Ihlara Vadisi


Ihlara Vadisi

27.09.2022

Ihlara Vadisi

27.09.2022

Ihlara Vadisinin her ne kadar Kapadokya ilçe sınırları içinde olduğu düşünülse de Vadinin bir kısmı Aksaray ili sınırları içerisindedir. Kapadokya’ya geldiğinizde yeşilin bin bir tonunu görmek için ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisidir. Kışın ve yazın ayrı bir ambiyansa sahip olan bu vadi her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca vadi içerisinde gezebileceğiniz Melendiz çayı ve birçok kilise yer almaktadır. Ayrıca Melendiz çayının içerisinde şifalı suların olduğu kaplıcalar bulunuyor. Yani vadiye gezmeye geldiğinizde onlarca güzellik sizleri bekliyor olacak. Ziga Kaplıcasının banyo kürü kadın hastalıklarına ve romatizmaya iyi gelmektedir. İçme kürü ise karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak hastalıklarına şifa olduğu biliniyor. Badem, ceviz, şamfıstığı burada yetişmektedir. Ayrıca daha bir sürü bitki, bağlar, bahçeler de bu bölgede serpilmektedir. Ayrıca vadiye inerken basamak kullanmanız gerekiyor. Merdivenlerin sonunda kendinizi doğa ananın kollarına kendinizi bırakabilirsiniz.

Vadinin eski sahiplerine ait bilgilere ulaşabileceğimiz bölgede 105 adet dini yapı bulunmaktadır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde keşişlerin dinleme yeri olan bu sarp kayalıklar bazen de savaştan kaçanlar içinde bir sığınma yeri halinde olmuştur. Kayalara oyulmuş tünellerle birbirine bağlanan mezarlar, mahzenler, yaşam alanları bu küçük vadide adeta gez gez bitmeyen büyük bir şehir havasına sahip. Bu tünellerden geçerken ulaşılan 105 dini yapıdan sadece 14 tanesi ayakta kalmayı başarmıştır. Bu yüzden sadece bu 14 tane kiliseyi ziyaret edebilmekteyiz.

 

Ihlara Vadisi Kaç Saate Gezilebilir?

Vadinin dilerseniz Ihlara köyünden başlayıp Belisırma köyünde sonlandırabilirsiniz. Vadi toplam 14 km’dir. Belisırma köyüne kadar ise 6 km’lik bir yürüyüş yapabilirsiniz. Vadinin sonu Selime’de son bulmaktadır. Dilerseniz vadinin sonuna kadar gidip Selime’ye de rotanızı sonlandırabilirsiniz. Ihlara vadisinde akan çayın iki tarafı da yürümeye çok müsaittir. Eğer ki bu vadinin tadını yürüyerek çıkaralım diyenlerdenseniz vadinin tamamını hemen hemen 5 saatlik bir yürüyüşün sonunda gezmiş olacaksınız. 

Ihlara Vadisi Ulaşım

Vadiye ulaşım ve gezi için sizlere günlük turları tavsiye ederiz. Fakat eğer sizler dilerseniz vadiye ulaşımı kendi araçlarınızla da sağlayabilirsiniz. Ihlara vadisi, Aksaray’a 40 km Kapadokya'ya ise 100 km’dir. Aksaray-Nevşehir yolu üzerinden 11 km’de saparak vadiye ulaşım sağlamanız mümkündür. Eğer otobüsle gitme gibi bir planınız varsa Aksaray’dan günün belirli saatlerinde araçlar kalkmaktadır. Dilerseniz o saatlere uyarak vadiye ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti 

Ihlara vadisi giriş ücreti ziyaret edecekler tarafından en çok merak edilen konular arasındadır. Ihlara vadisi giriş ücreti 55TL olarak belirtilmiştir. Fakat Müze kartınız var ise yılda 2 kez ziyaret edebilirsiniz. Eğer Plus Müze kartınız var ise sınırsız bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.  

