Kapadokya yürüyüş turları ile Kapadokya'da gezilecek yerlerin büyük bir kısmını görebilirsiniz. Yürüyüş turları içerikleri bakımında 3 farklı kategoridedir. Kapadokya'da gezilecek yerleri Kapadokya turu ile tamamlamak isteyen misafirlerimiz için yürüyüş turları en doğru tercih olacaktır.
Kapadokya’da unutulmaz bir tatil planı yapıyorsanız eğer vadi yürüyüşlerini de programınıza eklemelisiniz. Çünkü bir şehri veya doğa harikası mekanları tam anlamıyla keşfedebilmek için onlara yakından bakmalısınız. Böylece karış karış her noktasını görebilirsiniz. Gezgin ruhlu insanlara ilham veren ve yol gösterici niteliğe sahip olan İlber Ortaylı’nın şu cümlesine kulak vermek gerekir: Bir şehri ilk defa görüyorsanız, bir dakika bile dinlenmeyeceksiniz. Çünkü macera dolu bir tatil deneyiminin anahtarı tam olarak gezmekte saklıdır. Bu nedenle Kapadokya Yürüyüş Turları çok iyi planlanmalı ve güzergahlar da özenle belirlenerek yola çıkılmalıdır.
Kapadokya bölgesi azımsanamaz derecede büyük bir alanı içine almaktadır. Buna bağlı olarak, bölgeye hâkim ve vadileri bilen kaynaklara danışarak gezinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Masalsı bir diyara benzetilen bu topraklar, yüzyıllar boyunca değişime uğramış mağaralar, yer altı şehirleri ve tarihi mekanlar keşfedilmek için sizleri beklemektedir. Bununla birlikte Kapadokya Yürüyüş Turu esnasında vadilerinden mağaralarına, tarihi kiliselerinden yeraltı şehirlerine ve daha birçok zenginliğe sahip bu topraklarda doğru rotaları kullanarak eğlenceli bir deneyime şahit olacaksınız.
Kapadokya’daki eşsiz güzelliklere sahip vadiler milyonlarca yıl öncesine dayanan muhteşem bir doğa harikası yapılarıdır. Uzak bir geçmişten evirilerek günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Kapadokya'nın masalsı vadilerini yakından incelemeye ne dersiniz? Kapadokya Yürüyüş Turu yapacaklar için hazırlanan pek çok rota aslında bu vadileri daha yakından tanımak içindir. İlk olarak sizin için hazırladığımız Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nin oluşumuna göz atalım. Tüf adı verilen yumuşak tabakadan oluşan vadiler zaman içerisinde farklı şekillere dönüşerek oluşumlardır. Bu değişimler rüzgâr ve suyun aşındırması ile başlamış uzun yıllar devam etmiş ardından muhteşem bir sanat eseri niteliğinde bu coğrafya ortaya çıkmıştır.
Bununla birlikte Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nde bulunan kaya yapılar ve yeraltı şehirleri burada yaşamış olan insanlar tarafından barınma, ibadet ve korunma gibi amaçlar için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Kolay şekil verilebilen kısımlar insanlar tarafından oyularak barınak ve yaşam alanına dönüştürülmüştür. Kapadokya Yürüyüş Vadilerini gezerken bu ilginç ve aynı zamanda doğa insan etkileşiminin bir yansıması olan mekanlara şahitlik etmiş olacaksınız. Aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Kapadokya’nın çeşitli vadi ve yerleşkeleri olan, Göreme Milli Parkı, Ürgüp, Uçhisar, Çavuşin, Mustafapaşa,Avanos ve Derinkuyu yeraltı şehirleri bulunmaktadır.
Kapadokya Gezisi için düzenlenen günübirlik turlar ile göz alıcı doğa harikalarını ve antik yerleşim yerlerini keşfetme zamanı! Kapadokya Yürüyüş Rotaları özenle seçilerek ulaşım ve dinlenme noktaları belirlenerek başlangıç yapabilirsiniz. Aksi takdirde bucaksız patika yollarında beklenmedik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ziyaret edilmesi gereken tarihi kiliseler ve doğa mucizesi vadilerde güvenle yol almanız tamamen yürüyüş rotasında saklıdır. HTR Turkey Tours tarafından hazırlanan Kapadokya Yürüyüş Rotaları sizlere eğlenceli ve unutulmaz bir deneyim sunar. Sizler için hazırladığımız macera dolu yürüyüş rotalarına birlikte detaylı bir göz atalım.
Uçsuz bucaksız vadilere giden bu yolculukta, doğanın eşsiz sanatını yakından görmeye adım atıyoruz. Kapadokya Özel Yürüyüş Turu 1, hikayesi ile efsane olmuş Gomeda Vadisinden başlamaktadır. Mağaralar arasından giden yol boyunca devam etmektedir. Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı boyunca keşfedeceğiniz tarihi kiliseler ve yapılar bir manzara şölenine dönüşerek sizlere gün boyu eşlik edeceklerdir. Gomeda vadisinde 2.5 – 3 saat süren yürüyüşün ardından Mustafapaşa Köyü bir sonraki varış noktası olacaktır.
Yürüyüş turu güzergahında Antik dönemlerde Sinasos (Güneşin Şehri) adıyla bilinen köyde görülmesi gereken birçok mekân mevcuttur. Manastır, kilise, tarihi köprü ve taş konaklardan oluşan köyün sokaklarında gezinirken yaşayan tarihe tanıklık edeceksiniz. 2021 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından dünyada bulunan “En İyi Turizm Köyleri” arasında yerini almayı başarmıştır. Tarihi dokusunun muhteşem bir şekilde korunmasından dolayı bu unvanı kazanmıştır. Son olarak, bembeyaz kayaları ve vadi boyu akan deresi ile Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında favorilerde yer alan Zemi Vadisi bizi karşılayacaktır. Doğal güzelliklerin yanı sıra kiliseler ve devasa ağaçlardan oluşan bu diyarda masası bir gezinti sizi bekliyor olacaktır.
