Göreme Açık Hava Müzesi


Özellikle son zamanlarda ziyaretçi akınına uğrayan Nevşehir, sahip olduğu bu güzellikler ile neredeyse tüm dünya tarafından bilinen bir üne sahiptir. Nevşehir’in benzersiz güzellikleri arasında hiç şüphesiz ilk sıralara yerleşen Göreme Açık Hava Müzesi, doğal ve kültürel bir varlık olarak bulunmaktadır. Ayrıca UNESCO Dünya Mirasları Listesi içinde yer almaktadır. 

Siz de tatilinizi Kapadokya civarında geçirmek ve Göreme Açık Hava Müzesi’nin büyüsüne kapılmak isterseniz gitmeden önce bu yazıyı okuyup bilgi edinebilirsiniz. Şimdiden mutlu tatiller!  

Açık Hava Müzesi Göreme

Göreme Açık Hava Müzesi, taş yapılardan oluşan tarihi bir yerleşim yeridir. Bir müze olarak anılmasının sebebi içerisinde birçok tarihi ve kültürel eser bulunmasıyla alakalıdır. Dört duvar içerisine sığmayacak kadar çok ve büyük oluşları onları daha da ilginç kılar. Yapılmış olan bu eserler dönemin anlayışına ışık tutmaktadır. Ziyaret ederseniz içeriye girer girmez kendinizi o dönemde yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.


Göreme Açık Hava Müzesi Giriş Ücreti

Her zaman olduğu gibi bir aktivitede en çok merak edilen konulardan birisi de o faaliyetin ücretidir. Oldukça etkileyici bir etkinlik olan Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti 2022'de 100 ₺ olarak belirlenmiştir. Ancak bu ücret zamanla değişebilmektedir. 

Göreme Açık Hava Müzesi Tarihi

Göreme Açık Hava Müzesi, tarihsel olarak, M.S. 4. yüzyıl zamanlarından M.S. 13. yüzyıla kadar oldukça aktif bir şekilde kullanıldığı tahmin edilen bir mekandır. Tarihsel önemi manastır eğitimi verilmesi bakımından yüksektir. Kısacası manastır eğitiminin başladığı mekan olarak bilinir. Kiliselerdeki figürlerden de anlaşıldığı kadarıyla din eğitimi verilen manastırlar bölgede büyük bir yer tutar. Eğitimin temelinin piskopos Aziz Basil’e dayandığı düşünülür. Buradan sonra Soğanlı ve Ihlara gibi yerlerde de aynı eğitim sistemi görülmüştür.

Piskopos, özellikle Katolikler için yüksek mertebeden bir din insanıdır.

Göreme Açık Hava Müzesi İçinde Neler Var

İçerisinde bir sürü taş ev barındıran bu alan günümüzde oldukça popülerdir. Geçmişte birer yaşam alanı olarak oluşturulmuşlardır. Bu yüzden de gerekli olan tüm bölümler neredeyse her taş evde bulunur. Bu bölümler kilise, yemekhane, oturma odaları ve şapeller gibi alanlardır.

Şapel; küçük kilise, aziz bir kişi için ayrılmış ibadet alanı anlamına gelmektedir.

Göreme Açık Hava Müzesi Kiliseler

Din eğitiminin oldukça önemli bir yere sahip olduğu zamanlardan gelen bu mekanda kiliseleri araştırmadan geçmek olanaksızdır. Dönemin yaşayış tarzı, inandıkları din uğruna evrilmiş olabilir. Bu da bize doğrudan o zamanı anlatır. 

Göreme Açık Hava Müzesi Kiliselerin Genel Özellikleri

Kiliselerin detaylarına girmeden önce genel olarak özellikleri ve önemlerinden kısaca bahsedilmesi yararlı olacaktır. 

