Galata Kulesi


Galata Kulesi

04.10.2022

Galata Kulesi

İstanbul'un gezmeye görmeye değer birçok yeri var. Fakat söz konusu gezilecek yerler arasında bazı yerler var ki İstanbul'un ikonu haline gelmiş durumdadır. Yani İstanbul dediğimizde aklımıza gelen ilk yerlerden biri orasıdır. Tıpkı Galata Kulesi gibi. Muazzam manzarası ve yıllar boyunca birçok açıdan işlev görüp günümüzde ise binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Galata Kulesi Nerede


Galata Kulesi İstanbul'un Beyoğlu ilçesi sınırları içerisindedir. Ayrıca kule, bulunduğu semte ismini vermektedi. İstiktal Caddesi'nden yürüyerek Galata Kulesi'ne ulaşabilirsiniz.

Galata Kulesi Yol Tarifi

Galata Kulesi'ne İstanbul'un çoğu yerinden ulaşabilirsiniz. Taksim'den yürüyerek ya da M2 metro hattını kullanarak Şişhane'ye gidebilirsiniz. Şişhane metro durağına geldikten sonra 2 dakika yürüdüğünüzde Galata Kulesi'ne ulaşabilirsiniz.

Galata Kulesi'ne özel aracınızla geleceksiniz Taksim Meydanı'na ulaştıktan sonra yürüyerek devam edebilirsiniz. Bunun yerine aracınızla devam etmek isterseniz Taşkışla etrafından dolanıp San Antuan Kilisesi üzerinden kuleye ulaşabilirsiniz.

Galata Kulesi Hakkında

Müze olarak kullanılmaya başlandıktan sonra adı Galata Kulesi Müzesi olarak değiştirilmiştir. İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alır, aynı zamanda da adını bulunduğu semt olan Galata'dan alır. 2013 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır. Zamanında bir gözetleme kulesi olarak kullanılırken günümüzde de müze ve sergi alanı olarak kullanılıyor.

Galata Kulesi Kim Yaptı

Bizans İmparatoru Justianos, Galata Kulesi'ni ilk yaptıran kişidir. İstanbul boğazına hakim olmak ve çevreyi gözetlemek için Galata Kulesini inşa ettirmiştir. Uzun yıllar sonra Cenevizliler kulenin bugünkü mimarasini oluşturmuşlardır. Yeniden inşa ettikleri Galata Kulesini aynı zamanda yükseltmişlerdir.

Galata Kulesi Ne Zaman Yapıldı

Galata Kulesini Bizans İmparatoru Justianos MS 507-509 yılları arasında yaptırmıştır. Fakat bu yapı günümüzdeki halinden oldukça uzaktır. Cenevizliler 1348-1349 yılları arasında günümüzdeki şekliyle kuleyi inşa etmişlerdir. Daha sonra 1445-1446 yılları arasında ise kule yükseltilmiştir. Galata Kulesi, Osmanlı Dönemi'nde pek çok kez restore edilmiştir. En son II. Mahmut tarafından iki kat daha yükseltilmiştir. Kuleye bir de kubbe eklenmiş ve bugünkü halini almıştır.

Galata Kulesi Kaç Metre

Yerden 35 metre yükseklikteki bir tepeye inşa edilen Galata Kulesi 62,59 metre uzunluğundadır. Ayrıca kule 146 basamaktan oluşmaktadır.

Galata Kulesi Açık Mı

Haftanın her günü açık olan Galata Kulesi'ne yoğun bir ilgi bulunmaktadır. Sabah 08.30'da açılan kule 00.00'a kadar hizmet vermektedir. Fakat Galata Kulesi'ne girebilmek için en geç 23.00'da bilet almanız gerekmektedir. Kulenin gişeleri 23.00'da kapanmaktadır.

Galata Kulesi Giriş Ücreti

Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. 2021 yılında yapılan restorasyon ile müzeye dönüştürülen kulenin fiyatı da artmıştır. Ayrıca öğretmenler ve 18 yaş altı öğrenciler için Galata Kulesi Müzesi ücretsizdir.

Galata Kulesi Müze Kart

Galata Kulesi müze kart ile girebileceğiniz, İstanbul'un en güzel manzarasına sahip yerlerinden birisidir. Müze kart alarak Galata Kulesi'ne birçok kez ücretsiz olarak girebilirsiniz. Eğer müze kartınız yoksa Galata Kulesi'nden ya da diğer müze kart noktalarından çıkarttırabilirsiniz. Ayrıca belirlenen ücreti ödeyerek de Galata Kulesi'ne giriş yapabilirsiniz.