Size yürüyüş turu güzergahında birçok Kapadokya Yürüyüş Vadisi’nden söz ettik. Peki bu kadar çok mekanı keşfedeceğimiz Kapadokya Yürüyüş Turu Ne Kadar Sürer? Zengin bir doğal güzelliğe sahip bu coğrafyayı gezerken bir günlük yürüyüşler planlanmaktadır. Sabah saat 9’da başlayan yürüyüş turu yaklaşık olarak gün batımına kadar devam etmektedir. Gomeda Vadisi’ndeki geziden sonra öğlen yemeği arası da verilmektedir. Burada hem yürüyüş yorgunluğu atacak hem de enerji toparlayacak vaktiniz olacaktır. Daha sonra Zemi Vadisi’nde 3 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleşecektir. Böylece Uçhisar’dan Göreme’ye kadar geniş bir alanı yakından tanıma fırsatınız olacaktır. Bölgenin gezilmesi ve yol mesafeleri göz önüne alınacak olursa, verimli bir tur için bir gününüzü ayırmanız gerekmektedir.
Peki Gomeda Vadisinden başlayıp Zemi Vadisine kadar uzanan Kapadokya Özel Yürüyüş Turu fiyatı nedir? HTR Turkey Tours tarafından belirlenen güzergâh boyunca (Gomeda Vadisi – Mustafapaşa Köyü – Zemi Vadisi) rehber eşliğinde planladığımız yürüyüş 2 kişi için için kişi başı ücreti 1500 TL’dir.
Kapadokya Yürüyüş Turu’nun ilk rotası olan Gomeda Vadisi’i Ürgüp’te bulunmaktadır. Adını Mustafapaşa istikametinden vadiye girildiğinde sizi karşılayan Gomeda Harabeleri’nden almaktadır. Eşi benzeri görülmemiş mağaralara ev sahipliği yapan vadi ziyaretçilerine gizemli ve macera dolu bir deneyim yaşatmaya devam etmektedir. Aynı zamanda tünellerle donanmış mekanlardan geçerek yolculuk yapmanın tadına varıyorsunuz. Mağaralar eski zamanlarda yağmur sularının bir araya getirilmesi için kullanılan birikintilere sahipti. Şimdilerde ise yerli halk tarafından ağaçların sulanmasında kullanılmaktadır. Kapadokya’nın sembolü haline gelmiş olan peribacaları Gomeda Vadisi’nde sayıca daha az bulunsa da mağaralarıyla gizemli bir gezi yaşatmaktadır. Buna ek olarak, eski bir yerleşim yeri olduğu için kiliseler ve yeraltı şehirlerine rastlamak mümkündür. Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nin her biri aynı coğrafyada bulunsalar da hikayeleri ve tarihi yapıları ile sizlere farklı deneyimler sunmaktadır.
Peki Kapadokya Yürüyüş Turu dışında ziyaret etmek isteyenler için Gomeda Vadisi Nerededir? Gomeda Vadisi, Kapadokya’nın dizi ve film setlerinin uğrak mekanı olan Ürgüp’ün güneyinde bulunmaktadır. Diğer adıyla Şeytan Deresi olarak bilinen vadi aynı zamanda Mustafapaşa Köyü’nün de batısındadır. Bir yol tarifi verecek olursak Mustapaşa’da bulunan Cumhuriyet Meydanından girişinin olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Ayvalı Köy yolundan 2 km sonra sağa devam ettiğinizde de vadi tabelasını görebilirsiniz. Aynı zamanda vadi girişinde de özel araçla gidecekler için park alanı bulunmaktadır.
Kapadokya derin tarihiyle beraber gizemli hikayelerin evidir. Buraya gelecekseniz kendinizi binbir gece masallarında hissedebilir ve o masallardan birini öğrenebilirsiniz. Kapadokya Yürüyüş Turu sırasında da gezeceğiniz her mekanın ayrı bir hikayesi mutlaka olacaktır. O zaman Gomeda Vadisi Hikayesi nedir? Bir varmış bir yokmuş... Günün birinde denir ki bu vadide iyi ve kötü birbiriyle savaşmış. Bu savaşı kazanan iyilik, kötülüğü Gomeda Vadisi’nin mağarasında uykuya hapsetmiş. Bu yüzden vadide gezerken derin mağaraları, karanlık tünelleri hala esrarengiz havasıyla insanın içini ürkütmektedir.Hatta Gomeda Vadisi bu havasıyla korku filmine konu olmuştur. Gomeda isimli2007 yapımı filmde bir arkadaş grubunun Kapadokya’da geçirdiği bir geceden işlenmektedir.
Gomeda Vadisi yolculuğunuz boyunca doğanın eşsiz sanatı ile insan oğlunun becerisinin bir araya gelerek harika mekanlara dönüştüğünü göreceksiniz. Bunlardan biri de Alakara Kilisesi, bölgede bulunan kiliseler arasında freskleri bugün bile gözle görülecek kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Hristiyanlar zulümden kaçarak Kapadokya’nın zengin topraklarına sığınmış burada dinin temel değerlerine ciddi katkılar sağlanmıştır. Hristiyanlar için önemli bir merkez haline gelen coğrafyada sık sık kiliselere rastlamamızın nedeni budur. Aziz Basilios Kilisesi de Kapadokya’da yer alan en eski kiliseler arasında yerini almıştır. Ayrıca Kaya Kemer ve yeraltı şehirleri gezilecek yerler arasında bulunur.
