusunu kaybetmemiştir. Buna ek olarak köy halkı bulunduğu bölgenin nimetlerinden faydalanmakta, geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Ayrıca köyün yoğun Hristiyanlık geçmişinin izlerini tıpkı vadinin de olduğu gibi birçok kiliseye ev sahipliği yapmasından anlayabilmek mümkündür. Bu kiliselerin en bilinenlerinden bazıları Ala Kilisesi, Bahattin Samanlığı Kilisesi ve Direkli Kilisesidir.

Öğle Yemeği

Kapsamlı bir köy gezisinin ve kilometrelerce yürüyüşün ardından turun üçüncü durağı olan öğlen yemeğine geçilmektedir. Şüphesiz ki bu noktada oldukça yorulan misafirlerimizin ruh doygunluklarının ardından sıra açlıklarını gidermeye gelmektedir. Bu durakta misafirlerimizin yemeklerini yerken aynı zamanda fiziksel yorgunluklarını giderebilecekleri 1 saatlik bir mola verilmektedir. Ardından Kapadokya Yeşil Tur rotasının dördüncü durağı olan Selime Manastırı’na gidilmektedir.

Selime Manastırı

Hem Manastır hem de Katedral olarak anılan bu yapı yüzyıllar süren geçmişine rağmen hala dimdik ayaktadır. Büyüklüğü, gizemli yapısı ve doğası sebebiyle kelimenin tam anlamıyla misafirlerine müthiş bir görsel şölen yaratmaktadır. Öyle büyüktür ki içerisinde okul, kilise ve yaşam alanları barındırmaktadır. Adını içerisinde bulunduğu kasabadan alan Selime Manastırı Ihlara Vadisi’nin bitiş noktasında bulunmaktadır. Ihlara Vadisi çıkışındaki bu manastır, sarp kayalıkların içinde tıpkı bir kartal yuvası gibi misafirlerini karşılamaktadır.


Kapadokya Bölgesi’nin en büyük dini yerleşim yeri olan manastırın geçmişi 13. yüzyıla dek dayanmaktadır. Dönemin din adamları tarafından yapılan ve eski döneme ait olan her taş yapı gibi bu manastır da taşlara oyularak inşa edilmiştir. Ayrıca 2 kattan oluşan bu yapının yakınından kervan yolu da geçermiş. Bu anlamda düşünüldüğünde eski zamanlarda birçok rahibe ev sahipliği yaparken birçok misafiri de ağırlamış önemli bir yapıdır. Yakınında bulunan peri bacaları ise bu alanın ruhani etkisini arttırmaktadır.

Tıpkı Belisırma Köyü ve Ihlara Vadisi’nde olduğu gibi Selime Manastırı içinde de kilise bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesi eski zamanlarda Hristiyanlığı rahatça yaşamak ve yaymak için oldukça önemli bir bölge olmuştur. Bu nedenle bölgede birçok kilise bulunduğu söylenebilmektedir, fakat bunun başka bir sebebi daha bulunmaktadır. Şimdi olduğu gibi eski zamanlarda da bir vergilendirme sistemi bulunmaktaydı. Ayrıca evine kilise yaptırmak Hristiyanlığı yaymak ve yaşamak için oldukça iyi bir yöntem olması sebebiyle önemliydi. Sonuç olarak eskiden vergiden muaf olmak amacıyla yapılan birçok kilise de bölgenin günümüzdeki haline değer katmaktadır. Böylece rehberimizin ayrıntılı anlatımlarıyla devam eden Kapadokya Yeşil Tur için beşinci durak olan Yeraltı Şehrine geçiş yapılmaktadır. 

Yeraltı Şehri 

Turumuzun son durağında ise bir Yeraltı Şehri turu planlanmıştır. Gizemli ve mistik bir atmosfere sahip olan Selime Manastırı sonrasında gizemli atmosferi yüksek bir diğer yapı olan Yeraltı Şehrine gidilmektedir. Kapadokya Bölgesi, tarihi ve bulunduğu konum sebebiyle oldukça farklı çeşitten yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Yeraltı şehirleri ise bunlardan yalnızca biridir. Bölgenin geneline yayılmış yaklaşık 150-200 adet yeraltı şehri bulunmaktadır. Bunlar irili ufaklı olmakla birlikte birkaçının ünü şehirleri, hatta ülkeleri dahi aşmış durumdadır.

Bunun tek sebebi geçmişin ilkel teknolojisine rağmen yerin altına kadar birkaç kat olacak şekilde taşların oyulabilmiş olması değildir. Bunun yanında yeraltı şehirleri pek çok işlevsel kullanıma sahiptir. Günlük yaşamda değil zaruri durumlarda kullanılmak üzere inşa edilen bu alanlar zaruri şartlar günlerce sürse bile üstesinden gelebilecek şekilde düşünülmüştür.


Hâlihazırda peri bacalarına veya yer yüzeyindeki taşlara oydukları evlerde yaşayan halk yeraltı şehirlerini tehlike anlarında kullanmışlardır. Anadolu coğrafyasının orta yerinde bulunan Kapadokya Bölgesi’nde yaşayan halk yüzyıllar boyunca varlıklarını bu şekilde korumuştur. Kervan yolları üzerinde bulunan bölge yağmalanmaya veya işgale uğramaya açık durumda kalmıştır. Bu sebeple işgalci veya yağmacılardan korunmak için bir yöntem geliştirmişlerdir.

Gözetlemek amaçlı kullanılan yüksek alanlardan bir tehdit görüldüğü anda bütün halk yeraltı şehirlerine inmek zorunda bırakılmaktaydı. Herkesin inmesi konusu kabul edilmediği takdirde ölüme varacak kadar sıkı kurallara bağlanmıştır. Zira buradaki amaç gelen işgalci orduları o bölgede hiç kimsenin yaşamadığına ikna etmek olmuştur. Bu sebeple halkın hayvanlarını dahi yeraltı şehirlerine indirmeleri gerekmiş ve şehirlerde onlar için de alanlar planlanmıştır. Kapadokya Yeşil Tur kapsamında bunun gibi daha birçok ayrıntıyı rehberlerimizden alabiliyor olacaksınız. Yaşanmışlığın izlerini rahatça keşfedebileceğiniz bu Yeraltı Şehri gezisi ile turumuzun sonuna gelinmektedir. Bu noktadan itibaren araçlarımızla otele geri dönüş sağlanmakta ve Kapadokya Yeşil Tur sonlanmaktadır.