2022 yılı için müze kart ücreti 60 TL'dir. Müze kart alarak Galata Kulesi'ni daha ucuza gezebilirsiniz. Üstelik Galata Kulesi dışında pek çok müze ve ören yerine de ücretsiz girebilirsiniz.

Galata Kulesi Tarihi

Bizanslılar ve Cenevizliler birbirleriyle ittifak halindedir. 1267 senesinde de Cenevizliler Haliç'in kuzeyinde yer alan Galata'da koloni kurar. Söz konusu bu koloni de zamanla Bizans'ın verdiği izinle bu alan daha da genişletilmiştir.

Üzerinde haç bulunan bir kule olduğu için o zamanlar ''Kutsal Haç Kulesi'' (Turris Sancte Crucis) olarak adlandırılırdı. Bir müddet sonra bu iki devlet arasında savaş çıkmıştır. Söz konusu savaş bitsin diye bir antlaşma imzalanmış ve kulenin yer aldığı tepe Cenevizliler'e verdiler. 1453 senesinde de İstanbul Osmanlı Devleti tarafından fethedildiği zaman da Cenevizliler herhangi bir çatışma çıkarmadan burayı Osmanlı'ya devretti.

1509 senesinde meydana gelen deprem sonrası kule hasar görmüştür. 1510 senesinde de hasar gören kısımlar onarılmıştır. 16 ile 17. yüzyılda Galata Kulesi savaşta esir alınan askerleri tutma yeri ile levazım ambarı olarak kullanılmıştır. Bir süre sonra da yani 18. yüzyılda yangın kulesi olarak kullanılmaya devam edildi.

1794 senesinde meydana gelen bir yangında Galata Kulesi yeniden onarıma girdi ve tasarımı değiştirmişlerdir. Üst kısmı da kahvehane olarak tasarlandı. 1831'de de yeniden bir yangın çıkmış ve kule tekrar tasarlanmıştır. 1875 yılında meydana gelen fırtınada da çatısı devrilmiş ve yeniden onarılarak yangın gözlem kulesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1965-1967 yılları arasındaki restorasyondan sonra da Galata Kulesi'nin her katı farklı amaçlar için kullanılan turistik bir yapı olmuştur. 2020 senesinde bazı çalışmalar yapılmış, müze ve sergi mekanına dönüştürülmüştür.

Galata Kulesi Hikayesi

Hezarfen Ahmet Çelebi ve Galata Kulesi

Hepimiz Hezarfen Ahmet Çelebi'yi ilk uçan insan olarak biliyoruz. Uçma deneyimini de Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kadar gerçekleştirmiştir. Hezarfen, ilk uçma deneylerini 10. yüzyılda yaşamış ve bu alanda birçok araştırma yapan İsmail Cevheri'den ilham almıştır. Bilinene göre Hezarfen, Cevheri'nin araştırmalarını incelemiş, kuşların uçuşlarını da dikkatle izlemiştir. Aynı zamanda da yapacağı uçuş için de kendine kanatlar hazırlamış ve bu kanatların dayanıklılığını da Okmeydanı'nda denemiştir. Her şey hazır olduğu zaman da 1632 senesinde Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçmuştur.

'İptida, Okmeydan'ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu'nda Sinan Paşa Köşkü'nden temaşa ederken, Galata Kulesi'nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar'da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: 'Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil,' diye Gâzir'e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu.' diye anlatıyor Evliya Çelebi yazdığı seyahatnamede. Fakat ortada şöyle bir durum var ki Evliya Çelebi, seyahatnamesinde yazdığı birçok şeyi abartarak anlatmıştır. Üstelik de Hezarfen Ahmet Çelebi'nin gerçekten de bu iki mesafe arasında uçtuğu da kayıtlarda yer almıyor. Sadece Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde anlatılıyor. Bundan dolayı da efsane olarak görülmektedir.

Galata Kulesi İntiharları

Malesef ki Galata Kulesi intiharları ile de gündeme gelmektedir. Yüksek bir yer olması bu noktada oldukça ilgi çekmektedir. Üstelik kule içerisinde serbest bir şekilde dolaştığınız için sizleri gözetleyen birisi de bulunmamaktadır.

