Göreme Gezilecek Yerler


Göreme, göz alabildiğince uzanan peribacaları ve uçsuz bucaksız vadileriyle Kapadokya’nın göz bebeğidir. Yalnızca Kapadokya’nın değil tüm dünyanın kalbini çalan bu masal diyarı Unesco Dünya Mirasları arasına bile girmiştir. Günün ilk ışıklarıyla gökyüzünde sıralanan rengarenk balonları, gece olduğunda ise ışıklandırılmış haliyle şehri bir kez gördünüz mü unutamayacağınıza eminiz. Kapadokya’nın en önemli gezi noktalarından olan Göreme Açık Hava Müzesi, Aşk Vadisi, Çavuşin Köyü ve daha nicesi Göreme’de gezebileceğiniz alanlar. Sizler için adeta bir rehber gibi adım adım hazırladığımız Kapadokya Göreme Gezilecek Yerler listesiyle gelin o zaman bu güzel beldeyi daha yakından tanıyalım.

Göreme Tarihi

Nevşehir’e 12 km, Ürgüp’e ise sadece 5 km olan ilçe derin bir tarihe geçmişe sahiptir. Hatta o kadar derin ki Erciyes Dağı’nın halen aktif olduğu dönemlere yani 60 milyon yıl öncesine uzanan bir tarihi vardır. Bugün hayretle içerisinde gezindiğimiz bu masal dünyasının arazisini oluşturan tüfün oluşması için aktif yanardağ hareketlerinin ardından lavlar soğuyarak katılaşmıştır. Zaman içerisinde rüzgar ve suyun aşındırmasıyla şapkalı bir insanı andıran peri bacaları ortaya çıkmıştır. Göreme’nin her neresinde olursanız olun bu doğal güzelliklerinin oluşumlarını sonuna kadar hissedeceksinizdir.

Adeta bir açık hava müzesini andıran Göreme’de görülen ilk insan toplumlarına dair izler ise yontma taş devrine ait kalıntılardır. 7. Yüzyıl itibariyle Göreme bölgesine Bizans ve Sasani arasındaki yapılan savaşlardan kaçan Hristiyanlar yerleşmeye başlamıştır. Takip eden yüzyıllar içerisinde Roma’nın zulmünden kaçan pek çok Hristiyan bölgeye sığınmaya devam etmiştir. Bugün bile Göreme’nin pek çok yerinde o dönemin Hristiyan toplumlarından kalan kilise, manastır ve şapele rastlayabilirsiniz. 


Göreme Gezilecek Yerler

Gündüzleri gökyüzünü kaplayan devasa renkli balonların uçmasını ve geceleri mağaralarından süzülen ışıklarla mistik manzaraları izlemek isterseniz Göreme Gezilecek Yerler Kapadokya turunuzda bir numarada olmalıdır. Çünkü balonları izlemek için Göreme konum olarak en iyi seçenektir. Aynı zamanda konumu sayesinde pek çok gezilecek sayesinde kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Şimdi gelelim Göreme’de gezilecek yerler listesine…

Göreme Açık Hava Müzesi

Her yıl 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Göreme Açık Hava Müzesi 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Anlayacağınız yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da göz bebeği gibi koruyup gelecek nesillerin görmesini istediği bir yer bu müze. Müze diyoruz ama aslında peribacalarından oluşan devasa doğa bir alan olarak da düşünebilirsiniz? Peki burayı müze yapan diğer peribacalarından ayıran şey nedir? Bu müzede yerli halkın yüzyıllarca peribacalarını nasıl yaşam alanlarına hatta kiliselere çevirdiklerine şahit olacaksınız. Peribacalarının iç yapısını da detaylı inleyebileceksiniz. Nevşehir merkeze 13 km, Göreme merkeze 2 km. kadar uzaklıkta bu kaya yerleşiminde neler göreceksiniz gelin detaylıca göz atalım.

Göreme Açık Hava Müzesi’ni kaplayan kaya yapılarında yaşam kalıntıları 4. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Özellikle 13. Yüzyılda bu vadide yaşam faaliyetleri artmıştır. İrili ufaklı pek çok mağaranın bulunduğu alanda kiliseler, şapeller, manastırlar ,yaşam mekanları bulunmaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi aslında manastır eğitim sistemi için bir başlangıç olarak kabul edilmektedir. Bu yaşam alanlarının iç yapısında pek çok duvar resimleriyle de karşılaşacaksınız. Burada gezeceğiniz yapılarından bazılarını saymamız gerekirse Elmalı Kilise, Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Azize Katerina Şapeli, Aziz Basil Şapeli ve Azize Barbara Şapeli’nden söz edebiliriz.


