Derinkuyu Yeraltı Şehri


Kapadokya bölgesi yerin üstünde olduğu kadar yerin altında da birçok güzelliğe sahiplik ediyor. Kapadokya’da 200 civarında yeraltı şehri bulunmakta. Bunlar arasından 36 tanesi yerin metrelerce altına uzanan eşsiz büyüklükte şehirler. İşte, Derinkuyu Yeraltı Şehri bu şehirlerin en büyüğü. Derinkuyu Yeraltı Şehri halen tamamıyla temizlenmemiştir. Ancak, temizlenen kısmı ile 8 kattan oluşmaktadır. Yani, yerin altında 50 metre derinliğe ulaşmakta. Bu yeraltı şehrinde yaklaşık 50 bin insanın barındığı düşünülmektedir. Tamamı temizlenmiş halinin 80 metreyi aşan derinliği ile 12-13 kata kadar uzanacağı düşünülüyor. Bunun yanı sıra, yeraltı şehrinin 4 kilometrekare civarında bir alana yayıldığı bulunmuştur. Fakat, şu anda temizlenmiş kısmı yaklaşık olarak 2,5 kilometrekaredir.

Kapadokya’nın sayısız güzelliği arasında yeraltı şehirleri de vardır. Bu şehirler geçmişte yaşayan insanlar tarafından barınak olarak kullanılmış. Savaş zamanlarında binlerce insan bu şehirlerde kendilerini düşmanlarına karşı savunmuşlar. Bu nedenle, Kapadokya yeraltı şehirleri tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu yeraltı şehirlerinin en büyüğü Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri bu özelliği ile her yıl binlerce gezginin ilgisini çekmektedir. Kapadokya gezilerinin olmazsa olmazı yeraltı şehirlerini ziyaret etmektir. Yeraltı şehirlerini ziyaret edebilmeniz için düzenlenen birçok tur bulunmakta. Üstelik, bu turlar yalnız bir yeraltı şehrini detaylıca gezmek isteyenler için özel turları barındırmakta. Buna ek olarak, birden fazla yeraltı şehrini gezmek isterseniz de grup turlarına katılabilirsiniz. Derinkuyu Yeraltı Şehri turu ile gününüzü bu olağanüstü büyüklükteki şehri gezmeye ayırabilirsiniz. Öte yandan, Kapadokya Yeşil Tur sayesinde Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirlerini birlikte gezme imkânı elde edebilirsiniz.


Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’daki en büyük yeraltı şehri Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Diğer yeraltı şehirleri gibi Derinkuyu’nun da tam olarak kaç yıllık olduğu bilinmemekte. Ancak, arkeologların araştırmasına göre Derinkuyu’nun tarihi Milattan Önce 3000’li yıllara dayanıyor. 1800’lü yılların başına kadar Kapadokya’nın bu bölgesi yerleşim amaçlı kullanılmıyormuş. Bu nedenle Derinkuyu’nun keşfi 1900 yıllarını buluyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri 1963 yılında keşfedilmiş. Daha sonra, 1967 yılında ziyarete açılmış. Bu yeraltı şehrinin yaklaşık kapasitesi 50 bin kişidir. Bu yüzden, Derinkuyu Yeraltı Şehri kaç katlıdır sorusu da sık sorulmaktadır. Tamamı temizlenmemiş olmasına rağmen temizlenen 8 katı ziyarete açıktır. Bu katların genişliği ise yaklaşık 2,5 km2dir. Şehirde ulaşım çok sayıda tünel aracılığı ile sağlanıyor. Bu tüneller yer yer çok dar olduğu için bazı bölümlere ulaşmak oldukça zor olabiliyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Nerede

Tarihi Milattan Önce 3000 yıllarına dayanan Derinkuyu Yeraltı Şehri 1967 yılında ziyarete açıldı. Kapadokya’da yeraltı şehri denince akla Derinkuyu Yeraltı Şehri gelir. Çünkü, Derinkuyu Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehridir. Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri yol tarifi nasıldır derseniz Nevşehir merkeze uzaklığı yaklaşık olarak 30 km’dir. Ayrıca, Göreme’ye uzaklığı da 35 km civarındadır. Buna ek olarak, Niğde ile Derinkuyu Yeraltı Şehri arasındaki mesafe de 50 km’dir. Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni ziyaret etmek için özel turlara veya grup turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca, Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehri arasındaki mesafe de 10 km’dir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında Bilgi