Gomeda Vadisi’ne girmeden evvel sağ tarafta yer alan Alakara Kilisesi kalıntısı kayaların oyulması ile serüveni başlamıştır. Roma döneminin izlerini taşıyan yapı, yakın tarihimiz de duvar örgülerinin eklenmesi ile genişletilmeye çalışılmıştır. Ayrıca kiliseye kemerli bir bölgeden geçilerek girilmektedir. Tek apsisli bir yapıya sahip olan bu mekânda tarihin izlerini okuma fırsatını buluyorsunuz. Fresk üzerinde Hazreti İsa ve 12 Havarileri net bir şekilde görülmektedir.
Vadinin batı yakasına doğru yapılan yürüyüş ve kısa bir kaya tırmanışının ardından Aziz Basilios Kilisesi sizi karşılamaktadır. Mustafapaşa Köyü’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıkta yer alan manastır kilisesi Beyderesi Vadisi’nden ise 20 dakikadır. Araştırmalara göre yedinci yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı’nın 2. Durağı Zemi Vadisi’ni anlatmaya sıra geldi. Gomeda’nın gizemli havasından sıyrılıp sizi Kapadokya’nın başka bir yüzünü göreceğiniz vadiye ulaştınız demektir. Zemi Vadisi, Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında en uzun parkurlarından birine sahiptir. Vadi içinde ilerledikçe derinleşmekte ve insanı içerisinde devam etme arzusu oluşturmaktadır. Sebebi ise peri bacalarının doğal gökdelenlerinin şekilden şekile girmesidir. Hazırsanız Zemi Vadisi hakkındaki detayları sizlerle paylaşmak isteriz.
Zemi Vadisi, Kapadokya’nın en meşhur bölgesi olan Göreme’de bulunmaktadır. Aynı zamanda da Uçhisar’a yalnızca 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi’ne doğru kuzey-güney ekseninde yer almaktadır. Vadinin toplam uzunluğu ise 5600 metredir. Kapadokya Yürüyüş Turu sırasında rahat tempoyla 4 saatte tamamlanabilir. Göreme Açık Hava Müzesi’nde başlayan vadi Kermil Tepesi’nde bitmektedir.
Diğer adıyla Aşk Vadisi olarak bilinen bu vadiyi bu kadar çekici kılan bembeyaz kayaların diziliş şeklidir. Zemi Vadisi peri bacaları diğer yerlerden farklı olarak yükseliş biçimiyle ayrılmaktadır. Ayrıca bu bembeyaz kayaların yemyeşil bitkisiyle bütünlenişi de insanı büyülemektedir. Kesinlikle listenizde Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında yer almalıdır. Çünkü yalnızca doğasıyla değil Zemi Vadisi Gezilecek Yerler’i ile de ön plana çıkmaktadır.
ZemiVadisi’nin girişi olan Göreme Açık Hava Müzesi’nden hemen 800 metre ilerledikten sonra El Nazar Kilisesi’ni görebilirsiniz. Kiliseye yürürken üzüm bağlarının arasından geçeceksiniz. Karşınıza çıkan kilise aslında dev bir peri bacası olacaktır. Peri bacasına oyulan kilise T plana sahiptir. Yapımı tam bilinmese de 10. Yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Aynı zamanda kilise 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne girmiştir. Bununla birlikte yine Kapadokya Kiliselerinde sıkça göreceğiniz freskler bulunmaktadır. Kilise içerisinde İsa’nın çarmıha gerilmesi ve yükselmesine dair etkileyici sahneler bulunduran freskler vardır.
Saklı Kiliseye adını veren şey yüzlerce yıl gerçek manasıyla saklanmış olmasıdır. Kilise ancak 1957 yılında keşfedilmiştir. Sebebi çok sarp bir kayada yer almasından kaynaklıdır. Aslında tarihçiler buraya Aya Jones Kilisesi de demektedir. Yine bu kilise de vadi girişine çok yakın bulunmaktadır.
Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi ve doğal güzelliğiyle Kapadokya her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Eğer sizde rotanıza burayı eklediyseniz Kapadokya Gezilecek Yerler listenizi önceden hazırlamalısınız. Çünkü Kapadokya Vadi Turları, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Peri Bacaları ile dolu dolu seçenekler karşınıza çıkmaktadır. Özellikle gün doğumunda balonların gökyüzüne süzülmesiyle oluşan görüntü için bile Kapadokya’yı ziyaret edenler vardır. Bu ana uzaktan değil yaşamak isteyenler içinde Kapadokya Balon Turu tercih edilmektedir. Peki biz size şehre uzaktan değil de tam içinden bakarak gezebilirsiniz söylersek fikriniz ne olurdu? Kendinizi Kapadokya Yürüyüş Turu’nda peri bacalarına dokunurken, yüzyıllar önce orada yaşayan yerlilerin bastığı ayak izlerinde yürürken hayal edin. Kapadokya Yürüyüş Vadilerinde kendinizi asırlar öncesinde doğanın kalbinde bulacaksınız.
Kapadokya Vadi Turları’na baktıysanız Kapadokya’nın saymakla bitmez vadilerini görmüşsünüz demektir. Bu vadiler milyonlarca yıl önce lavların soğuyup, rüzgâr ve suyla aşınmasıyla meydana gelmiş harika yapılar. Yapılar diyoruz çünkü Kapadokya Vadi Turları’nda yürürken sizden metrelerce yüksek harika biçimlenmiş sarı ve beyaz duvarların arasında bulacaksınız. Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasından geçerken üzüm ağaçlarının, peri bacalarının, altın sarısı kayaların arasından geçecek ve bu anı doyasıya yaşayacaksınız. İşte bu yüzden sizler için Kapadokya Yürüyüş Rotalarını hazırladık.
