Çavuşin Köyü


Çavuşin Köyü

06.10.2022

Çavuşin Köyü Kapadokya’nın en güzel yerlerinden biri olan Avanos ilçesinde yer almaktadır. Bu köy oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan bu köyde eskiden Hristiyanlar yaşamıştır. Bu nedenle, oldukça eski yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında çok sayıda turisti Avanos’a çeken tarihi Avanos evleri de yer almaktadır. Bunun yanı sıra, en ünlüsü Çavuşin Kilisesi olmak üzere pek çok tarihi kiliseyi de barındırmaktadır. Bunun dışında, Keşişler Vadisi olarak da bilinen Paşabağı da Çavuşin Köyü’nün güzelliğine güzellik katmaktadır. Çavuşin Köyü hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu ile oldukça göze çarpmaktadır. Bu nedenle, Kapadokya seyahatinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Avanos’a ve Göreme’ye yakınlığı sayesinde de ulaşımı oldukça kolaydır. Bunun yanında, Kapadokya turları ile de Çavuşin Köyü’nü gezmek mümkündür. Sahip olduğu kültürel birikim sayesinde pek çok turistin ilgisini çektiği için de Çavuşin oldukça canlı bir yerdir. Bu yüzden, Çavuşin’i ziyaret eden turistler fazlası ile keyifli vakit geçirmektedir.

Kapadokya bölgesi birbirinden güzel doğal ve tarihi birikime sahiplik yapmaktadır. Bu da Kapadokya’da gezilecek ve görülecek çok sayıda yer olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle, Kapadokya’da pek çok tur düzenlenmektedir. Bunlar arasında, Kapadokya at turu, balon turu, ATV turu gibi heyecan verici aktiviteler olduğu gibi sükûnet içinde geçen yürüyüş turları da bulunmaktadır. Avanos’ta yapılan Kapadokya jet boat turu ve gondol turu da oldukça ilgi çeken turlardır. Bunun yanı sıra, Avanos ve Çavuşin Köyü’nü gezmek isteyen ziyaretçiler için de günlük turlar düzenlenmektedir. Doğal güzellikler ve tarihi eserler yönünden çok zengin olan Kapadokya’daki en güzel yerler arasındadır Çavuşin Köyü. Kuruluş hikayesi ve köklü tarihine tanıklık eden eski evleri ile de Çavuşin adeta yaşayan bir müzedir. Bu nedenle, Kapadokya seyahatinizde Çavuşin mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır. Ayrıca, Kapadokya’yı turlar aracılığı ile gezmek isterseniz HTR Tur Acentesi Kapadokya turları hakkında detaylı bilgiyi ve gerekli hizmeti sağlamaktadır. Yazımızın devamında Çavuşin ile ilgili detaylı bilgi bulunmaktadır.

Çavuşin Köyü Hakkında Bilgi

Çavuşin Köyü Kapadokya’daki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Çavuşin Köyü’nün tarihi Roma dönemine dayanmaktadır. Çavuşin’deki ilk yerleşim Roma dönemindeki baskıdan kaçarak bölgeye yerleşen Hristiyanlar ile başlamıştır. Roma baskısından kaçan Hristiyanlar Çavuşin ve Avanos bölgesindeki peri bacalarının içerisine açtıkları oyuklarda barınmıştır. Daha sonra, Bizans döneminde de Hristiyanlar bu bölgede yaşamaya devam etmiştir. Bunun yanında, 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında da Çavuşin Köyü ve civarına Müslüman Türkler gelmeye başlamıştır. Bu dönemden sonra, Çavuşin bölgesinde Müslümanlar ve Hristiyanlar bir arada yaşamıştır. Bu nedenle, Çavuşin Köyü kiliseler yönünden zengin olduğu gibi tarihi camilere ve kervansaraylara da sahiptir. Yani, Çavuşin hem Hristiyanlar için hem de Müslümanlar için oldukça önemli bir yerdir. Bu yüzden, Kapadokya seyahatine çıkan turistler Çavuşin Köyü’nü ziyaret etmeden dönmemektedir. Ayrıca, Avanos ve Göreme’ye olan yakınlığı da Çavuşin’i önemli bir konuma getirmektedir.