Tarihi tam olarak belirlenemese de Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin Milattan Önce 3000’li yıllara dayandığı düşünülmekte. Bu yüzden, tarihi açıdan oldukça önemli bir şehirdir. 1830’lu yıllara kadar Derinkuyu bölgesinde herhangi bir yerleşim hareketi olmamış. Bu tarihten sonra bölgede yer üstünde yerleşim başlamış. Derinkuyu Yeraltı Şehri ise 1963 yılında tesadüf eseri bulunmuş. Bölgede evinin bodrumunu yenileyen bir vatandaş tarafından keşfedildi. Evini yenilemek için bodrumunun duvarını yıkan kişi kendini duvarın ardındaki geniş bir salon ile karşı karşıya buluyor. Yerin 18 metre altındaki bu salon Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin bir parçasıydı. Daha sonra, şehir temizlenerek 1967 yılında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Derinkuyu Yeraltı Şehri neden yapıldı diye soracak olursanız cevabı saklanmak olacaktır. Ek olarak, Derinkuyu Yeraltı Şehri kaç metre sorusunun cevabı da yazının ilerleyen bölümlerinde mevcut.


Yeraltı şehrine ilk yerleşimin Pro Hitit döneminde olduğu düşünülüyor. Ancak, şehrin en yoğun kullanıldığı dönem Bizans dönemi. Zaten, şehrin bazı bölümleri de Bizanslılar tarafından inşa edilmiş. Yüzyıllar boyunca binlerce insan için sığınak görevi gören bu şehir tahmini olarak 12-13 kattan oluşmakta ve derinliği 70 metreyi bulmakta. 1963 yılında bulunduktan sonra 1967 yılında ziyarete açılmış. Bulunduğu tarihten bu yana 8 katı temizlendi. Yani 2,5 kilometrekarelik bir alanı ziyaret edilebiliyor. Ancak şehrin halen temizlenmeyen kısımları ile birlikte 4 km2 büyüklüğünde bir alana yayıldığı söyleniyor. Ziyaret edilebilen 8 katı ise yerin altında 50 metrelik bir derinliğe ulaşıyor. Bu yeraltı şehrinde ulaşım yer yer dar tüneller aracılığı ile sağlanıyor. Öyle ki, bu tünellerde bir insan bile zorlukla ilerleyebiliyor. Yine de tarihi açıdan oldukça önemli olan bu şehir görülmeye değerdir. Ayrıca, bilinen en eski akıl hastanesinin de bu şehirde yer aldığı düşünülüyor. Yani, şehir her yönüyle etkileyici bir yapı olarak karşımıza çıkmakta.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Haritası

Bu olağanüstü mimari ve işçiliğe sahip yeraltı şehrinin 8 katı ziyarete açıktır. Yeraltı şehrinin ilk katında Özkonak ve Kaymaklı’da olduğu gibi ahır bulunmakta. Buna ek olarak, mutfak, şaraphane ve oturma odaları da şehrin ilk katında yer alıyor. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak Derinkuyu’nun ikinci katında da ahır bulunuyor. Bunun yanında, ilk katta bulunan mutfak ve oturma odaları ikinci katta görülüyor. İlk kattan farklı olarak, ikinci katta erzak depoları ile karşılaşıyorsunuz. Üçüncü kat ise bu olağanüstü büyüklükteki şehirde nefes almayı sağlayan havalandırma boşluklarının merkezi konumunda. Bunun yanında, bu katta bir de Misyoner Okulu bulunmakta. Bu okul diğer yeraltı şehirlerinde bulunmuyor. Böylece, Derinkuyu daha da farklı ve ilgi çekici bir hal alıyor. Bu kat şehrin ortak toplanma alanı olarak karşımıza çıkmakta. Bu nedenle, katta kilise, mezarlık ve günah çıkarma alanları da yer alıyor. Katta 2 metre yüksekliğinde ve 9 kilometre uzunluğunda bir tünel bulunmakta. Bu tünel Kaymaklı ve diğer yeraltı şehirlerine açılıyor.