Kapadokya Balon Turu’na katıldıysanız uçsuz bucaksız vadileri görmüşsünüz demektir. Peki bu vadileri yalnızca uzaktan görmek yeterli mi? Kapadokya birbirine bağlanan pek çok vadiden oluşmaktadır. Kapadokya Vadileri geçen asırlar içerisinde tüm büyüsünü ve güzelliğini korumaktadır. Bu yüzden büyüye kapılıp vadilerin içerisinde kaybolabilirsiniz. Sebebi ise Kapadokya Vadileri’nin göz alıncaya kadar uzanan büyüklükte olmasıdır. Bu yüzden sizler için Kapadokya Yürüyüş Rotaları hazırladık. Kapadokya Yürüyüş Rotaları uzman rehber ekibi tarafından özenle seçilmiştir. Bu rotalara göz atarsak:
Kapadokya
Özel Yürüyüş Turu 1: Gomeda Vadisi’nden başlayarak Zemi Vadisi’nde sonlanan bir
yürüyüş turu
Kapadokya
Özel Yürüyüş Turu 2: Kılıçlar Vadisi’nden Güllüdere Vadisi’ne uzanan bir
yürüyüş turu.
Kapadokya
Özel Yürüyüş Turu 3: Ihlara Vadisi’nde başlayarak Belisirma Köyü’nde biten bir
yürüyüş turu
Sizler için bu yazımızda özel olarak 2. Seçenek olan Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’nu inceleyeceğiz. Bu yazıyla beraber Kapadokya Vadi Turları arasından farklı Yürüyüş Turu Güzergahı, fiyat bilgisi ve süresi hakkında detaylı bir bilgiye sahip olacaksınız. Ayrıca gezi boyunca göreceğiniz vadilerin özelliklerini de anlatarak kısa bir bilgi vereceğiz. Bu sayede Kapadokya Yürüyüş Rotaları arasından seçiminizi kolayca yapabileceksiniz. Bu tarihi ve doğal güzelliği yürüyerek gezmek isteyenler için harika bir fırsat olacaktır. Hazırsanız Kapadokya Özel Yürüyüş Turu 2. seçenekte Güvercinlik Vadisi’nden başlanarak Güllüdere Vadisi’nde devam eden gezi detaylarını sizinle paylaşalım.
Kapadokya Vadi Turları’nı adım adım yapmak isteyenler için Özel Yürüyüş Turu seçeneği ön plana çıkmaktadır. Vadi içerisinde hem kendinizi masal diyarında hissedecek hem de bu ortamı çektiğiniz fotoğraflarla ölümsüzleştirebileceksiniz. Ayrıca Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’nda birbirinden farklı iki vadiyi ziyaret ederek tüm gün boyunca şehrin gizemli mekanlarını görebileceksiniz. Peki bu gezide neler göreceksiniz? Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı nedir? Eğer Kapadokya Özel Yürüyüş Turu 2’yi seçecekseniz Güvercinlik Vadisi ve Güllüdere Vadisi’ni görmeye hazırlananın demektir.
Kapadokya Yürüyüş Turu sabah 9’da başlamaktadır. Güvercinlik Vadisi’nde bir saat yürüyüş turu yapıktan sonra sizin için hazırlanan öğle yemeği gerçekleştirilecektir. Burada yürüyüşe kısa bir ara vererek dinlenebilir ve yemeğin keyfini çıkartabilirsiniz. Çünkü daha sonra Kılıçlar Güllüdere Vadisi’ni adım adım gezeceksiniz. Güllüdere Vadisi’nde 2.5-3 saatlik bir yürüyüş turu gerçekleşecektir.Daha sonra otele dönüşünüz gerçekleştirilecektir.
Söz Konusu Kapadokya Yürüyüş Turu Ne Zaman Yapılmalıdır? Genellikle yaz aylarında tercih edilen Kapadokya Özel Yürüyüş turu bahar ayında da yapılabilmektedir. Aynı zamanda bahar ayları da sıkça tercih edilmektedir. Yalnız unutmamanız gereken yaz aylarında yanınızda bir su şişesi ve minik havlu taşımayı unutmayın. Sebebi ise yürüyüş boyunca ihtiyacınız olabilmektedir. Kuş aylarında ise karla kaplanan vadilerde yürüyüş zor olmaktadır. Bu yüzden size önerimiz kış ayları dışında bir zamana turunuzu ayarlamanızdır.
Güvercinlik Vadisi’nden başlayarak Güllüdere Vadisi’ne uzanan Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’nun içeriğinden ve süresinden bahsettik. Peki dolu dolu Kapadokya Günübirlik Turu yaşayabileceğiniz bu özel programın fiyatı nedir? HTR Turkey Tours tarafından hazırlanan Kapadokya Yürüyüş Turu Fiyatı 2 kişi için kişi başı 1500 TL’dir.
Kapadokya’nın Nazar Boncuklu Ağaç’ın yanından izleyeceğiniz meşhur vadisi Güvercinlik Vadisi’dir. Buraya Güvercinlik Vadisi denmesinin sebebi vadiye adını veren vadilerde yaşayan güvercinlerin hikayesinden gelmektedir. Yazının ilerleyen kısımlarında Güvercinlik Vadisi Hikayesi’ni sizlerle paylaşacağız. Ama Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasından Güvercinlik neden bu kadar değerli sizlerle onu paylaşmak isteriz. Güvercinlik Vadisi, Kapadokya Tarihi’ni derinden hissedebileceğiniz vadilerden biridir. İçerisinde binlerce yıl geçmişe dayanan peri bacalarından oluşan evler ve kiliseler bulunmaktadır. Aynı zamanda vadinin bulunduğu Uçhisar, Kapadokya’yı kuş bakışı izlemek isteyenlerin tercih ettiği bölgedir. Güvercinlik Vadisi’ni tepeden izlemek isteyenler içinde Uçhisar Kalesi en güzel seçeneklerden biridir. Ayrıca Kapadokya’nın lezzetli ev şaraplarının kaynağı da burasıdır.
Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı’nın başlangıcı olan Güvercinlik Vadisi Kapadokya’nın Uçhisar bölgesinde bulunmaktadır. Güvercinlik Vadisi, Göreme ve Uçhisar arasında uzanan vadi 4100 metre gibi büyük bir uzunluğa sahiptir. Bu yüzden yürüyüş parkuru boyunca kırmızı işaretli bölgelerle yürüyüş güzergahı belirlenmiştir. Eğer bu kırmızı işaretler takip edilmezse geldiğiniz yolu geri yürümek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden Kapadokya Yürüyüş Turu boyunca rehberinizle beraber hareket etmek tavsiye edilmektedir.
Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’na katılmak isteyenler vadiye ulaşımı sağlanacaktır. Ama konumunu bilmek isteyenler için vadi Ürgüp’e 12,9 km ve Göreme’ye 5,5 km mesafede bulunmaktadır. Vadiye giriş sadece Uçhisar ve Göreme tarafından gerçekleşmektedir. Eğer Adnan Menderes Caddesi’nden ilerlenerek gelinirse Uçhisar Kalesi’nin sağ tarafında vadiye ulaşabilirsiniz.
9. yüzyıldan beri insanoğlunun hüküm sürdüğü Güvercinlik Vadisi’nin derin bir geçmişi bulunmaktadır. Kapadokya Yürüyüş Güzergahı’nıza Güvercinlik Vadisi’ni dahil ediyorsanız belki de yüzlerce güvercin yuvası görebilirsiniz. Bu güvercin yuvaları vadi kayalarına oyulmuştur. Sebebi ise yerli halkın tarımda güvercin gübresinin kullanmasıdır. Dolasıyla bir avucunuzun içi gibi olan bu yuvalar aslında bölge tarımına devasa bir katkı sunmaktadır. Aynı zamanda bunlar sel tehlikesinde yerlilerin meyvelerini korumak için güvercinliklerin yanına savaklar da oymuşlardır. Özellikle yazın Kapadokya’da özel bir Yürüyüş Turu’na katılıyorsanız bu savaklar harika bir doğal gölgelik oluşturacaktır.
Kapadokya Güvercinlik Vadisi’nde bir Özel Yürüyüş Turu’na katıldıysanız unutmamınız gereken birkaç önemli bilgiden bahsedeceğiz. Vadi içerisinde içme suyu bulunmadığı için suyunuzu yanınıza almayı unutmayın. Özellikle en güzel mevsimi arıyoruz diyorsanız bahar aylarını önerebiliriz. Meyve ağaçlarının arasından geçmişe dokunacağınız Güvercinlik Vadisi ise harika manzaralar verecektir. Elbette Kapadokya’da kış manzarasının tadı bir başkadır. Fakat kışın vadide yürüyüş yapılamamaktadır. Bunun yerine Uçhisar Kalesi’nden karla kaplanmış Kapadokya’yı izleyebilir ve harika fotoğraf kareleri çekebilirsiniz.
Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’nun ikinci durağı Güllüdere Vadisi’dir. Güvercinlik Vadisi’nde geçirilen bir saatlik yürüyüşün ve öğle yemeğinin ardından bu vadiye ulaşmış olacaksınız. Vadi trekking yani yürüyüş severler için en çok tercih edilen Kapadokya Yürüyüş Rotaları’ndan biridir. Sebebi ise 4 km’lik geniş alanının badem ve kayısı ağaçlarıyla renklendirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte beyaz ve sarı renkli kayalarının arasından geçerken meyve ağaçlarını görmek harika bir doğal güzelliğe şahit olacaksınız demektir. Aynı zamanda peri bacalarını da göreceğiniz Güllüdere Vadisi sizi muhteşem karelerle uğurlayacaktır.
Güvercinlik Vadisi Konum olarak Çavuşin Köyü ve Göreme arasında yer almaktadır. Vadiye Göreme’den 1,7 km ve Uçhisar’dan 6,1 km mesafeden ulaşabilirsiniz. İlk olarak Göreme’den yürüyüş turuna başlandığında Meskendir Vadisi’ni görüyorsunuz. Daha sonra Kızılçukur Vadisi ve Paşabağ kiliselerinin olduğu yerlere doğru yürüyüş devam etmektedir. Aslında Güllüdere Vadisi iki parkura ayrılmaktadır. İlki rahip ve keşişlerin kullandığı bir inziva diyarıdır.
Kapadokya Yürüyüş Vadileri’nden Güllüdere Vadisi rota boyunca sizi tarihin derin sayfalarında gezdirmektedir. Çünkü bu vadide irili ufaklı geçmişten bugüne ulaşmış kilise ve ev bulunmaktadır. Söz konusu bu mekanların kimi peri bacalarına kimi vadi kayalarına oyulmuştur. Fakat her neresi olursa olsun sizi geçmişe göndereceği kesindir. Bu yüzden Güllüdere Vadisi geçmişe açılan bir kapıdır. Güllüdere Vadisin’ndeki Kiliseler ise her biri görülmeye değer ilk mimarlık örneklerindendir.
Güllüdere Vadisi’nde yürüyüş turuna başladığınızda ilk olarak göreceğiniz kilise Yovakim- Anna Kilisesi’dir. Kilise adını Hz. Meryem’in anne ve babasından almıştır. Kilise içerisinde göreceğiniz çok özel freskler bulunmaktadır. Bu fresklerde gösterilen sahneler yalnızca burada ve Kıbrıs’ta başka bir kilisede görülmüştür. Bu freskler yüzlerce yıldan bugüne ulaşan nadir eserlerden sayılmaktadır.
