Belisırma Köyü, Kapadokya bölgesinde bulunan incilerden bir tanesidir. Kapadokya, tarihinin yanında muhteşem doğasıyla da ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Kapadokya’da vadilerde dolaşırken fotoğraf çekilmeye doyamayacaksınız. Yeraltı şehirleri sizi içlerine çekecek. Kilise ve şapellerin çokluğuna şaşıracaksınız. Manastırlarda dolaşırken tarihe tanıklık edeceksiniz.
Belisırma Köyü, Ihlara Vadisi’nin içerisinde yer alır. Melendiz Çayı’nın hemen yanında bulunur. Yeşilin ve mavinin birleşmesiyle oluşmuş, huzur veren bir köydür. Selçuklu döneminde köydeki Hristiyanlar ibadetlerini özgürce ve rahatça edebilmişlerdir. Eski dönemlerden kalma eserler günümüze gelebilmiştir. Ve bu eserler her gün pek çok turisti ağırlamaktadır.
Belisırma Köyü, Aksaray il sınırları içerisinde bulunuyor. Güzelyurt ilçesine bağlıdır. Aksaray il merkezine yaklaşık olarak 32 km. Güzelyurt’a ise hemen hemen 11 km uzaklıkta bulunuyor.
Belisırma Köyü Aksaray şehir merkezine 32 km’dir. Yaklaşık olarak 45-50 dakika uzaklıktadır. Şehir merkezinden Belisırma Köyü’ne otobüs ve minibüs seferleri bulunmaktadır. Dilerseniz toplu taşıma ile bölgeye ulaşabilirsiniz.
Özel aracınızla bölgeye gelmek isterseniz, Aksaray-Nevşehir yolu üzerinden 11. kilometreden saparsanız Ihlara Vadisi’ne ulaşacaksınız.
Ihlara Vadisi’nin 5 farklı girişi bulunmaktadır. Vadinin en kuzeyi olan Selime Kasabası’ndan giriş yapabilirsiniz. Daha sonra güneydoğuya doğru ilerlediğinizde Belisırma’dan vadiye araç ile giriş yapabilirsiniz. Vadinin, Ihlara Vadibaşı, Ihlara Kasabaiçi ve Ilısu Kasabası gibi başka girişleri de bulunmaktadır.
Belisırma Köyü’nün kurulduğu tarihe dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Köy Selçuklulardan çok daha önce yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Hasan Dağı andezit ve bazalt yoğunluklu lavlar püskürtmüştür. Bu lavlar soğudukça çatlaklar ve çökmeler ile mağaralar oluşmuştur. Ihlara Vadisindeki bu mağaralarda insanların yaşadığına dair bulgulara rastlanmıştır.
Belisırma Köyü, Hristiyanlığın Anadolu’da yayılma noktalarından birisidir. Mağara kiliselerden ve kilise duvarlarındaki resimlerden bu çıkarım yapılabiliyor. Özellikle Kırkdamaltı Kilisesi’nde bulunan fresklerde Selçuklu elçisinin bulunması, Hristiyanların burada rahat olduklarının göstergesidir. Bu freskin Selçuklulara duyulan bir minneti ifade ettiği çeşitli kaynaklarda düşünülmektedir.
Belisırma çevresindeki büyük illere çok fazla göç vermiştir. Her yıl pek çok turist gelse de bölgedeki pansiyonculuk işleri artsa da köy git gide küçülmüştür. Sakin ve az hareketli bu köy Melendiz Çayı’nın sesiyle sizi kendine has güzelliğinin içine çekiyor.
Belisırma Köyü’nün ismini eskiden burada yaşayan Rumlar vermiştir. Rumlar bu köye Peristirema adını vermişlerdir. Peristirema, hoş manzara anlamına gelmektedir. Köy, hoş manzarasından hiçbir şey kaybetmemiştir. Fakat ismi zamanla Türkçeleşerek Belisırma olmuştur.
Bazı insanlar belinde sırma olan bir atlının köye yerleştiğini söylüyorlar. Bu yüzden köyün adının Belisırma olduğu düşünülmektedir.