Galata Kulesi Mimarisi

Yığma moloz taş ile inşa edilen kulenin dış cephesi taş örgüdür. Galata Kulesi'nin girişinde bir adet kitabe yer alır. Bu kitabede 16 mısralık bir methiye yazılıdır. Söz konusu methiye Osmanlı padişahı Sultan 2. Mahmut adına yazılmıştır. Kulenin kapısının üstünde yuvarlak kemerli pencere mevcuttur. Bu kemerli pencere de askerler için yapılmış gözetleme yeri idi zamanında. Yüksek girişinden sonra dokuz kattan oluşur. Silindirik gövdesi üzerinde de pencereler vardır ve pencereler tuğla ile örgülü yuvarlak kemerlidir. Külah olarak yapılmış çatı altında kulenin o katını sarmalayan seyir balkonu vardır. Onun alt katında da derin nişli payelere oturmuş yuvarlak kemerler ile içerisinde tuğla örgülü yuvarlak kemerden yapılı pencereler vardır.

Katlarına baktığımız zaman, Galata Kulesi'nin üçüncü katına kadarki kısmının Ceneviz karakterleri, ondan sonraki diğer katların da Osmanlı karakterleri taşıdığını görmemiz mümkündür.

Galata Kulesi Efsanesi

Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nin Aşkı

Bir diğer rivayete göre ise Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine aşıktır. Fakat aralarındaki İstanbul Boğazı bu iki sevgilinin kavuşmasına kocaman bir engeldir. Galata Kulesi ise Kız Kulesine mektuplar yazar ve aşkını dile getirir. Günler, aylar ve yıllar geçer. Böylelikle Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesine hayalini gerçekleştirmek için çıkar. Galata Kulesi de Hezarfen'in kulağına Kız Kulesine duyduğu aşkı fısıldar. Böylelikle de mektupları ona teslim eder. Hezarfen bu mektupları Kız Kulesine teslim ettiğinde, Kız Kulesi yaşadığı aşkın platonik olmadığını öğrenir ve çok mutlu olur. Bunun sonucunda da Kız Kulesi ve Galata Kulesi'nin aşkı bir efsane haline gelmiş.

İstanbul'un en önemli simgesi olan bu yapıyı ''İstanbul'da gezilecek yerler'' lisenize ekleyin muhakkak. Kulenin en üst katına çıkın ve muazzam manzaranın keyfini çıkarın.

Sizlere bir not daha bırakalım: Galata Kulesine karşı cinsinizden ilk kiminle çıkarsanız, söylenene göre o kişiyle evlenirsiniz.

Galata Kulesi Restourant

Galata Kulesi Restourant, ziyaretçilerini büyülü manzarası ve tarihi havasıyla en güzel şekilde ağırlamaktadır. Güzelim boğaz manzarası eşliğinde sevdiklerinizle harika bir kahvaltı yapabilirsiniz. İsterseniz leziz bir akşam yemeği rezervasyonu da yaptırabilirsiniz. Üstelik kulenin romantik bir havası da vardır. Keyifli zaman geçireceğiniz kulede, atıştırmalıklar ve çay bulabileceğiniz gibi çok güzel yemekler de yiyebilirsiniz.

Galata Kulesi'nin etrafında da çok güzel restoranlar bulunmaktadır. Bu restoranlarda çeşit çeşit konseptte yemekler ve tatlılar sunulmaktadır. Üstelik çoğu restoranın boğaz manzaralı terası vardır. Ne yazık ki yoğun ilgi olduğu için teraslarda yer bulmanız biraz zor. Buna istinaden gideceğiniz restoranları arayarak kendinize manzaralı bir yer ayırttırabilirsiniz.

Galata Kulesi Evlilik Teklifi

Galata Kulesi evlilik teklifi etmek için en uygun yerlerden birisidir. Dillere pelesenk olmuş Kız Kulesi ve Galata Kulesi aşkından etkilenmeyen yoktur. Üstelik kuleye çıktığınız ilk kişi ile evleneceğinize dair bir efsane bile vardır. Böylesine aşk kokan bir yerde evlenme teklifi unutamayacağınız bir anıya dönüşecektir.

Galata Kulesi evlenme teklifi organizasyonu kulenin önünde gerçekleşiyor. Kulenin önünde konfetiler, balonlar, bir pankart eşliğinde sürpriz bir evlenme teklifi ediyorsunuz. Bu esnada, hatıra olarak saklayabileceğiniz birbirinden muhteşem fotoğraflarınız çekiliyor. Dilerseniz Galata Kulesi evlilik Teklifi organizasyonuna yemek, ulaşım gibi aktiviteler de ekletebilirsiniz. HTR Tur ile iletişime geçerek Galata Kulesi evlilik teklifi için özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.