Öncelikle kiliseler genel olarak iki farklı teknikle boyanmıştır. İlk boyama tekniğinde boya, direkt olarak kayanın üzerine yapılır. Yüzeyi düzeltilen kayanın üzerine boyama işlemi gerçekleştirilir. İkincisinde ise secco ya da kuru fresk tekniği uygulanarak boyama işlemi yapılmıştır. Bu teknik aslında diğerlerine göre daha kolaydır. Ayrıca düzeltebilme imkanı da sağlar. Kuru olan duvar üzerine söndürülmüş kireç sıvaması yapılır ve sıva kurumadan boya sürülür. Bu sayede boya, zemin tarafından emilmeden yüzeyde kalmış olur.

Fresk, kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine resim yapma tekniğidir.

Kiliselerin duvarlarında işlenen konular genel olarak Tevrat, İncil ve Hz. İsa’nın hayatını barındırır. Dahası ilk dönemlerde geometrik şekillerin varlığı ilk katmanlardan ortaya çıkmaktadır. 


Göreme Açık Hava Müzesi Kiliselerinin Detayları

Kızlar ve Erkekler Manastırı

Diğer bir adıyla da Rahibe ve Rahipler Manastırı olarak anılır. Karşılıklı olarak Göreme Açık Hava Müzesinin girişinde, hemen solda başlamaktadırlar. Erozyon yani yılların etkisiyle kayaların aşınması söz konusu olduğu için toplamda 3 kat gezilebiliyor. Yine kapılarda, diğer taş mimarilerde de görüldüğü gibi güvenlik amaçlı olarak sürgü kapılar kullanılmış. Ayrıca tüneller aracılığıyla katların bağlantısı olduğu da biliniyor. 

Aziz Basil Kilisesi

Tarihi olarak 11. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Bu kilise, Göreme Açık Hava Müzesi girişinin hemen orada bulunduğu için ziyaret edilen ilk kiliselerdendir. Şapel 3 apsisli olmakla birlikte içerisinde sütunlarla ayrılmış narteks bulunmaktadır.

Apsis, içeri yarım daire olan mimari ve kilisede en kutsal yerdir.

Narteks; özellikle eski kiliselerde bulunan, yapının batı tarafındaki girişine verilen isimdir.

Hemen narteks kısmında göze çarpan mezarların büyük ihtimalle şapelin kurucusu ve ailesine ait olduğu düşünülmektedir. Bu mezar kısımları ziyaretçilerin oldukça dikkatini toplamaktadır.

Duvarlarda; Pantokraktor İsa (bir İsa betimlemesi), Meryem Ana, çocuk İsa, Aziz Theodore, Aziz George ve kötülükle olan savaşı betimlenmiştir. Ayrıca Aziz Demetrius ve iki Azize görüntüleri de vardır. 


Elmalı Kilise

Kuzeydeki tünel vasıtasıyla kiliseye ulaşılabilmektedir. Elmalı Kilise, Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde bulunan diğer kiliselerden bazı yönlerle ayrılmaktadır. Bunlar oyulma biçimi ve sahip olduğu dokuz küçük kubbesidir. Bunun dışında dört sütunlu ve üç apsislidir. 

Dekoratif olarak oldukça zengindir. Geometrik şekillerle haç motifleri barındırır. Deisis yani İsa’nın merkezde olduğu resim söz konusudur. Pantokrator İsa ve Baş Melek Mikail figürleri vardır. İsa’nın vaftizi ve çarmıha gerilişi bulunur. Motiflerin diğer kiliselere oranla daha iyi korunmuş olması sebebiyle yine bir farklılık gösterir. Kemerlerindeki figürlerin önemli kişilere ait olduğu varsayılmaktadır.

Aziz Barbara Kilisesi

Göreme Açık Hava Müzesi girişinin karşısında yer almaktadır. Figürler ve tasvirler bakımından zengindir. Betimlemelerde Aziz George ve Aziz Theodore bulunmaktadır. Bu kişiler ünlü askerlerdir. Hikayesi olan ejderha, insanlığı ve bazen de İsa’yı tasvir eden horoz ve kutsal Haç sembolüne doğru yönelmiş çekirge betimine yer verilmiştir. 

