Süleymaniye Camii


Süleymaniye Camii

06.10.2022

Süleymaniye Camii


Türkiye'nin birçok şehrinden, aynı zamanda da dünyanın birçok ülkesinden milyonlarca turisti ağırlıyor İstanbul. Vapura binip boğaz turu yapmak, şehrin neredeyse her adımında bulunan tarihi yerleri ve müzeleri gezmek. Ortaköy'de kumpir, Eminönü'nde balık-ekmek yemek, sanatın sesini Beyoğlu'nda duymak ve daha yapılması gereken birçok şey var İstanbul'da. İnsanların hayran kaldığı, fırsatlar şehri olarak da adlandırdığımız İstanbul'da mutlaka gezilmesi gereken sayısız yer var. Söz ettiğimiz o sayısız yerlerden bir tanesi de Süleymaniye Camii. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan, mimarı da tarihin en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan'dır. Hep beraber bu yazıda Süleymaniye Camii'nin hikayesine, mimarisine, tarihine her açıdan güzelliğine bakalım.




Süleymaniye Camii Hikayesi

Mimar Sinan, Süleymaniye Camii için ''kalfalık eserim'' demektedir. Bu muazzam yapı hakkında da birçok rivayet yer almaktadır. Bunlardan biri de şöyledir:

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı'nın görkemini ve gücünü göstermek amacıyla bu camiyi inşa ettirdi. Fakat camii yapımı yedi sene sürmüş ve bu yedi sene içinde camii açılışının olmaması padişahın canını sıkar. Mimar Sinan'ın camiyi hala neden bitiremediğini merak eder ama cevabı bulamaz. Bir süre sonra da bu konuyla alakalı dedikodular halk arasında yayılmaya başlamıştır. Bu dedikodular padişahın da kulağına gider. Böylelikle Kanuni Sultan Süleyman bir ikindi vakti kalkar ve Süleymaniye'ye doğru yola koyulur. Camiye girdiğinde halk arasında dönen tüm dedikoduların gerçek olduğunu fark eder. Mimar Sinan, caminin ortasında nargilesini almış tüttürüyordu. Sultan gördükleri karşısında şoka uğramış bir halde tüm haşmetiyle ''Bu nasıl bir haldir Mimarbaşı?'' diye bağırır. Fakat sultanın gözünden kaçan bir şey vardır. O da Mimar Sinan aslında nargile içmiyordu. Elindeki nargilenin tömbek kısmı yoktu, yani aslında sadece su içiyordu.

Mimar Sinan'ın aslında yaptığı şey nargile fokurtularını dinleyip caminin akustiğini ölçmekti. Hesapladığı mihrapta yer alan imamın sesini tüm camiye aynı oranda nasıl ulaşacağıydı. Bu konu için çok çalışan Mimar Sinan, amacına ulaşmıştı. Padişah, aslında kendisinin ne yapmaya çalıştığını anlamış ve bağışlamıştır.




Süleymaniye Camii Nerede

İstanbul'un en güzel camiilerinden birisi olan Süleymaniye Camii, Fatih ilçesinde yer alır. Süleymaniye Mahallesi'nde bulunan camii, bulunduğu mahalleye adını vermiştir. 


Süleymaniye Camii'ye Nasıl Gidilir

İstanbul'da gitmek istediğiniz tarihi noktalar için genellikle birden çok ulaşım seçeneği vardır. Özellikle metro, marmaray, tramvay ve vapur kullanmak aralarında en keyifli olanlarıdır. Süleymaniye Camii'ye gitmek için bu 4 seçeneği de kullanabilirsiniz. Yenikapı, Taksim ya da Levent yönlerinden gelecekseniz M2 hattı ile Süleymaniye'ye ulaşabilirsiniz. Yine Sirkeci Marmaray istasyonundan 15 dakikalık bir yürümeyle de camiiye varabilirsiniz. Kadıköy ya da Üsküdar'dan vapurla Eminönü'ne geçerek Süleymaniye Camii'ye gidebilirsiniz. Ancak yine yürüyecek 15 dakika yürümeniz gerekmektedir. Bir başka seçenek ise Bağçılar-Kabataş tramvay hattını kullanarak camii'ye ulaşmak. Laleli ya da Beyazıt duraklarında indiğinizde 5-10 dakika içerisinde Süleymaniye Camii'ye varabilirsiniz.


Süleymaniye Camii Tarihi

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın ''kalfalık eseri'' olarak da bilinir. Külliye içerisinde dükkanlar, sıbyan mektebi, kütüphane, medreseler, hamam, hastane, hazine ve imaretten oluşur.




Süleymaniye Camii Mimari Özellikleri

Yapıldığı günden bu yana depremler yüzünden bir çatlağı bile oluşmamıştır. Bundan dolayı da ''sonsuza kadar yıkılmayacak cami'' adı da vardır.

Dört minareye sahip olan Süleymaniye Camii'nin dört minaresi vardır. Söz konusu bu dört minare de İstanbul'un fethinden caminin yapıldığı güne kadar tahta çıkmış dört padişahı simgeler. Aynı zamanda da minarelerin üzerinde on şerefe mevcuttur. Bu on şerefe de camiyi yaptıran padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı Devleti tahtına çıkan onuncu padişah olmasını simgeler.

Caminin iç kısmına geldiğimiz zaman daha içeri girmeden burnunuza sadelik kokusu geliyor. Fakat söz konusu Osmanlı yapısı olunca sadelik beklemek çok anlamsız. Cami içine girdiğimizde iç süslemeleri bizi büyüler. Camide dört sütun yer alır ve söz konusu sütunların her biri farklı coğrafyalardan alınarak Süleymaniye Camii'ye getirilmiştir. Topkapı Sarayı, Vefa Semti, İskenderiye Şehri, Baalbek Tapınağı da söz ettiğimiz yerlerden birkaçıdır. 27.5 çapa, 53 metre de yükseklikte bir kubbeye sahiptir. Doğal aydınlatma açısından da muazzam bir yerdir. Aydınlatmaları da 32 pencere sayesinde yapılmaktadır.




Süleymaniye Camii Bilinmeyenleri

Süleymaniye Camii hakkında birçoğumuzun az da olsa bilgisi vardır. Fakat bazı bilgiler vardır ki pek nadir insanlar bilirler. Söz konusu bilgileri sizlere sunalım:

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'nin girişinde Hacer-ül Esved taşı bulunur. Bu taşın da bir diğer eşi Kabe'dedir. Burada yer alan söz konusu taşa da dokunmak yasaktır.

Sultanahmet Camii oran açısından çok önemlidir.Altın oranda bölündüğünde ise 1.618 değeriyle karşılaşırız.

Camide yer alan kandil ve mumların camiye zarar vermemesi adına bir oda hazırlanır. Bu odaya da is odası denir. İsler bu odada toplanırmış ve isleri toplayıp mürekkep olarak kullanırlarmış.

İstanbul'un Fatih semtinde yer alan Süleymaniye Camii, dikkat çekici ve bir mimari harikasıdır. Her insanın İstanbul gezi rehberinde Süleymaniye Camii yer almalıdır.