Belisırma Köyü’nde yerli halk pansiyonculuk işlerine yönelmiştir. Buna rağmen köyün ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır. Bölgede, yurt içinde farklı illerde ve yurt dışında çalışan gurbetçiler yoğunluktadır. Köyde yalnızca ilköğretim okulu vardır. Ortaokul ve lise yoktur. Bundan dolayı öğrenciler taşımalı eğitim ile okullarına ulaşmaktadırlar. Köyde içme suyu vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Sağlık evi vardır. PTT acentesi bulunmaktadır. Köye ulaşım için kullanacağınız yol asfalttır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca yüksek hızda internet de köyde bulunmaktadır.
Ihlara Vadisi’nde ziyaret edebileceğiniz on dört kiliseden yedisi Belisırma Köyü’nde bulunmaktadır. Ihlara Vadisi’nde 100’den fazla kilise bulunmaktadır. Fakat bunların on dört tanesi günümüze ulaşmıştır. Belisırma Köyü bu güzel kiliselerin yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Bütün kiliselere yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Belisırma Köyü’nde bulunan kiliseler Ihlara Vadisi’nde bulunan kiliselerden mimari açıdan farklılık gösteriyor. Buradaki kiliselerin mimari olarak Bizans mimarisini yansıtması dikkat çekmektedir. Duvar resimleri de Bizans dönemi ile ilgili olayları betimlemektedir.
Belisırma Köyü’nde bulunan bu kiliseler, Melendiz Çayı’nın doğusu ve batısı olmak üzere iki kısımda bulunuyor. Doğusunda Ala Kilise, Bezirhane ve Karagedik Kiliselerini bulunuyor. Batısında ise Direkli, Batkın, Kırkdamaltı, Bahattin Samanlığı Kiliseleri bulunmaktadır.
Belisırma Köyü’nde bulunan Direkli Kilise 11. ve 13. yüzyıllar arasında yapılmıştır. İçerisinde Latince bir Bizans kitabesi bulunduran kilise bu açıdan önem taşıyor. İçerisinde bulunan yazıt, kilisenin yapıldığı tarih hakkında bilgi vermektedir. Bir kubbe ve üç apsisten oluşan kilisenin mimarisi Yunan Haçı şeklindedir. Manastır kilise olan bu kilisenin merkezi kubbesi 6 direk üzerine oturtulmuştur. Direkli Kilise ismi buradan gelmektedir.
Direkli Kilise’nin fresklerinden bazıları günümüze ulaşmamıştır. Bu fresklerin iki farklı ressam tarafından iki farklı dönemde yapıldığı tahmin ediliyor. Sütunlardaki resimler ayırt edilemese bile Hz. İsa’nın, havarilerin ve azizlerin resimleri dikkat çekiyor.
Kırkdamaltı Kilisesi, Belisırma Köyü’nden yürüyerek 1 km uzaklıkta bulunur. Ihlara Vadisi’ne en tepeden bakan kaya bir kilisedir. Kilisenin tavanı düzdür. Altıgen bir plana sahiptir. Apsisi yenilenmiştir. Kilisede bulunan Yunanca kitabede kilisenin 1283 ile 1295 yılları arasında yapıldığı yazmaktadır. Kilisedeki freskler İncil’den alıntıların yanı sıra II. Mesut’un tasvirleri de bulunmaktadır. Ayrıca fresklerde Türk motiflerinin bulunması Selçuklular ve bölgedeki Hristiyanların uyum içerisinde yaşadığına işaret ediyor.
Kilise, Aziz Georgias adına adanmıştır. Bundan dolayı diğer bir ismi de Aziz Georgias Kilisesidir. Döneminin en çok ziyaret edilen kiliselerinden birisidir. Kilisenin zemini oyularak mezarlar yapılmıştır. Kilisenin daha çok cenaze törenleri için kullanıldığı tahmin ediliyor.
Bahattin Samanlığı Kilisesi, Direkli Kilise’nin 50 m kadar yakınında bulunur. Kilise ismini eskiden Belisırma’da yaşamış Bahattin adında bir köylüden almaktadır. Kiliseyi Samanlık olarak kullanmasından dolayı kilise Bahattin Samanlığı Kilisesi olarak anılmaktadır.