Ihlara Vadisi Ziyaret Zamanları

Yaz zamanı sabah 07:00’dan akşam 19:30’a kadar ziyarete açıktır. Kışın ise 08:00’dan 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği kurallara göre, dini bayramların ilk günü sabah saat 13:00’a kadar vadi ziyarete kapalıdır.  Yaz zamanı Nisan ayından Ekim ayına kadar olan zaman dilimini kapsamaktadır. Kış sezonu ise Kasım ayından mart ayına kadar olan dönemi kapsamaktadır. 

Ihlara Vadisi Kaç Merdivenlidir?

Kapadokya’da gelen turistlerin ziyaret etmek istediği bölgeler arasında yer alan Ihlara vadisi iniş konusunda değil fakat çıkış konusunda bulundurduğu merdiven sayısından dolayı ziyaretçiler tarafından oldukça zorlanılan bir vadidir. Vadiye inerken kullanılan merdiven sayısı 382’dir. Fakat bu basamakları inerken zorlansanız dahi indiğinizde doğanın sessizliği ve eşsiz güzelliği arasında kendinizi kaybedeceksiniz. 


Vadi İçerisinde Yapılabilecek Aktiviteler

Vadi içerisinde yapılacak aktivitelerden en başta gelen mükemmel çayın kenarında yapılabilecek kamptır. Kampların kişi başı ücreti 50 TL’dir. Bu güzel vadiye gelmişken doya doya vakit geçireyim diyenlerin en çok tercih ettiği aktivitedir. Ayrıca vadi içerisinde doğa yürüyüşü (Trekking) yapabilirsiniz. Bu benzersiz doğasıyla ünlü vadiyi bir de ben gezip göreyim diyenlerdenseniz eğer doğa yürüyüşü tam size göre bir aktivitedir. Ailenizle, arkadaşlarınızla benzersiz zaman geçirip mükemmel anılar biriktirebileceğiniz bir yürüyüş olacağını şimdiden tahmin edebiliyoruz. Yeşilin bin bir tonunu gördüğümüz bu vadide fotoğraf çekinmeden gitmek olmaz, doğa ananın kollarında sosyal medya hesaplarınız için mükemmel fotoğraflar çekinebilirseniz. Eğer adrenalini seven bir yapınız varsa ATV turlarına katılıp macera ve aksiyonun zirvesine ulaşabilirsiniz. Aksiyon severler için bir diğer yapılan tur ise Jeep Safari turudur. Jeep safari turu Kapadokya’nın engebeli yollarında sizlere eğlenceli bir şekilde çevrenizi keşfetmenize yardımcı olacak. 

Ihlara Vadisinde Ne Yenir? 

Melendiz çayı üzerine kurulmuş baraka tarzı yemek yerleri gördüğünüzde adeta iştahınızı kabartacak.  Kahvaltı ortalama olarak kişi başı ücreti 60-70 TL arasında değişmektedir. Izgara fiyatları ise 80-90 TL arasında değişiklik göstermektedir.  Ücretler gidilecek mekâna göre değişiklik gösterse bile genel ortalama fiyatlar bu şekildedir. Ayrıca Melendiz çayına yakın bir restorana gittiğinizde manzaraya karşı hatıra fotoğrafı çektirmenizi öneririz. 


Vadi içerisinde gezilebilecek yerler

Vadi içerisinde bulunan sayısız güzellik eşliğinde gezinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi bu vadi büyük bir şehir adeta gez gez bitmiyor. Bu yüzden içerisinde tarihi mekânlar ve doğa gez gez bitmez. Vadinin bulunduğu Aksaray ili de Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden de bölge de çok fazla kilise bulunmaktadır. Bu kiliselerin yukarıda da söylediğimiz gibi sadece 14 tanesi ziyaret edilebilmektedir. 

Bu kiliselerin belli başlı özelliklerinden ve neden bu kadar önemli olduklarına bakalım.