Avanos ve Göreme Kapadokya için oldukça önem teşkil eden bölgelerdir. Hem doğal mirasları ile hem de tarihi ve kültürel birikimleri ile bu bölgeler turistlerin fazlasıyla ilgisini çekmektedir. Kapadokya’nın bu iki bölgesi arasında yer alan Çavuşin Köyü de doğa ve tarih açısından en az Avanos ve Göreme kadar önemlidir. Bu nedenle, bu bölgeler oldukça ziyaretçi çekmektedir. Bu bölgelere olan yoğun ilgi sonucunda pek çok tur düzenlenmektedir. Avanos’ta yapılan Kapadokya gondol tur ve jet boat tur bunlara örnektir. Bunun yanı sıra, çanak atölyesi turları, vadi yürüyüş turları da düzenlenmektedir. Mutlaka görülmesi gereken bu bölgelere düzenlenen çok sayıda tur hakkında detaylı bilgi HTR Tur Acentesi tarafından sağlanmaktadır.

Çavuşin Köyü Nerede

Kapadokya ülkemizde bulunan en önemli turizm merkezlerinden biridir. Kapadokya’da gezilip görülmesi gereken çok sayıda yer vardır. Çavuşin Köyü de bu gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Çavuşin Köyü Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlıdır. Nevşehir merkeze uzaklığı 17 km’dir. Bunun yanında, Avanos’a uzaklığı ise 5 km’dir. Avanos ve Göreme arasında bulunan Çavuşin Köyü’nün Göreme’ye uzaklığı ise 2 km civarındadır. Kapadokya’nın önemli bölgelerine yakın olması da Çavuşin Köyü’nün ilgi çekmesinde etkili olmuştur. Ziyaretçilerin çok tercih ettiği bir bölgede bulunduğu için Çavuşin’e ulaşım çok kolaydır. Bölgeyi gezmek isteyen turistler için pek çok tur da düzenlenmektedir. Bu turlar sayesinde hem Çavuşin Köyü’nü hem de Avanos ve Göreme’yi birlikte gezme olanağınız olmaktadır. Kapadokya turları hakkında detaylı bilgi HTR Tur Acentesi’nde bulunmaktadır.

Çavuşin Köyü Gezilecek Yerler

Kapadokya her yönden çok zengin bir bölgedir. Birbirinden güzel doğal oluşuma ve Anadolu’nun köklü tarihini gözler önüne seren tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Yalnızca Türk ve İslam tarihi yönünden değil Roma dönemine uzanan kiliseleri ile de oldukça önemlidir. Bu yüzden, yalnızca yurt içinden değil yurt dışından da çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Kapadokya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Çavuşin Köyü’dür. Çavuşin Köyü, Avanos ilçesine bağlı eski bir yerleşim yeridir. İlk yerleşimin Roma dönemi Hristiyanlarına kadar uzandığı bu köy oldukça önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle, birbirinden değerli kiliseler Çavuşin Köyü’nde yer almaktadır. Bunun yanı sıra, 1071 Malazgirt Savaşı sonrası Kapadokya’ya gelen Türkler de bu bölgede kervansaraylar ve camiler inşa etmiştir. Bu yüzden, Hristiyan tarihi açısından olduğu kadar Türk ve İslam tarihi için de önemli eserler barındırmaktadır. Bunlara ek olarak, Zelve Vadisi’ne ve Paşabağı’na yakınlığı sayesinde de doğal güzelliklere de sahiptir.

Çavuşin Köyü Kapadokya’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Sahip olduğu çok sayıda doğal ve tarihi yapı bunun en büyük sebebidir. Çok sayıda kiliseye sahip olması bunun en büyük örneklerindendir. Bunun dışında, meşhur Tarihi Avanos Evleri de Çavuşin Köyü’nde yer almaktadır. Ayrıca, Keşişler Vadisi olarak bilinen ve peri bacalarını izlemek için en güzel yerlerden biri olan Paşabağı da doğal güzelliklerine örnektir. Bunun yanı sıra, Kızılırmak’ın taşıdığı kırmızı toprak ile yapılan çanak çömlekler de oldukça meşhurdur. Çavuşin Köyü çanak çeşitleri ve yapımı yönünden de oldukça zengin bir bölgedir. Ulaşımın fazlası ile kolay olduğu Çavuşin Köyü genellikle turlar aracılığı ile ziyaret edilmektedir. Yazımızın devamında Çavuşin bölgesinde gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi yer alacaktır. Avanos, Göreme ve Çavuşin turları için ise HTR Tur tarafından gerekli bilgi verilmektedir.