En çok bilinen Elmalı Kilise kayanın içerisine oyulmuş 9 kubbesiyle muhteşem bir eserdir. Kubbe ve duvarlarında sahnelenmiş birçok resim bulunmaktadır. Bu sahnelerden bazıları Hz. İsa’nın son akşam yemeği, cehenneme inişi ve göğe çıkışıdır. Müzeyi gezmek isterseniz müze kartı geçerlidir ve giriş ücreti 100 TL’dir. Her gün açık olan müzenin ziyaretçi saatleri 08:00-17:00 arasındadır. Son bileti almak içinse gişe kapanış saati 16:15’tir. 

Göreme Vadileri

Ufuk çizgisine kadar peribacalarıyla dolu Göreme Vadilerini gezmeniz için de sizler için bir liste oluşturduk.

Aşk Vadisi

Aşk Vadisi’ni aslında hepiniz tanıyorsunuzdur. Kızıl peribacalarının üzerinde rengarenk balonların uçtuğu Kapadokya fotoğraflarının çoğu Aşk Vadisine aittir. Kapadokya Aşk Vadisi’ne ayak basar basmaz kendinizi büyülü bir dünyanın içerisinde bulacağınıza eminim. Şehrin karmaşasından uzak olağanüstü manzaralara şahit olacağınız bu vadide sizleri neler mi bekliyor? Hadi biraz göz atalım.

Aşk Vadisi diğer adıyla Bağlıdere Vadisine baktığınızda farklı boyut ve renklerde göz alabildiğince peri bacalarıyla dolu dolu bir vadi göreceksiniz. Bu peribacalarının hikayesi neredeyse 60 milyon yıl öncesine uzanıyor ama gelin bir de buraya neden Aşk Vadisi deniliyor onu öğrenelim. Çok uzun zaman önce bu topraklarda bir köy varmış. Bu köyde arazinin bereketiyle beslediği 10 sülale yaşarmış. Bozkırın ortasında meyve bahçeleriyle çevrili bu köy huzur içindeymiş. Derken bir gün iki aile arasında büyük bir kavga yaşanmış. Kavga o kadar şiddetli hale gelmiş ki artık bu iki aile aynı köyde yaşayamaz hale gelmiş. Daha sonra uzlaşmaya varamayacaklarını anlayan bu iki aile köyleri ayırarak iki farklı köyde yaşamaya başlamış. Ne var ki bu iki köyden iki genç birbirine aşık olmuş. Birbirine kavuşma hasretiyle yanıp tutuşan aşıkları aileleri ne yaparsa yapsınlar yollarından geri döndürememişler. En sonunda aşıklar evlenmiş ve muratlarına ermişlerdir. Ne var ki onları bekleyen acı sondan haberleri yoktur. Genç çift bir evlat sahibi olduktan sonra aile arasında yeniden anlaşmazlıklar başlamış ve sonunda genç kız kocasını kaybetmiştir. Bu acı kayıptan sonra söylenir ki genç kızın feryadıyla gökten koca koca kayalar yağmıştır. İşte Aşk Vadisindeki peribacalarının hikayesi budur. Peribacaları aslında genç bir kızın aşkı için döktüğü gözyaşlarıdır. 

Peki bu görülmeye değer Aşk Vadisine nasıl ulaşım sağlanmaktadır? Aşk Vadisine ister özel aracınızla ister turlara katılarak görebilirsiniz.  Aşk Vadisinde aynı zamanda trekking sevenler için 2.5 saatlik bir yürüyüş yoluyla ulaşım da bulunmaktadır. Göreme’den Uçhisar’a giderken aşağıdaki girişten sonra Aşıklar Tepesi veya Bağlıdere Vadisi tabelasını görebilirsiniz. Adım adım her yeri fotoğraflamak isteyeceğinize eminiz. Yakın çekimden peribacalarıyla aynı kareye sığabilmek için selfie çubuğunuzu yanınızda getirmeyi de ihmal etmeyin. 