Dördüncü kat oldukça çarpıcı bir bölüm. Çünkü, bu katta bir zindan yer alıyor. Ayrıca, mezarlıklar, su kuyuları ve havalandırma kanalları da yer alıyor. Bunun dışında, sığınaklar da bu katta bulunmakta. Buradan merdivenle beşinci kata ulaşıyorsunuz. Ayrıca, beşinci kat bir tünel ile üçüncü kata da bağlanmakta. Bu tünel havalandırma ve sahanlık barındırıyor. Şehrin altıncı katı bir tünel olarak karşımıza çıkıyor. Beşinci kattan başlayan bu tünel yedinci kata uzanıyor. Tünel üzerinde ikisi kapı odası ve üçü giriş çıkışın denetlendiği kontrol odası olmak üzere 5 oda bulunuyor. Yedinci katta mezarlık, kilise, yeryüzü ile bağlantısı olmayan bir su kuyusu ve oldukça büyük bir toplantı odası yer alıyor. Bu nedenle, yedinci kat şehrin en geniş bölümü. Şehrin ziyarete açık son katında da havalandırma bacası bulunduran bir oda var. Beşinci kattan itibaren daralan tünellerden ilerlemek oldukça zor. Ancak bu yeraltı şehri etkileyici yapısıyla görülmeye değer bir yapı. Özel ve grup turları ile bu şehri ziyaret edebilirsiniz.


Derinkuyu Yeraltı Şehri Tarihçesi

Derinkuyu Yeraltı Şehri ne zaman yapıldı sorusu halen kesin olarak cevaplanmamıştır. Çünkü, oldukça eskidir ve halen bütün bölümleri tam olarak temizlenmemiştir. Ayrıca, arkeologlar da yapının tarihi konusunda fikir birliğine varamamışlardır. Bazı arkeologlar şehrin Frigler tarafından kurulduğunu düşünüyor. Friglerin Anadolu’ya gelişi Milattan Önce 1200’lü yıllara denk gelmekte. Buna karşın, çoğu arkeolog şehrin Milattan Önce 3000 yıllarında kurulduğunu düşünmekte. Bu da şehrin Hititler tarafından kurulduğu görüşünü destekliyor. Bu yeraltı şehrinde Asur kolonilerinin de izlerine rastlanmaktadır. Şehrin en önemli özelliği ise ilk Hristiyanları Roma baskısından ve Arap akıncılarından korumuş olması.

Yeraltı şehrinin en çok Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca, şehrin ziyarete açılmayan bölümlerinden birinde bulunan mermerden kartal heykeli de bu yargıyı desteklemekte. Arkeologlar bu heykelin Roma dönemine ait olduğunu düşünmektedir. Türkler ise bölgeye Malazgirt Savaşı ile 1071 yılından sonra gelmeye başlamış. Zamanla unutulan bu Derinkuyu Yeraltı Şehri efsanevi yapısı ile gizemini koruyor. Binlerce insana barınak olmuş Derinkuyu Yeraltı Şehri bu hikayesi ile 1967 yılından beri insanları etkilemeye devam ediyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti 2022

Derinkuyu Yeraltı Şehri 1963 yılında evinin bodrumunu yenilemek isteyen bir kişi tarafından tesadüfen bulunmuştur. Daha sonra, 1967 yılında ziyarete açılmıştır. Yaklaşık 2,5 km’lik alana yayılan 8 katı temizlenmiş olarak hizmet vermektedir. Halen temizlenemeyen kısımları ile 12-13 kata ve 70 metre derinliğe ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, Derinkuyu Yeraltı Şehri Kapadokya’daki en büyük yeraltı şehridir. Bu yeraltı şehri halen Derinkuyu Yeraltı Şehri Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce turistin ilgisini çekmektedir. Bu yüzden, Derinkuyu Yeraltı Şehri fiyatı ne kadardır sorusu akıllara gelmektedir. 

Ayrıca, Derinkuyu Yeraltı Şehri Müzekart ile de ziyaret edilebilmektedir. Dilerseniz, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesindeki bu devasa yeraltı kentini özel Derinkuyu Yeraltı Şehri turu ile ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanında, Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirlerini birlikte gezebileceğiniz Yeşil Tura da katılabilirsiniz.