Çavuşin Kilisesi

Çavuşin Kilisesi Çavuşin Köyü’nde bulunan en önemli kiliselerden biridir. Avanos’a uzaklığı 4 km, Göreme’ye uzaklığı ise 2,5 km’dir. Çavuşin Köyü’nün girişinde yer almaktadır. Kilise, bir kaya bloğu içerisine inşa edilmiştir. Çavuşin Kilisesi’nde İncil ve Hz. İsa konuları işlenmiştir. Kilisenin tarihi incelendiğinde 964-965 yıllarına tarihlenmektedir. Bunun yanında, Çavuşin Kilisesi’nin İmparator Nicephorus Phocas adına yaptırıldığı bilinmektedir. Kilise iki bölümden meydana gelmektedir. Kiliseye giriş demir merdivenler aracılığı ile sağlanmaktadır. Kilisenin yüksek bölümlerinde yer alan fresklerdeki bozulma az olsa da kalan bölümlerdeki freskler oldukça tahrip olmuştur. Duvarlarındaki resimlerde İsa’nın çarmıha gerilmesi ve ölümü gibi olayların resmedildiği kilisenin içerisinde mezarlıklar da yer almaktadır. Bu mezarlar için yapılan özel odalara dar merdivenler ile ulaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu mezarların o dönemlerde yaşamış önemli kişilere ait olduğu düşünülmektedir. Çavuşin Kilisesi’ni gezmek ve tarihini öğrenmek isteyen ziyaretçiler için turlar düzenlenmektedir. Bu turlarda tecrübeli rehberler sayesinde kilise hakkında tüm detaylar öğrenilmektedir.

Aziz Jean Kilisesi

Aziz Jean Kilisesi’nin üst katında İncil’den alınmış sahnelerin yer aldığı freskler bulunmaktadır. Bu freskler oldukça canlı görünmektedir. Bu yüzden, görenleri büyülemektedir. 2 katlı kilisenin alt katında ise görevlilere ait odalar, su kanalı, mezarlıklar ve şarap mahzeni bulunmaktadır. Özellikle fresklerinin güzelliği ile dikkat çeken bu kilise de Kapadokya’da gezilecek kiliseler arasında yer almaktadır.

Üç Haçlı Kilise

Üç Haçlı Kilise de Kapadokya’daki görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır. Bu kilisenin 10. veya 11. yüzyıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Üç Haçlı Kilise’nin de duvarlarında freskler bulunmaktadır. Bu fresklerde Tanrı betimlemeleri yer almaktadır.

Vaftizci Yahya Kilisesi

Church Of St. John The Baptist olarak da bilinen Vaftizci Yahya Kilisesi’nin 5. yüzyılda yapıldığı saptanmıştır. Bu kilise, Kapadokya’daki en önemli kiliseler arasında yer almaktadır. Oldukça eski olan kilisenin Hz. Muhammed’in doğumundan önce yapıldığı düşünülmektedir. Aynı zamanda, Vaftizci Yahya Kilisesi bulunduğu bölgede inşa edilen ilk kilisedir. Küçük bir kilise olmasının yanında tarihi özellikleri ile oldukça önem teşkil etmektedir. Bu nedenle, Kapadokya gezisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken kiliseler arasında bulunmaktadır.

Haçlı Kilise

Haçlı Kilise’nin 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Daha sonra, 10. ve 11. yüzyıllarda kiliseye bazı eklemeler yapılmıştır. Bu kilise tek bir ana daireden meydana gelmektedir.