Zemi Vadisi

Bembeyaz peribacaları ve meyve bahçeleriyle donatılmış bir vadinin ortasında yürüdüğünüzü hayal edin. Gözlerinizi açtığınız da kendinizi Zemi Vadisinde bulacaksınız. Özellikle Zemi Vadisi’nin içerisinde ilerledikçe yalnızca bu vadide görebileceğiniz tüneller ve Roma mezarlarıyla hafızanızdan silinmeyecek yerler göreceksiniz. 

Zemi Vadisini ziyaret etmek isteyenler içinse vadiye iki giriş bulunmaktadır. Göreme tarafından ulaşılan ilk girişe ulaşmak için yokuş yukarı yürümeniz gerekmektedir. Ziyaretçilerin çoğu vadi içerisine enerjisini saklayabilmek için ikinci seçenek olan  Nevşehir-Ürgüp yolundan ulaşım sağlamaktır.  Buradan daha az bir eğimle Kermir Tepesindeki Babacık giriş noktasına ulaşabileceksiniz. Bu rotadan devam ettiğinizde direk olarak vadi içerisine ineceksiniz. Vadinin devamında diğer vadilere de ulaşabileceğiniz patikalara yollar açılacaktır. Ayrıca bu patikanın sonunda ilk giriş noktasına yani Göreme Açık Hava Müzesine rahatça ulaşabileceksiniz. Böylece vadi içerisinde trekking severler 2 saat mermer kadar beyaz peri bacalarının etrafında dolaşmanın tadını çıkaracaktır.

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’yı balona binmeden de kuş bakışı görebileceğiniz ender yerlerden biri Güvercinlik Vadisidir. Bu muhteşem yeri yalnızca gezi rotanıza değil konaklama seçenekleri arasına da dahil edebilirsiniz. Uçhisar ve Göreme arasında bulunan vadide adına yakışır şekilde farklı türlerde güvercinlerle de karşılaşamaya şimdiden hazır olun. 

Güvercinlik Vadisine Nevşehir- Ürgüp yolundaki Adnan Menderes Caddesinden ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Uçhisar Kalesi’nin hemen yanı başındaki Güvercinlik Vadisi sizi bekliyor olacak. Göreme tarafından vadiye inmek isterseniz bu epeyce zorlu bir yoldur. O yüzden Uçhisar Kalesinden aşağı inmek sizler için daha iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca vadi içerisinde kırmızı işaretleri takip ederek rotanızı kaybetmeden gezinti sağlayabilirsiniz. Uçhisar Kalesinden de vadiye tepeden bakabilirsiniz. Kalenin giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.


Paşabağ Vadisi

Kapadokya’da göreceğiniz en farklı peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesine yalnızca 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. En farklı neden mi diyoruz? Peribacalarının şapkalarını görünce nasıl da nadir kaya yapıları olduğuna şahit olacaksınız. Vadide karşıdan baktığınızda mantarı andıran peribacaları bulunmaktadır. Bu mistik yer bir zamanlar Hıristiyan din adamları için bir inziva alanı olmuştur. Bu yüzden diğer adıyla Rahipler Vadisi olarak da adını duymuş olabilirsiniz.

Kılıçlar Vadisi

Kapadokya’nın yerli halkının geçmiş hayatına geri dönmek ister misiniz? Kılıçlar Vadisi sizi o yıllara geri götürecek bir yer. Yerli halkın yüzyıllarca yaşadığı evleri yani peribacaları, neredeyse 300 metre uzanan bir tünel, güvercinlikler ve daha fazlası Kılıçlar Vadisini görülmeye değer kılıyor. Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret edenler için de yakın mesafesi sayesinde harika bir alternatif olmaktadır. 

Vadi boyunca yürüdüğünüzde sizi yönlendirecek tabelalar bulacaksınız. Yaz aylarında durup soluklanmanız için taze nar ve portakal suyu satan büfelerde bulunmaktadır.Vadi içerisinde de yüzlerce yıl önce inşa edilmiş Kılıçlar ve Meryem Ana kilisesine ulaşabilirsiniz. Kiliseyi ziyaret ederseniz Hz. İsa’nın hayatına dair sahnelenen duvar resimlerini inceleyebilirsiniz. Vadideki turunuzu tamamlamak 1 saat kadar sürmektedir.