Derinkuyu Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri

Devasa büyüklüğü ve olağanüstü mimarisi ile Derinkuyu Yeraltı Şehri oldukça etkileyicidir. Öyle ki, Nevşehir yeraltı şehri denilince akla Derinkuyu gelmektedir. Bu nedenle yerli ve yabancı birçok turist her yıl bu şehri ziyaret etmektedir. Yeraltı şehri yılın her dönemi ziyarete açıktır. Hatta, haftanın her günü bu yeraltı şehri müzesini ziyaret edebilirsiniz. Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret saatleri nedir diye soracak olursanız bunun iki cevabı vardır. Çünkü, bu yeraltı müzesinin kapanış saati kış ve yaz aylarında farklılık göstermektedir. Nisan ve Ekim arasındaki ayları kapsayan dönemde 08.00 ile 19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Fakat, Kasım ve Mart ayları arasında 08.00 ile 17.00 aralığında ziyarete açıktır. Bu benzersiz yeraltı müzesi ile ilgili dikkat etmeniz gereken tek bir nokta vardır. Havalandırma kanalları ile havalandırması yapılmakta olsa da nefes almak zor olabilmekte. Bu nedenle, eğer astım gibi solunum rahatsızlıklarınız veya tansiyon veya kalp hastalığınız varsa girişte de belirtildiği üzere müzeyi ziyaret etmemelisiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Turu Ücreti

Yerin altında ve üstünde sahip olduğu yüzlerce güzelliği ile benzersiz bir tarihe sahiptir Kapadokya. Olağanüstü mimari ve işçilikle inşa edilmiş çok sayıda yeraltı şehrini de barındırmaktadır. Bunlar arasında en büyüğü ve en gizemlisi Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Öyle ki, Kapadokya veya Nevşehir yeraltı şehri denince akla Derinkuyu Yeraltı Şehri gelmektedir. Bu benzersiz yapıyı yakından görmek ve binlerce yıllık bir tarihe tanıklık etmek için her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist Kapadokya’ya akın etmektedir. Bu olağanüstü yeraltı şehrini ziyaret etmek için özel Derinkuyu Yeraltı Şehri turuna katılmanız yeterlidir. Özel Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri turunun ücreti 1 kişi için 1700 TL’dir. 2 kişi katılmak isterseniz ödeyeceğiniz miktar toplam 1900 TL’dir. Ayrıca, bu tura 3 kişi katılacak olursanız da toplam ücret 2700 TL olmaktadır.


Tabii ki, Kapadokya’da yeraltı şehirleri Derinkuyu ile sınırlı değildir. En az Derinkuyu kadar etkileyici ve bir o kadar önemli bir başka yeraltı şehri de Kaymaklı Yeraltı Şehri’dir. Dilerseniz bu iki eşsiz ve birbirinden güzel yeraltı şehrini birlikte ziyaret edebilirsiniz. Bunun için düzenlenen Kapadokya Yeşil Tura katılabilirsiniz. Böylelikle, birbirinden etkileyici ve tarihi açıdan oldukça önemli olan iki yeraltı şehrini tek bir tur ile ziyaret etmeniz mümkün.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Turuna Neler Dahil

Araç

Rehber

Müze girişi

Transfer

Öğle yemeği

Otopark ücretleri

Derinkuyu Yeraltı Şehri 1967 yılında ziyarete açıldı. O zamandan beri çok sayıda insanın ilgisini çekmektedir. Bu nedenle, her yıl binlerce turist Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni ziyaret etmektedir. Siz de yerin metrelerce altında benzersiz bir maceraya çıkmak isterseniz özel Derinkuyu Yeraltı Şehri turu tam size göredir. Bu eşsiz tura araç, otopark ücretleri ve müze yerine transfer dahildir. Yani, Derinkuyu Yeraltı Şehri yol tarifi nasıldır veya nerededir diye endişe etmenize gerek yok. Buna ek olarak, müze giriş ücreti de tur kapsamındadır. Demek oluyor ki, müze girişinde ücret ödemeniz gerekmiyor. Ayrıca, bu devasa şehri gezerken acıktığınızda da telaşlanmayın. Çünkü, öğle yemeği de turumuza dahil.

Her şeyden öte, bu görkemli tarihi ve olağanüstü büyüklüğü ile göz alan şehri tüm detaylarıyla gezebilecek ve öğrenebileceksiniz. Çünkü, özel Derinkuyu Yeraltı Şehri turunda deneyimli ve yeraltı şehri hakkında bilgili bir rehber de size eşlik edecek. Yapısı ile görenleri hayran bırakan yeraltı şehrini ziyaret etmek için tek yapmanız gereken Derinkuyu Yeraltı Şehri turuna katılmak. Kapadokya gezinizde iyi eğlenceler dileriz.