Avanos Gezilecek Yerler
Avanos’ta Gezilecek Yerler Rehberi
Üzüm bağlarıyla çevrili, Kızılırmak’ın bereketli arazisi üzerine kurulmuş Avanos’u daha oraya girmeden yakından tanımak ister misiniz? Anadolu’nun en eski el sanatlarının hala yaşatıldığı Avanos Kapadokya bölgesinin en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri. Köklü bir tarihe sahip olan yerleşim yeri, yerli ve yabancı turistler tarafından Kapadokya’nın ruhunu yaşamak için tercih ediliyor. Yazımızda sizlerle adım adım Avanos’ta Gezilecek Yerlere göz atacağız.
Avanos Tarihi
Neredeyse tüm Türkiye’yi dolaşan bereketli Kızılırmak Nehri’nin iki yakasına kurulan Avanos birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Nevşehir’e 18 km, Göreme’ye 8 km uzaklıktadır. Avanos için Kapadokya’nın sanat evi de diyebiliriz. Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesinin tarihi Hititlilere kadar dayanmaktadır. Hatta çömlekçilik geleneği sahip olduğu killi arazisi sayesinde yörede Hitit kültüründen süre gelen bir el sanatıdır. Öyle ki eskiden çömlek yapmayı bilmeyen kız istemeye bile gidemezmiş. Kapadokya’ya gelip sanata doymak isteyenler için bu bölge dokumacılık ve çömlekçilik alanında atölyelerle deneyimler yaşatmaktadır. Bununla birlikte bereketli topraklarında üzüm bağlarının yetiştirildiği Avanos ürettiği lezzetli şaraplarıyla da bilinmektedir. Yani siz siz olun Kapadokya’ya geldiğinizde Avanos’u görmeden gitmeyin.
Avanos Gezilecek Yerler
Şimdi sizinle beraber Avanos’un kültür ve sanat kokan sokaklarını gezelim. Bu listeye bakarak Avanos’ta Gezilecek Yerleri rotanıza ekleyebilirsiniz. Hatta Avanos’ta konaklamak için bile size birkaç öneri sunacağız.
Zelve Vadisi- Zelve Açık Hava Müzesi
Kapadokya milyonlarca yıl önce oluşmuş killi ve verimli arazilere sahiptir. Ayrıca bu araziler gizemli vadilere de ev sahipliği yapmaktadır. Zelve Vadisi’de bunlardan biridir. Bilindiği üzere Kapadokya bölgesi Hristiyanların yayıldığı en eski bölgelerdendir. Zelve Vadisi’nde dolaşırken peribacalarına işte o yerli halkın oyarak inşa ettiği evlere, kiliselere, manastırlara rastlayabilirsiniz. Hristiyanların azalmasıyla birlikte ise Zelve Vadisindeki peribacalarında yerli halk yaşamaya devam etmiştir. Hatta bundan 50 yıl öncesine kadar bir gün Zelve Vadisini ziyaret ediyor olsaydınız bir peribacası mağarasına tanrı misafiri olarak davet edilebilirdiniz. Yerli halkın daha sonra Zelve Köyüne taşınmasıyla beraber bu mistik yerler ören yeri Zelve Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır.
Zelve Vadisine toplamda üç büyük vadiden oluşmaktadır. Bu üç vadi Zelve Açık Hava Müzesi’nin içerisinde bulunmaktadır. Zelve Paşabağı’na 1 km uzaklıktadır. Girişte büyük kayalara rastlayabilirsiniz. Sağ taraftan baktığınızda yolun iki vadiye açıldığını görebilirsiniz. İlk vadide yerli halkın daha önce burada yaşadığı dönemden kalma bir camii yapısı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca biliyorsunuz ki Kapadokya birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunun bir kanıtı olarak da bu caminin karşısında bir manastır yapısıyla karşılaşacaksınız. İkinci vadiye ise bir tünelle ulaşacaksınız. Bu vadide güvercinlere ev sahipliği yapan pek çok mağara görebilirsiniz. Bu iki vadinin sonunda bir üçüncü vadi yer almaktadır. Burada da pek çok peribacası mağarası görebilirsiniz. Böylece trekking severler 4 saat boyunca gizemli bir vadi içerisinde gezmenin tadını doya doya çıkartabilirsiniz.