Ağaçaltı Kilisesi

Vadinin merdivenlerinden indiğiniz de karşınıza çıkacak olan kilisedir. Vadinin girişinde olduğu için en çok ziyaret edilen kilise konumundadır. Kilise adını eskiden kilisenin içerisine ağaç dallarıyla girilirmiş oradan almıştır. Ağaç dallarıyla girilme sebebi de kilisenin giriş yerinin net bir şekilde belli olmamasıymış. Bu yüzden de adı ağaçaltı kilisesi olarak kalmıştır. Kilisenin içinde değişik motiflere sahip bir sürü fresk mevcuttur. Bu fresklere bakılarak zamanında kilisenin adı farklı farklı anılmıştır. Freskler beyaz zemin üzerine kırmızı ve sarı renk ağırlıklı boyanmıştır. Kilisenin içinde bir başka yazıya göre de Hz. Meryem ''Göklerin Kraliçesi" olarak anılmıştır. Hz. Meryem'e ait tüm freskler ölüm ve cennete gidişi olarak ikiye ayrılmıştır. Müjde, doğum, vaftiz, vahiy, İsa'nın göğe yükselmesi de kilise de bulunan fresklerdendir. 


Sümbüllü Kilise

Kilise adını etrafında yetişen sümbüllerden almıştır. Kiliseye giriş alışılmışın dışında bir yolla olduğu için kiliseye giriş girenin bir daha unutamadığı bir anı bırakıyor. Kiliseye giriş dar olan bir pencereden yapılmaktadır. Bu yüzden de vadiye giriş unutulmamaktadır. Kilise kayaya oyulmuş 2 katlı bir yapıya sahiptir. İlk kata bir mimari yapılmamış olduğu gibi bırakılmıştır. 2.kat ise odalara bölünüp dekore edilmiştir. Tüm Kapadokya Kiliselerinde olduğu gibi bu kilisede de freskler mevcuttur. İsa’nın doğumunun müjdesi, Hz. Meryem’in vefatı, İsa ve Fırında üç Yahudi bu fresklerden en önemlileridir. 

Yılanlı Kilise

Yılanlı kiliseye ulaşmak için bir köprüden geçmek gerekmektedir. Köprüden geçtikten sonra kilisenin merdivenlerine ulaşıyorsunuz. Konumu kolay ulaşılabilir olduğundan vadinin en çok ziyaret edilen kiliseleri arasında yer almaktadır. Kilisenin karşı yamacında ise sümbüllü kilise bulunuyor.  Vadi içerisinde bulunan diğer kiliselerden Yılanlı Kiliseyi ayıran en büyük özellik içerisine yapılan freskler ve motiflerdir. Kapadokya da ki diğer kiliseler de olduğu gibi bu kilise de sadece İncil’de gecen olaylar işlenmemiştir. Yılanlı Kilisedeki fresklerde aynı zaman da öteki dünya ile ilgili betimlemeler yer almaktadır. Yılanlı kilise kolları uzun, Yunan haçı planıyla yapılmıştır. Bu yüzden de diğer kiliselerden ayrılmaktadır. Yılanlı kilise adını batım duvarına resmedilmiş 8 yılanın saldırdığı 4 günahkâr çıplak kadından almıştır. Aynı duvarda olan bir başka motif ise "Son yargı" sahnesidir. 24 aziz ve Sivaslı 40 şehit portesi de oldukça önemlidir. Hz. İsa’nın doğumundan başlayan ve İncil’de anlatılan tüm olaylarda fresklerle anlatılmıştır. 

Kokar Kilisesi

Kilise tek katlıdır. Lakin kilise Bizans döneminde iç tarafa doğru daha da fazla oyularak genişletilmiş. Kilisenin içerisinde 2 adet mezar odası bulunuyor. Bu odaların süslemeleri kırmızı boyayla yapılmıştır bu da o dönemde bir ilktir. Kilise fresklerine işlenen önemli olaylar adeta bir hikâye seklinde anlatır gibi olay sırasına göre resmedilmiştir. Son akşam yemeği, İsa’nın doğum müjdesi, Vaftiz, üç müneccim, çarmıha gerilme, göğe yükselme, mahşer günü, Mısır'a kaçış, Havarilerin Görevleri, Kudüs’e gidiş şeklinde olay örgüsünü bozmayacak şekilde sıralanmıştır.