Tarihi Avanos Evleri

Tarihi Avanos Evleri aslında Çavuşin Köyü’nün ortaya çıkış hikayesini anlatmaktadır. Avanos’ta Selçuklular tarafından yapılan Saruhan Medresesi sonrası o dönemde görevli olan bir çavuş Kızılırmak kıyısında bir mescit yaptırmıştır. Daha sonra, çevre köylerden ve bölgelerden Avanos’a geldikçe bu mescidin etrafına evler inşa etmiştir. Zaman içerisinde bu evlerin artması ile Çavuşin Köyü ortaya çıkmıştır. Bu tarihi evlerin bir kısmı zaman içerisinde yok olsa da hala ayakta kalmayı başarmış 60 kadar ev bulunmaktadır. Çavuşin Köyü bu özelliği ile Avanos’un en eski yerleşim yerlerinden biridir. Oldukça dikkat çekici olan bu eski yapılar mimarisi ile de görenleri etkilemektedir. Öyle ki bu evler arasında dizi ve film çekimlerinde kullanılanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle, Çavuşin Köyü Kapadokya’yı gezmek ve tanımak isteyen turistlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken yerler arasında ilk sıralardadır.

Paşabağı

Keşişler Vadisi olarak da bilinen Paşabağı Çavuşin’e oldukça yakındır. Bu vadide bulunan peri bacaları yapıları ile oldukça ilgi çekmektedir. Bunun dışında, Avanos’a kadar geldiyseniz gün batımı manzarasını izlemek için en güzel yer Paşabağı’dır. Oldukça eski dönemlerde Rahip Simeon’un inzivaya çekildiği üç başlı peri bacası da Paşabağı’nda yer almaktadır.

Zelve Vadisi

Zelve Vadisi Avanos’un ve Kapadokya’nın en güzel vadilerinden biridir. Çavuşin’den yaklaşık 5 dakika uzaklıkta olan bu vadi peri bacaları yönünden oldukça zengindir. Bunun yanı sıra, vadide 15 tane kilise de bulunmaktadır. Bu kiliselerden en önemli olanları Üzümlü, Geyikli ve Balıklı Kiliseleridir. 9. ve 13. yüzyıllar arasında Zelve Vadisi Hristiyanlık için en önemli merkezlerden birisiydi. 1924 yılına kadar bölgede yaşayan Rumlar mübadele ile bölgeyi boşaltınca onların yerine Türkler yerleştirilmiştir. Hem doğası hem de tarihi ile Zelve Vadisi mutlaka görülmesi gereken yerler arasına girmektedir.

Çavuşin Turlar

Kapadokya görülecek birçok yere ve dolayısı ile yapılacak pek çok etkinliğe sahiptir. Kapadokya’yı ziyaret edenler katılacak pek çok etkinlik bulabilmektedir. Fakat, kültürel açıdan oldukça zengin olan bu bölgeyi gezmek bazen turistler için zor olabilmektedir. Çünkü, gezilecek çok fazla yer vardır. Bu nedenle, turistlerin Kapadokya’yı daha rahat gezebilmesi ve keyifli bir tatil geçirmesi amacıyla birçok tur düzenlenmektedir. Bunlar arasında, Kapadokya ATV turu, Kapadokya balon turu, Kapadokya at binme turu ve daha birçok tur bulunmaktadır.

Çavuşin de tarihi ve kültürel birikimi sayesinde pek çok turisti ağırlamaktadır. Bu nedenle, bölgede turistlerin daha rahat gezebilmesi için çeşitli turlar düzenlenmektedir. Oldukça büyüleyici trekking parkurları bulunan Çavuşin’de yürüyüş turları düzenlenmektedir. Bunun yanında, heyecanı ve tutkuyu seven turistler için at binme turları ve ATV turları da bulunmaktadır. Buna ek olarak, Avanos’un önemli bir geleneği olan çömlekçilik de Çavuşin’de yapılmaktadır. Seramik ve çömlek yapımına ilgisi olan turistler için çömlek atölyesi turları da düzenlenmektedir. Çavuşin ve Kapadokya turları hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen ziyaretçilerimizin HTR Tur Acentesi ile iletişime geçmeleri önerilmektedir.