Yovakim- Anna Kilisesi’nin aynı zamanda bir hikayesi bulunmaktadır. Rivayete göre Azize Anna ve Aziz Yovakim bir çocuk istemektedirler. Yaşadıkları çağda çocuk sahibi olmamak bir utanç olduğu için çevrelerinden çok fazla şiddete maruz kalmışlardır. Fakat bu çift umutlarını asla yitirmeden dua etmeye devam etmişlerdir. Sonunda ise dualarının kabulü olarak kızları Hz. Meryem doğmuştur.
Yovakim- Anna Kilisesi’nin ardından kısa bir mesafeden sonra Kapadokya Yürüyüş Güzergahı’nızda Direkli Kilise karşınıza çıkmaktadır. Girişinde bir güvercinlikle karşılayan kilise yapısı 11. Yüzyıldan kaldığı tahmin edilmektedir. 4 sütun direğe oturan kilisenin kemerleri de muntazam bir biçimde inşa edilmiştir.
Çavuşin Köyü’nden ayrılan patika yolda Ayvalı Kilise ile karşılaşacaksınızdır. Bu patika yol yaklaşık 15 dakikadır. Kayaların içinde bir geçitle bağlanan iki şapelden oluşan bir kilisedir. Kilise içerisine güvercin girebilmesi için küçük delikler açılmıştır. Aynı zamanda bu delikler kilisenin gün ışığını almasına da yaramaktadır. İç mekânda bulunan fresklerin büyük bir kısmı tahrip olsa da hala kemerleri süslemeye devam etmektedir.
Vadi yamacına inşa edilen Haçlı Kilise (Aziz Agathangelus Kilisesi) 6. Yüzyıldan bugüne ulaşmayı başarmıştır. Kiliseye ulaşmak için ahşap bir merdivenle çıkmanız gerekmektedir. Dikdörtgen planlı olan kilisenin nefinde palmiye ağaçlarıyla süslü bir haç bulunmaktadır. Bu hacın Kudüs’te bulunan kutsal haçtan etkilenerek yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kilisenin freskleri de hala güzelliğini korumaya devam etmektedir. Hatta sırf bu güzel freskleri görmek için gelenler bile vardır. Kilisenin dışarısında ise dinleneceğiniz bir kafe bulunmaktadır.
Kapadokya’da çekilen pek çok manzara fotoğrafı görmüşsünüzdür. Kimi zaman bu fotoğraflar şehrin üzerinden uçan devasa renkli fotoğraflarken kimi zaman uçsuz bucaksız uzanan iri ufaklı peri bacalarını olmuştur. İşte bu manzaraların tam içerisinde olacağınız harika bir gezi içeriği ile sizinleyiz. Kapadokya Gezilecek Yerler listesi bilindiği üzere epey uzundur. Burada göreceğiniz çok farklı Kapadokya Vadileri bulunmaktadır. Aslında bu vadiler tam olarak Kapadokya’nın kalbine inen yollardan geçmektedir. Sizlerde bu büyülü şehrin kalbine adım adım girmek istiyorsanız işte size Kapadokya Yürüyüş Vadileri! Bir şehri tanımanın en iyi yolu orayı yürüyerek gezmektir. Böylece yörenin en köklü izleriyle tanışabilir ve yakından temas edebilirsiniz.
Kapadokya Günübirlik Turlar içerisinde bir gün içerisinde dolu dolu geçirmek için pek çok seçenek bulunmaktadır. Kapadokya Gezilecek Yerler o kadar çoktur ki kimi zaman bu kafa karıştırıcı olabilmektedir. Göreme, Uçhisar, Avanos gibi bölge bölge pek çok gezilecek yer bulunmaktadır. Bununla birlikte bu bölgeler arasında ulaşımı sağlayabilmek ve doğru bir plan oluşturmak da zor olmaktadır. Bu yüzden rehberler tarafından özenle hazırlanan Kapadokya Yürüyüş Rotaları tatiliniz için hayati önem taşımaktadır. Çünkü bu Kapadokya’yı yürüyerek gezmek isteyenler için doğru noktaları belirleme de zaman ve bütçe kaybından kurtaracaktır. Bu yazımızda sizlerle Kapadokya Yürüyüş Rotaları arasından özenle seçilen 3 seçenekten birini detaylıca inceleyeceğiz.
Kapadokya Yürüyüş Rotaları arasında çok farklı seçenekler bulunmaktadır. Genellikle iki beldeyi birbirine bağlayan vadiler ve köyler arasında bağlantı kurularak Kapadokya Vadi Turu yapmak amaçlanmaktadır. Ayrıca Kapadokya Vadi Yürüyüşleri ile tam da şehrin en gizemli doğal sokaklarında dolaşmış olacaksınız. Unutmayın bu vadiler binlerce yıl boyunca yerli halkın sokakları, peri bacaları evleri olmuştur. Bu yüzden de Kapadokya Özel Yürüyüş Turu ile adım adım geçmişe yolculuk yapacaksınız.
Söz konusu Kapadokya Vadileri olunca her biri gezginler için hazine değerindedir. Sizin için hazırladığımız Kapadokya Özel Yürüyüş Güzergahı içerisinde de vadiden başlayarak bir köyde sonlanan harika bir gezide kendinizi bulacaksınız. Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında en meşhur vadilerinden biri olan Ihlara Vadisi ve gizemini hala koruyan Belisırma Köyü Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı içerisinde yer almaktadır. HTR Turkey Tours tarafından düzenlenen Kapadokya Özel Yürüyüş Turları arasında 3. Seçenek olan bu turun detaylarına yazımızda göz atacağız.