Yılanlı Kilise

Adından da anlaşılacağı gibi Aziz George ve Aziz Theodore askerlerinin öldürdüğü yılan – ejder figürü hemen kilisenin girişinde yer almaktadır. Yılanlı kilise, düzensiz yapısı ile diğer kiliselerden ayrılmaktadır. Yine burada da mezar odasının varlığı söz konusudur. 

Duvarlardaki betimlemelerde İmparator Büyük Constantin ve çoğu yerde kutsal figür olarak azize unvanıyla betimlenen annesi Helena bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Mısır çöllerinde uzun yıllar yaşadığı düşünülen keşiş Aziz Onuphrius, diğer azizler Aziz Thomas ve Aziz Basileios’u tanımlayan fresklere de yer verilmiştir. Efsaneye göre fresklerde de betimlenmiş olan belirgin göğüs kasları ile fark edilen Onuphurius güzel bir kadındır fakat ardından kendini dine adamış ve erkeğe dönüşmüştür.

Karanlık Kilise

Göreme Açık Hava Müzesi ziyaretinde bulunduysanız mutlaka bu kiliseye uğramanız önerilir. Resim sanatının günümüzde bile hala inanılmaz derecede yaşadığı bu yapının neredeyse her yerinde çizimler vardır. Karanlık kilise, adından da anlaşıldığı gibi karanlık bir havaya sahiptir çünkü çok küçük bir penceresi dışında ışık alan bir yeri yoktur. Bu özelliği, içerdiği çizimlerin olduğu kayaçların günlenmesini yani güneş ve diğer doğal faktörlerden etkilenmesini engellemiştir. Çizimler, güneş ışığının az tesiri olması nedeniyle hala bu kadar canlı görülebilmektedir.

Kilisede iki kubbe bulunmakta ve yine betimlemelere yer verilmektedir. Özellikle de Anadolu eserlerinde rastlanılan yoksulluk ve sadelik akımı eserlerde görülmektedir. Ayrıca resimlerin birinde İsa peygamberin elinde bir metin vardır. Metinde de “Evrenin ışığı benim. Beni izleyen karanlıkta yürümeyecek, hayatı ışıkla dolacak.” yazmaktadır.

Çarıklı Kilise

Büyük bir kaya kütlesinin üst kısmında yer alan bu kilise kavis çizerek uzamaktadır. İçerisinde daha doğrusu altında yer alan yemekhane ile aslında bu yerin bir manastır kompleksi olduğunu gösteriyor. 12. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.

Sahip olduğu, İsa’nın çarmıha geriliş ve indiriliş resimleriyle diğer kiliselerden ayrılır. Sahip olduğu çarık izleri nedeniyle adı bu şekilde verilmiştir. Çarık izlerinin sahibi belirsizdir. 

Göreme Açık Hava Müzesi içinde ve çevresinde yer alan diğer kiliseler:

Pantokrator Kilisesi

Malta Haçlı Kilise

Azize Catherine Kilisesi

Tokalı Kilise

Göreme Açık Hava Müzesi Yeme, İçme ve Dinlenme Alanları

Yemek yeme ihtiyacınız için otopark yakınlarında bulunan kafe ve restoranları kullanabilirsiniz. Ayrıca burada yerel dükkanlar bulunmaktadır. Hediyelik eşya satın alabilir ve hatıra olarak saklayabilirsiniz. Çoğu ziyaretçi, müze gezisinin ardından bu mekanlara gelip vakit geçiriyor ve dinleniyor. 

Buralar dışında en yakın yerleşme yeri olan Göreme civarına gidebilir ve vakit geçirebilirsiniz (müzenin diğer mekanlara olan uzaklıkları için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz).


Göreme Açık Hava Müzesi Nerede

Tatil planınızı yaptınız ve Göreme Açık Hava Müzesi’ni seçerek rotanızı oluşturmak istiyorsunuz. Nereden başlayacağınız ya da nasıl devam edeceğiniz kafanızda bir soru işareti oluşturuyor olabilir. Tatil zamanlarında iyi bir plan keyif ve vakit kurtarıcıdır.