Kilisenin 10. yy. ile 11. yy. arasında yapıldığı düşünülmektedir. 1950 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Kilisenin freskleri günümüze korunarak gelmeyi başarmıştır. Kilise tek nefli ve tek apsislidir. Dikdörtgen planlı ve küçük bir kilisedir.
Batkın Kilisesi Belisırma’da bulunan harabeye dönmeye yüz tutmuş halde bir kilisedir. Kilisenin 8. yy’de yapıldığı bilinmektedir. Günümüze kiliseye dair sadece bir kalıntı ulaşmıştır. Kilise, Açıkel Ağa Kilisesi olarak da bilinmektedir.
Ala Kilisesi, Belisırma Köyü’nün kuzeyinde bulunur. Kilise tek kubbelidir. Haç planlı olarak yapılmıştır. Ala Kilise 11. yy’de yapılmıştır. Manastır kilise olarak da kullanılmıştır. Kilise kayalar oyularak yapılmıştır. Kilisenin bir bölümü İslamiyet’ten sonra bezirhaneye dönüştürülmüştür. Kilisedeki fresklerin çoğu silinmiş ve bazıları kararmıştır.
Ala Kilisesi’nin hemen yanında bulunan Bezirhane Kilisesi, Belisırma Köyü’ne yürüyerek 10 dakikalık bir mesafededir. Kilisenin 12. ile 13. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Kilisenin girişi kemerlidir. Kilise tek nefli ve düz tabanlıdır. Dikdörtgen bir planda yapılmıştır.
Adından da anlaşılacağı üzere kilise bezir yağı üretmek için kullanılmıştır. Bezir yağı aydınlatma için kullanılırmış. Zeyrek ve Ilgın otları kaynatılırken çıkan is fresklere zarar vermiştir. Yine de tavanda ve duvarda silik ve bozulmuş fresklere rastlamak mümkündür.
Belisırma’da son bahsedeceğimiz kilise olan Karagedik Kilisesi 11. yy’de yapılmış büyük bir kilisedir. Diğer kiliselerden farkı taştan örülerek yapılmasıdır. Geç Bizans döneminin mimari yapılarını anımsatıyor. Kilise dik bir kayanın hemen bitişinde bulunuyor. Bu kayaların zamanla parçalanarak üzerine düşmesiyle kilise zarar görmüş. Kilisenin mimarisi Yunan haçı olarak inşa edilmiştir. Kilisenin ana planına göre, dört kolon üzerinde bir kubbe inşa edilmiş. Eskiden bölgede yaşayan Rumlar bu kiliseye Saint Ermolaos adını vermişler.
Belisırma Köyü’nde restoranlar yaz sezonunda Melendiz Çayının üzerine masalar kuruyorlar. Ayaklarınız Melendiz Çayı’nın suyu ile ferahlarken siz yemeğinizin ve manzaranın tadını çıkarıyorsunuz. Belisırma Köyü’nde karşınıza pek çok restoran çıkıyor. Bu restoranların hepsi size harika bir lezzeti suyun serinliği eşliğinde sunuyor. Bu restoranlarda fırında balık yiyebilirsiniz. Oldukça lezzetli yapıyorlar.
Belisırma Köyü oldukça turistik bir yer olmasından dolayı farklı konseptlerde restoranlar görmek mümkün. Yılın her dönemi dolu olduğu için erkenden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz.
Bunun dışında Belisırma Köyü’nde ve Güzelyurt ilçesinde de bulabileceğiniz Gelveri ekmeğini denemenizi öneririz. Bir de pekmezlerin tadına bakmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Dilerseniz hem Gelveri ekmeği hem de pekmez satın alabilirsiniz.
Ihlara Vadisi’nde yürürken yorulduğunuzda dinlenmek için, acıktığınızda yemek yemek için Belisırma Restaurant’ı tercih edebilirsiniz. Restoran, Ihlara Vadisi’nin ilk gişesine 7 km kadar uzaklıktadır. İkinci gişesine ise 4 km uzaklıktadır.