Kapadokya Günübirlik Tur arayanlar içinde harika bir seçenek olan Özel Yürüyüş Turu’nda bir tam günü dolu dolu geçirmeye hazır olun. Kapadokya Gezilecek Yerler listesinde ilk ona giren Ihlara Vadisi’ni adım adım gezeceğiniz tur sabah 9’da başlamaktadır. Ihlara Vadisi 16 km uzunluğunda bir yürüyüş yoluna sahiptir. Bu kilometreler boyunca güneşin altın sarısı kaya duvarlarından üzüm bağlarına nasıl süzüldüğüne şahit olacaksınız. Daha sonra öğle yemeğinde dinlenme fırsatı bulacaksınız. Öğle yemeğinden sonra ise hava durumuna göre Belisırma Köyü’nü ziyaret edebileceksiniz veya sizin için düzenlenmiş harika bir piknikle günü tamamlayacaksınız.
Ihlara Vadisi’nde güne başladığınız ve Belisırma Köyü’nde bitirdiğiniz Kapadokya Özel Yürüyüş Turu hakkında güzergah ve süre bilgilerini paylaştık. Şimdi aklınıza gelen soru Kapadokya Yürüyüş Turu Fiyatı Nedir? Bu özel turu sizin için hazırlayacak birkaç firmadan sizler için araştırma yaptık. HTR Turkey Tours tarafından hazırlanan bu Kapadokya Yürüyüş Turu Fiyatı 2 kişi için kişi başı 1600 TL’dir.
Kapadokya’nın güneyinde bulunan Ihlara Vadisi, 14 km uzunluğu ile görebileceğiniz en muhteşem kanyonlardan biridir. Binlerce yıl Hasan Dağı’nın lavlarıyla oluşan bu vadi, Melendiz Çayı’nın sularıyla bu şekli almıştır. Söz konusu Ihlara Vadisi’nde neredeyse 120 metre olan bir derinlikten söz ediyoruz. Ne kadar çarpıcı bir görüntüye sahip olduğunu hayal edebilir misiniz? Bununla birlikte vadiden geçen suyun yarattığı atmosferde bambaşkadır. Çünkü suyla beraber vadi içerisi yeşillenmiştir. Böylece yol buyunca sizi birçok çeşitte ağaç karşılayacaktır. Şimdi kendinizi devasa lavlardan oluşan sütunların arasından geçerken, su sesini duyduğunuzu ve ağaçların arasından geçtiğinizi düşünün…Anlayacağınız üzere Ihlara Vadisi, Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında yer alması için pek çok sebep bulunmaktadır. Kapadokya Yürüyüş Rotaları arasında bu vadiyi dahil etmek isterseniz gelin sizinle vadi hakkındaki detayları paylaşalım.
Ihlara vadisi il sınırı olarak Aksaray’a bağlı bulunmaktadır. Bulunduğu bölge için Kapadokya ‘nın güneyi diyebiliriz. Biliyorsunuz ki Kapadokya bölgesi birkaç şehri içerisine alan bir alandır. Vadiye gelmek isteyenler için Aksaray- Nevşehir yolu bulunmaktadır. Fakat dilerseniz de gün içerisinde belli saatler de iki şehirden de seferler düzenlenmektedir. Eğer Kapadokya Özel Yürüyüş Turu ile geliyorsanız endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü tur sizi Ihlara Köyü’ne bıraktıktan sonra yürüyüş güzergahı’nın sonu olan Belisırma Köyü’nden alacaktır.
Eğer Kapadokya Özel Yürüyüş Turu’ndan bağımsız hareket edecekseniz size kendi tur programınızı oluşturmak için yazımızda notlar bulunmaktadır. Bunlardan biri Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri. Vadi her gün saat 08.30-17.00 arasında ziyarete açıktır. Ihlara Vadisi Giriş Ücreti ise 55 TL’dir.
Kapadokya’nın büyüsüne kapılacağınız Ihlara Vadisi içerisinde pek çok güzellik barındırmaktadır. Bu şahane kanyonu Kapadokya Vadi Turları listenizde ilk üçe mutlaka yazmalısınız. Sebebi ise kendinizi dünyadan soyutlayacağınız, şehrin karmaşasından uzak size bir gün bırakacak olmasıdır. Sahip olduğu 14 kilometre boyunca Kapadokya’da sıkça gördüğünüz vadi içerisine oyulmuş kilise ve evlere rastlayacaksınız. Aslında bu vadide gerçekten Kapadokya yerlilerinin yaşadığı hayatı tadabileceksiniz. Dolayısıyla böyle bir alanı yürüyerek gezmeden olmaz. Kapadokya Yürüyüş Turu Güzergahı’nın başladığı yer olan bu vadinin sonunda ise Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir yeri olan Belisırma Köyü’ne ulaşacaksınız. Şimdi hazırsanız Kapadokya Yürüyüş Vadileri içerisinde neden bu kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlamak için sizinle Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler listemizi paylaşalım.
Ihlara Vadisi, Hristiyanlık dininin geçmişine ışık tutmaktadır. Sebebi ise dinin yayılmasında bu vadinin büyük öneme sahip olmasıdır. Vadi içerisinde saymakla bitmez irili ufaklı kilise yapısı bulunmaktadır. Bu kiliselerin geçmişi 6. yüzyıla dayanmaktadır. Aradan geçen binlerce sene içerisinde vadi içerisinde gizli bir hazine gibi saklanmayı başarmışlardır. Bu tarihi yaşam alanı yıllarca vadi içerisinden akan Melendiz suyuyla beslenmiş ve vadiye oyulan mağaralarda yaşamıştır. Bu yüzden bölgeye aynı zamanda Peristremma yani dönerek akan suyun halkı da denmiştir. Kapadokya Özel Yürüyüş Turu yaparken vadi içerisinde göreceğiniz 105 kiliseden ise 14’ü ziyarete açıktır. Bu yazımızda sizlerle Ihlara Vadisi Kiliseleri’nden birkaçını paylaşacağız.