Göremeye Nasıl Gidilir?

Göreme’de gezilecek yerlere tek tek göz attık. Peki Göremeye Nasıl Gidilir? Göreme’ye gitmek için pek çok seçeneğimiz var. Karayoluyla Kapadokya’ya ulaştıktan sonra minibüs, dolmuş veya taksiyle ulaşabilirsiniz. Hava yoluyla ulaşım sağlayanlar Kapadokya Havalimanı’na Göreme 40 km uzaklıktadır. Bu mesafeyi dilerseniz şehir içi minibüslerle de uygun fiyata sağlayabilirsiniz. Özel araçla ulaşım sağlayanlar için Ankara-Adana otoyolu, Kayseri’den Avanos veya Ürgüp’e uzanan yolu veya Niğde’den Nevşehir arasındaki yolu tercih edebilirsiniz.

Göreme’de Ne Yenir?

Yalnızca gözlerinizin doyacağı değil nefis lezzetli yemeklerle de unutulmaz bir tatil yaşayacağınız için mutlaka Göreme’ye gelmelisiniz. Türk yemeklerinden, Avrupa lezzetlerine veya yemeğe fazla vakit ayırmak istemeyen fast food yiyeceklere kadar geniş bir yelpazede yemek sektörü bölgede gelişmiştir.  En meşhur yemek bölgeyle eşleşen Testi Kebabıdır. Pek çok restoranın menüsünde göreceğiniz Testi Kebabının devamında tatlıda tercihinizi yörenin üzüm bağlarından elde edilen pekmezle yapılan aside tatlısından yana kullanabilirsiniz.


Kapadokya Göreme Otelleri

Göreme’de gezilecek yerleri ziyaret ederken nerede konaklayabilirsiniz? Gelin sizinle birkaç önerimizi paylaştığımız listemize göz atalım.

Fairyland Cave Hotel

Fairyland Cave Hotel uyandığınızda gökyüzünü kaplayan rengarenk uçan balonlar görmeniz mümkün kılmaktadır. Otel bölge dokusunu sonuna kadar hissedebileceğiniz Çavuşin Köyünde yer alıyor. Otel yapısının mimarisi geçmişi ise 5. Yüzyıla kadar uzanıyor. 1964 yılına kadar da yerli halka bir ev olan bu otel şimdi misafirlerine aynı deneyimi yaşatmak için sizlere kapısını açıyor. Aslına uygun olarak restore edilen yapı 7 farklı şekilde dizayn edilmiş kaya ve taş odalarıyla otantik bir havaya sahiptir. Yalnızca mimarisinden dolayı çokça merdivene sahip olduğu için yaşlı, engelli veya hamileler için uygun görülmeyebilir.  Otelde konaklamanın güncel olarak en düşük ücreti 661 TL’dir.

Anatolian Houses Cave Hotel

Anatolian Houses Cave Hotel müze konseptiyle ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor. Otelin içerisinde 8 peribacası bulunmaktadır. 33 farklı oda bulunan otel iki bölüme ayrılmaktadır. Kapadokya mimarisini ve tarihini burada konaklarken bir müzenin içerisinde dolaşır gibi hissedeceksiniz. Otelin bahçesinde şarap akan bir çeşmede bulunmaktadır. Yanlış duymadınız, şarap akan bir çeşme! Otelde konaklamanın güncel olarak en düşük ücreti 1.004 TL’dir.

Azure Cave Suites

Kapadokya’da romantik bir gece geçirmeye hazır mısınız? Azure Cave Suites 11 farklı şekilde dizayn edilmiş kaya ve mağara odalarıyla romantik bir gece geçirmenizi hedefliyor. Konaklayacağınız her odanın bir de farklı hikayesi bulunuyor. Otelde konaklamanın güncel olarak en düşük ücreti 980 TL’dir.

Imperial Cave Suites & SPA

Imperial Cave Suites & SPA Göreme merkezde yer almaktadır. Burada konakladığınızda sizler için hazırladığımız Göreme’de Gezilecek Yerler listesini kolayca tamamlayabilirsiniz. Göreme manzaralı olan otelin 23 odası bulunmaktadır. Bu odalar 4 farklı çeşitte sınıflanmıştır. Otelde konaklamanın güncel olarak en düşük ücreti 850 TL’dir.