Göreme Açık Hava Müzesi Diğer Mekanlara Uzaklık

Özellikle de tatil zamanlarında yolunuzun üstünde, kolayınıza gelen ve uğramasanız bile önünden geçeceğiniz güzel mekanları kaçırmak istemiyor olabilirsiniz. Sadece yakın mekanlar ve uzaklıkları değil bir rota ile de fikirlerinizi genişletebilmek için aşağıda bazı bilgiler bulunmaktadır. Eğer siz de ufkunuzu açmaya yardımcı olabilecek bilgiler istiyorsanız, işte, bu yazı tam size göre!

Kaya Camping ~ 900 m

Kamp aktivitesi özellikle korona virüsün da etkisiyle son yılların en çok tercih edilen aktivite ve tatillerinden biri olmuş durumdadır. Bu mekan da kamp yapmak için oldukça tercih edilen ve beğeni oranı yüksek olan bir işletmedir. Yolunuzun üstündeyse düşünebilirsiniz.

Aynalı (Fırkatan) Kilisesi ~ 1 km

Yine karşımıza bir tarihi şaheser çıkıyor. Maalesef ki yeteri kadar bakım yapılmadığı gündemde olan bu kiliseyi ziyaret etmek için geç kalmak istemeyebilirsiniz.

Göreme Merkez ~ 1,4 km

Çevrede bir sürü otel ve restoran bulunur. Göreme Açık Hava Müzesi ile bu kadar yakın olması ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz açısından oldukça elverişlidir. 

El Nazar Kilisesi ~ 1,5 km

Nefis duvar işlemelerini görmek için bir sonraki durağınız belli! Yalnız, kilise şu an kapalı gözüküyor. Bu yüzden gitmeden önce seçtiğiniz tüm mekanlar hakkında bilgi edinmeyi unutmamanız iyi olabilir.


Kılıçlar Vadisi ~ 2 km

Üçgen şekilli çadıra benzeyen peri bacalarına sahip bir vadidir. Aslında, Nevşehir içinde her vadinin ayrı bir güzelliği olduğunu söylersek yalan olmaz.

Rose Valley ~ 2,3 km

Herkesin hayran kaldığı muhteşem bir vadiden bahsediyoruz şimdi de. Üstelik bu vadi balon dışında ATV safari gibi birçok aktiviteye de mekan sağlayan bir vadidir. Biraz macera arıyorsanız bir sonraki adresiniz burası olabilir.

Aydın Kırağı ~ 2,6 km

Belki de bu mekan ayrı bir başlık altında tek başına bile incelenebilir. Harika bir seyir noktası ve o kadar iyi bir mekan ki, merak ederseniz ziyaret etmiş kişilerin memnuniyet yorumlarına internetten ulaşabilirsiniz. Sunset view point olarak bahsedilen yer burasıdır.

Meskendir Vadisi ~ 3 km

Kamp alanına da yakın olması sebebiyle oldukça tercih edilen bir vadidir. Gün doğumu ve gün batımı Nevşehir için ayrı bir önem taşırken bu vadiden izlemek bambaşka bir keyif verir. 

Çavuşin – Paşabağları – Zelve Açık Hava Müzesi Rotası

~ 8,6 km

Göreme’ye uğradıktan sonra Göreme yolu üzerinden Çavuşin’e gelebilir oradan Zelve yoluna dönerek Paşabağları Müze ve Ören Yeri’ne sonra da Zelve Vadisi’ne uğrayabilirsiniz. Hepsini gerçekleştirmek bir gün için çok olabilir ama bu sırada konaklayabilirsiniz. Gezecek o kadar çok yer var ki insan hangisini gezeceğini şaşırıyor!

Avanos ~ 9 km

Avanos, Göreme Açık Hava Müzesi’ne biraz uzak kalıyor, ama Kızılırmak Nehri’nin uğradığı alan olduğu için özelliğini hiç yitirmiyor. Burada birçok aktivite yapabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa mutlaka uğramalısınız. 

Göreme Açık Hava Müzesi Tam Adres

Gaferli Mah. Müze Cad. Göreme Açıkhava Müzesi Bilet Gişesi Göreme/NEVŞEHİR

Göreme Açık Hava Müzesi İletişim –Telefon Numarası

3842712167 (muze.gov.tr)


Göreme Açık Hava Müzesi Açık Mı?