Zelve Açık Hava Müzesi’nin içerisinde iki adet Gözlem Parkuru da bulunmaktadır. Ayrıca Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise ve Geyikli Kilise önemli mimari eserlerdendir. Zelve Açık Hava Müzesine müze kartı ile giriş yapılabilmektedir. Eğer müze kartınız yoksa giriş ücreti 25 TL’dir. Eğer gezinizi yaz dönemi planlıyorsanız ziyaret saatleri 08.00-19.00 arasındadır. Kışın ise müze ziyaretçileri saat 17.00’a kadar kabul etmektedir.
Özkanak Yeraltı Şehri
Kapadokya’nın gizemli tarihinin derinliklerine inmek isteyenler için harika bir rotamız var var: Özkanak Yeraltı Şehri. Bilindiği üzere Hristiyanlar dinlerini özgürce yaşayabilmek adına Kapadokya’nın derinlerine sığınmıştır. Yer altına inşa edilen bu görkemli şehiri gezerken kendinizi antik bir dönemde gibi hissedebilirsiniz. Henüz şehrin gizemi tam aydınlatılamasa da restore edilen galeriler tünellerle birbirine bağlanmıştır. Tüneller boyunca katlar arasında insanların haberleşebilmesi için kullanılan pek çok da uzun deliklere rastlayabilirsiniz. Bu yeraltı şehrinde farklı olarak düşmandan korunmak için kızgın yağ dökmeye yarayan delikleri de fark edeceksinizdir. Bu deneyimi yaşayarak geçmişe inmek isterseniz Özkanak Yeraltı Şehri Avanos’a 14 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özkanak Yeraltı Şehri’ne müze kartı ile giriş yapılabilmektedir. Eğer müze kartınız yoksa 30 TL ücret ödeyerek yeraltı şehrini gezebilirsiniz. Ziyaretçi kabul saatleri 08.00-17.00 arasındadır.
Sarıhan(Saruhan) Kervansarayı
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kapadokya tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Selçuklular için çok önemli bir ticaret yolu olma özelliği taşıyan Kapadokya’da II. İzzettin Keykavus tarafından inşa ettirilmiş Sarıhan(Saruhan) Kervansarayı bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu’nun inşa ettirdiği son kervansaray olarak da bilinmektedir.
İpek yolunun doğu ve batısını birleştiren yol bugün Aksaray ve Kayseri ilini birbirine bağlamaktadır. Sarıhan(Saruhan) Kervansarayı Avanos’a 4 km uzaklıkta bu yol üzerinde bulunmaktadır. Kervansaray iki bin metrekare bir alana sahiptir. Kervansarayı inşa ederken kullanılan taşlar Kapadokya yöresine ait killi ve tüflü taşlardır. Bu yüzden kervansaraya Sarıhan ismi verilmiştir. Şu anda kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenen kervansaray Saruhan Kültür ve Kongre Merkezi olarak kullanılmaktadır. Girişte müze kartı geçerli değildir. Haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Çavuşin Köyü
Avanos’u Ürgüp’e bağlayan yol üzerinde bulunan Kapadokya’nın en turistik köylerinden birisidir. Avanos’a yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çavuşin köyünün tarihi Roma dönemine kadar uzanmaktadır. 1071 Malazgirt zaferinden sonra köy Türkleşmeye başlamıştır. Köyde bir yanda kiliseler ve manastırları görürken bir yanda camii ve türbelere rastlayabilirsiniz. Peribacalarının, taş mimarisinin, üzüm bağlarının olduğu bu köyde gezginler için pek çok seçenek mevcut bulunmaktadır. İsterseniz bir rehber eşliğinde yürüyerek trekking yapabilir isterseniz atv veya at turu ile safari yapabilirsiniz.