Pürenliseki Kilise

Kilise adını vadide yetişen Püren otundan almıştır. Kilisenin zemininde mezar odaları da mevcuttur. Kilise ilkel bir tarz ve karanlık renklerle dekore edilmiştir. Koyu renkte freskler olmasına rağmen oldukça önemli olayları anlatmaktadır. Sivaslı Kırk Şehitler ve Deesis, Son yargı sahneleri kilisede bulunan sahnelerdendir. 

Eğritaş Kilisesi

Eğritaş Kilisesinin en büyük özelliği vadinin en büyük tapınaklarından ve en büyük mezarlıklarından olma özelliği taşımaktadır. Kilise Hz. Meryem’e ithafen yapılmıştır. Bunu da şuradan anlayabiliriz, kilisenin doğu tarafındaki duvarında yer alan iki kitabeden anlaşılıyor. Kilise 2 katlı bir yapıya sahiptir. Alt kat cenaze törenleri için ayrılmıştır. Ve bu kat mezarlıklara bağlanmıştır. İsa Siklusu bu katta oldukça geniş tutulmuştur. İki kat arasındaki ahşap zemin ise geçen zamana daha fazla dayanamayıp çökmüştür. Kilisedeki en dikkat çekici fresklerden birisi de İncil’den esinlenerek yapılan iki melek ve altı piskoposun arasında Meryem’in resmedilmesidir. İki melek arasında oturan Hz. İsa, Kudüs’e giriş, Vaftiz, Yusuf Peygamberin düşü, Mısır’a kaçış, Havarilerden DT.Pierre’nin İsa’yı inkarı ve ayaklarının yıkandığı sahnelerde yer almaktadır. 

Batkın Kilisesi

8.Yüzyıla tarihlendirilen bu kilise günümüze kadar gelememiş. Sadece bir kalıntı olarak kalmıştır. Belisırma’ya batıdan ilerlerken yol üzerinde bir manzara terası çıkacak karşınıza. Kilise bu manzara terasını taşıyan bloğun altında kalıyor. 

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Belisırma köyüne geldiğimizde göreceğiz bu kiliseyi.  Kilise adını zamanında köyde yaşayan ve kiliseyi samanlık olarak kullanan kişiden almıştır. Kilise’nin duvarında Zekeriya peygamberin öldürülmesi, Yusuf’un Rüyası, Ziyaret ve Su Deneyi İsa’nın Çarmıha Gerilmesi gibi İncil’den sahneler resmedilmiştir. 


Ala Kilise

Kilise, tek kubbeli ve haç planlı olarak inşa edilmiştir. Kayalara oyulmuş bu kilisenin dış duvarları işlenmiş ve düzleştirilmiştir. Kilisenin bölümlerinden bir kısmı aydınlatma amaçlı kullanılan beziryağı üreten bir bezirhaneye çevrilmiştir. Kilise içindeki freskler zaman içinde çok fazla tahrip olmuş ve zarara uğramıştır. Hala çözülebilen birkaç fresk vardır. Bunlardan bazıları, Ziyaret, Anastasis, Doğum, Son Akşam Yemeği, Kudüs’e giriş Fırında Üç Yahudi Genç ve azizlerin tasvirlerini anlatıyor. 

Bu gezilecek yerler dışında da birden fazla kilise bulunmaktadır gezilebilecek. Bunlar gelen turistler tarafından en çok gezilmek istenilen tarihi yerlerdir. Vadi içerisinde daha önce söylemiştik sayısız güzellik vardır. Bunları keşfetmek size kalmış.