Nevşehir sınırları içerisinde bulunan bu büyülü mekanın ziyaretçi sayısı gittikçe artmaktadır. En merak edilen konulardan birisi de müzenin açık ve kapalı oluşudur. Özellikle korona dönemi sonrası bu tarz etkinliklerde kapatmalar söz konusu olabiliyorken bu bilgiyi güncel olarak öğrenmekte yarar vardır. Müze, her gün açık olmakla beraber belirli açılış ve kapanış zamanları vardır.

Göreme Açık Hava Müzesi Kaç Saatte Gezilir?

08.00 ile 17.00 saatleri arasında müze açıktır. Yalnız gişe kapanış saati 16.15 olduğu için kapanış saatine yakın gitmek sorun yaratabilir. Ayrıca korona döneminde olduğumuz için gitmeden önce verilen irtibat numarasından ya da muze.gov.tr adresinden detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Bu sayede müzeye daha emin bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi İngilizce Tanıtımı

Öncelikle müzede Sesli Rehberlik Hizmeti söz konusudur. Bu sayede rehberiniz her zaman sizinle gibi hissedebilirsiniz. Dil konusunda da bu hizmet neticesinde sıkıntı yaşamanız gerekmez.


Kiliclar-Tal ~ 2 km

Es ist ein Tal mit Feenkamine, die einem dreieckigen Zelt ähneln. Tatsächlich wäre es keine Lüge, wenn wir sagen würden, dass jedes Tal in Nevşehir seine eigene Schönheit hat.

Rosental ~ 2,3 km

Jetzt sprechen wir über ein herrliches Tal, das jeder bewundert. Darüber hinaus ist dieses Tal ein Tal, das neben Ballonfahrten einen Ort für viele Aktivitäten wie ATV-Safari bietet. Wenn Sie auf der Suche nach etwas Abenteuer sind, könnte dies Ihre nächste Adresse sein.

Aydin Kirağı ~ 2,6 km

Vielleicht kann dieser Ort sogar unter einer eigenen Überschrift untersucht werden. Es ist ein großartiger Aussichtspunkt und ein so guter Ort, dass Sie, wenn Sie neugierig sind, die Zufriedenheitskommentare der Menschen, die ihn besucht haben, im Internet finden können. Dies ist der Ort, der als Sunset View Point bezeichnet wird.

Meskendir-Tal ~ 3 km

Es ist ein sehr bevorzugtes Tal, weil es in der Nähe des Campingplatzes liegt. Während Sonnenauf- und -untergang für Nevşehir von besonderer Bedeutung sind, bietet das Beobachten von diesem Tal aus ein ganz anderes Vergnügen.

Route Çavuşin – Paşabağları – Freilichtmuseum Zelve

~ 8,6km

Nachdem Sie bei Göreme angehalten haben, können Sie über die Göreme-Straße nach Çavuşin kommen, von dort auf die Zelve-Straße abbiegen und am Paşabağları-Museum und den Ruinen und dann am Zelve-Tal anhalten. Es mag für einen Tag zu viel sein, alles zu realisieren, aber Sie können in der Zwischenzeit bleiben. Es gibt so viele Orte zu besuchen, dass man sich fragt, welchen man besuchen soll!

Avanos ~ 9 km

Avanos ist ein wenig weit vom Freilichtmuseum Göreme entfernt, verliert aber nie seine Besonderheit, da es das Gebiet ist, das vom Fluss Kızılırmak besucht wird. Hier können Sie viele Aktivitäten unternehmen und eine angenehme Zeit verbringen. Wer Zeit hat, sollte unbedingt vorbeischauen.

Göreme Freilichtmuseum Vollständige Adresse

Gaferli Mah. Museumsstraße. Ticketschalter des Freilichtmuseums Göreme Göreme/NEVŞEHİR

Göreme Freilichtmuseum Kontakt – Telefonnummer

3842712167 (muze.gov.tr)