Restoranda ayaklarınızı Melendiz Çayı’na sokabilirsiniz. Ördeklere yem atabilirsiniz. Belisırma Restourant, tereyağından bala kadar tüm ürünleri köyden temin ediyor. Sizleri doğal ürünlerle karşılıyor. Kışın kapalı salonuyla sizi ısıtırken, yazın içinizi serinletecek yer.
Ihlara Vadisi’nden yaklaşık 3 km yürüdükten sonra Çınar Restaurant’a ulaşabilirsiniz. Saç kavurması ve kaşarlı mantarı müşteriler tarafından en beğenilen ürünleri. Suyun içerisinde ördek sesleri eşliğinde keyifli bir öğün yiyebilirsiniz. Yoğun talep sebebiyle yer bulabilmeniz zor olabilir. Rezervasyon yapmanızı öneriyoruz.
Belisırma’daki diğer restoranlar gibi en çok tercih edilen ve en beğenilen restoranlardan birisi de Belisırma Restoran. Restoran tıpkı diğerleri gibi dere kenarında ve su üzerinde servis hizmeti sunuyor. Müşterilerin en favori ürün ise Alabalık.
Belisırma Köyü’nde konaklamanız için pek çok butik otel ve pansiyon mevcuttur. Turistlerin son yıllarda bölgeye yoğun ilgisi dikkat çekmektedir. Bu yüzden bölgede pek çok yeni otel ve pansiyon açılmıştır. Artan taleplerle birlikte, pansiyonculuk bölge halkının geçimini sağlamasında önemli bir iş haline gelmiştir.
Kapadokya’nın diğer bölgeleri gibi Belisırma’da da konaklamak için otel inşaatları yapılmamıştır. Belisırma Köyü’nde eski evler restore edilerek otele dönüştürülmüştür. Kapadokya bölgesi bu açıdan da ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunmaktadır. Her yapının kendine özgü bir hikayesi ve havası bulunmaktadır. Kapadokya’da küçük köylerin butik otellerinde sakin ve huzurlu bir tatil geçirebilirsin
Belisırma Cave Hotel, 2018 yılından beri Belisırma Köyü’nde misafirlerini ağırlıyor. Standart oda, aile odası ve deluxe oda seçenekleriyle misafirlerine pek çok seçenek sunmaktadır. Otelin odaları mağara konseptiyle dizayn edilmiştir. Belisırma Cave Hotel ormanın ve Melendiz Çayı’nın hemen yanında bulunmaktadır. Ormanın kokusunu içinize çekerken Melendiz Çayı manzarası sizi büyüleyecektir.
Otele ulaşmanız için ve otelden bir yere gitmek için otelin transfer hizmetlerini kullanabilirsiniz. Otel transfer hizmetinin yanı sıra, kutlama organizasyonları ve döviz bozdurma hizmetleri de sağlamaktadır.
Mağara otel olduğu için otel ilk girdiğinizde sizi biraz üşütebilir. Ama merak etmeyin. Odanızı kısa süre içerisinde ısıtabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak otele varmadan yetkililerden odayı ısıtmalarını isteyebilirsiniz.
Peristrema Butik Hotel bölgede en çok tercih edilen otellerden birisidir. Otel konaklamanın yanı sıra restoran hizmeti ile de Belisırma’da popüler. Mağara odalarda konaklama imkânı da sunuyor. Doğa ile iç içe harika bir deneyim sizi bekliyor.
Otellere rezervasyon yaptırdıktan sonra eğer rezervasyonunuzu iptal etmek isterseniz kolay bir şekilde iadenizi alabilirsiniz.
Belisırma Köyü pansiyonları otellere göre bölgede daha çok tercih edilmektedir. Bu pansiyonlar konaklamaya çok fazla para harcamak istemeyen kişiler için uygundur. Ne var ki Belisırma Köyü’nde pek çok yerel pansiyon bulunmaktadır. Eğer bir otele rezervasyon yaptırmadıysanız bölgedeki pansiyonları gezerek kendinize bir yer bulabilirsiniz. Fakat biz otellerin ve pansiyonların tam kapasite olması ihtimalinden dolayı sizlere online rezervasyon yaptırmanızı öneririz.