Ihlara Vadisi’ne girer girmez ilk ziyaret edeceğiniz yer Ağaçaltı Kilisesidir. Asıl giriş toprak altında kaldığı için yıllarca bu kiliseye ağaç dallarıyla girilmiştir. Bu yüzden de kilisede Ağaçaltı adı verilmiştir. Kilisede bulunan çok özel de bir fresk bulunmaktadır. Freskte Danyal Peygamber’in aslanlar arasında olduğu bir sahne resmedilmiştir. Burada dikkat çekici olan bu freskin İran’a özgü olmasıdır.
Kapadokya Yürüyüş Güzergahı’nızda Ağaçaltı Kilisesinden ilerlediyseniz karşınıza Sümbüllü Kilisesi çıkacaktır. Vadinin sol tarafında olan kilise adını çevresinde olan sümbül çiçeklerinden almıştır. Aslında manastır kilisesi olduğu düşünülen bu yapı 11. Yüzyıldan bugüne kalmayı başarmıştır. Kilisenin girişinde kayaya oyulmuş iki güzel sütun ve kemerli bir kapı karşılamaktadır. Aynı zamanda bu giriş duvarında kandilleri koymak içinde iki kemerli niş yapılmıştır. İçerisi ise Mikail ve Cebrail’in, Hz. Meryem’in hayatına dair kesitlerin, Hz. İsa’nın doğumuna dair kesitler bulunmaktadır.
Sümbüllü Kilise’nin karşı yamacında Yılanlı Kilise bulunmaktadır. Vadinin en çok ziyaret edilen kiliselerinden biri olmasının sebebi ise konumudur. Ihlara Vadisi’nin girişinden merdivenlerle aşağı indiğinizde Yılanlı Kiliseye ulaşmış oluyorsunuz. Adını ise içerisinde bulunan freskten almaktadır. Freskte 8 yılanın saldırdığı dört çıplak kadın resmedilmiştir. Fakat zamanla yıpranan freskte bu kadınların suçu anlaşılamamaktadır. Kimine göre bu dört kadından biri çocuğunu terk eden bir kadın, kimine göre diğeri yalan söyleyen kadındır. Diğer iki kadın ise çocuğunu emzirmemiş ve söz dinlememiştir. Diğer freskler ise Hz. İsa’nın çocukluğundan başlayarak pek çok peygambere değinmiştir.
İlkel bir tarzı olmasına rağmen içerisindeki fresklerle renklenen Pürenliseki Kilisesi, adını vadide yetişen püren otlarından almıştır. Tahmini olarak 10. Yüzyıldan kalan kilisede önemli freskler bulunmaktadır Bunlar ‘’Son yargı’’ ve ‘’Sivaslı Kırk Şehitler ve Deesis’’ sahneleridir.
Ihlara Vadisi içerisinde göreceğiniz en büyük yapılardan biri Eğritaş Kilisesi’dir. 9. Yüzyıldan kaldığı düşünülen kilise içerisinde mezarlık bulunmaktadır. Kapadokya Yürüyüş Güzergahı’nızda göreceğiniz en farklı yapılardan biridir. Çünkü kilise diğer yapılardan farklı olarak iki katlıdır. Alt katta cenaze törenlerinin yapıldığı bir mekan bulunmaktadır. Bu iki katı ayıran ahşap döşeme ise yıllara direnememiş çökmüştür.
Ihlara Vadisi Kamp Alanı, Kapadokya’ya gelip kamp yapmak isteyenler için harika bir alandır. Aslında bir işletmeye sahip olan bu alanda 13 su üstü şark köşesi, 12 çadır ünitesine sahip ve karavan kabul etmektedir. Kamp alanını Melendiz suyunun sesi şenlendirmektedir. Doğayla iç içe olacağınız bu ortamda yürüyüş severler için uygundur. Bu yüzden Kapadokya Yürüyüş Vadileri arasında olan bu vadide hem kamp hem yürüyüş yapmak isteyenler için harika bir seçenek olacaktır.
Sıra Kapadokya Yürüyüş Güzergahı’nın son rotası olan Belisırma Köyü’ne geldi. Söz konusu Belisırma Köyü’nün kuruluş tarihi tam bilinememeyle birlikte Seçuklular’dan önce kurulduğu düşünülmektedir. Sebebi ise bu köyün Hristiyanlık dininin yayılmasında öncü konumda olmasıdır. Riveyete göre köy adını belinde sırmasıyla köye gelen bir atlıdan almıştır. Bugün ise köye her yıl turistler eski günlere dönmek, akan suyun kenarında dinlenmek ve Anadolu lezzetlerini tatmak için akın etmektedir.
Belisırma Köyü’nün Hristiyanlık dinini yaymadaki yerinden bahsetmiştik. Bunu Kırkdamaltı adlı kilisedeki bir fresk sayesinde günümüzde bilmekteyiz. Bu köyde Selçuklular döneminde de dinini özgürce halk yaşamıştır. Aynı zamanda bu özgür ve mutlu ortamı anlatabilmek için bu kilisede Selçuklu elçisi freskte resmedilmiştir. Bunun yanı sıra köyde sivil mimari örneklerinden pek çok yapı bulunmaktadır. Bu yapıların pek çoğu restore edilerek restoran ve pansiyon olarak turistlere hizmet etmektedir.
Belisırma Köyü’nün kuzeyinde bulunan Ala Kilisesi, Hristiyanların bu topraklarda gizlenmeden özgürce yaşadığı dönemlerden birinde yapılmıştır. Bu yüzden dış cephesindeki kayalar özenle işlenmiştir. Kilisede üç kubbe freskle süslenmiştir. Bu fresklerde Hz. Meryem’in takdis edilişi, Kudüs’e girişi ve son akşam yemeği gibi önemli tasvirler bulunmaktadır.