Çavuşin Köyünde, İncilde geçen pek çok sahnenin resmedildiği muhteşem kaya kiliselerini de ziyaret edebilirsiniz. Başlıca Çavuşin Kilisesi, Güvercinlik Kilisesi ve Vaftizci Kilisesi en önemli yapılarındandır. Çavuşin Kilisesinde Hz. İsa’nın hayatından kesitler görebileceğiniz resimler hala capcanlı halde sergilenmektedir. Kiliseyi müze kartı olanlar ücretsiz olarak gezebilmektedir.
Belha Manastırı
Avanos’a 15 km uzaklıkla bulunan Belha Manastırı’nın hikayesini dinledikten sonra gezilecek yerler listenizde bir yer daha açacaksınız. Belha Manastırı aslında Hristiyanların manastır eğitiminin başlangıç noktası olarak görülmektedir. Manastırda akan ayazma suyunun şifalı olduğu düşünülmektedir. Hatta manastırda bulunan şifahane adlı odada 15 dakika geçiren birinin migren veya baş ağrısından kurtulduğuna inanılmaktadır. Bu esrarengiz manastırın bir de hikayesi vardır. Bu hikayesini öğrenmeden Belha Manastırı’nı ziyaret etmeyin derim.
Belha adını bu diyarda yaşamış güzel bir kabile reisinin kızından almaktadır. Bir zamanlar Belha adındaki bu güzel kız bir gün manastırın olduğu yerde akan ayazma suyunda yıkanırken biriyle tanışmış. Ziyaret Dağı’nın reisi olan bu gençle birbirine kısa sürede aşık olmuşlar. Ne var ki Belha genç ve güzel bir kız olduğu için gün geçtikçe talipleri artmış. Kabile reisi kızının evleneceği kişiyi seçmek için bir şölen tertip etmiş. Ne var ki bu şölende Ziyaret Dağı’nın reisine düşmanı bir ok fırlatmış. Okun sevdiğine gittiğini gören Belha sevdiğini korumak için Ziyaret Dağı’nın reisinin önüne atlamış ve oracıkta aynı ok iki sevgilinin sonu olmuş. Ölüm bile onları ayıramadı diye düşünen kabile reisi onların anısına Belha Manastırını inşa ettirmiş. İşte bu hikayenin geçtiği Belha Manastırı sizleri ziyaretine bekliyor.
Kapadokya Tarihi Avanos Evleri
Roma dönemine uzanan tarihiyle Avanos, Anadolu’da ki ilk Türklerinde yerleşim yeri olmuştur. Peribacalarıyla ve yeraltı şehirleriyle binlerce yerliye ev olan Avanos taş mimarisiyle de dikkat çekmiştir. Kapadokya’nın killi arazisinden elde edilen sarı kayalar şehrin mimarisinin yapı taşıdır. Bu yüzden karşıdan baktığınızda sanki peribacalarının içerisinden çıkmış gibi görünen taş evleri görmektesiniz.
Avanos’ta ilk yerleşim ise Cavuşin Köyü civarında gerçekleşmiştir. Saruhan Kervansarayı’nın yapıldığı tarihlerde bölgeye bir mescit inşa edilmiştir. Mescit bir ibadethane olduğu için Müslüman Türkler için mimari de her zaman merkez olarak sayılmıştır. Daha sonra mescidin çevresine evler yapılmaya başlanmıştır. Osmanlı’da küçük bir köy olan Avanos bugün yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır.
Avanos’ta illi yapısından dolayı kolayca şekil verilebilen peribacalarına açılan evler yapılmıştır. Tarihi Avanos Evleri bu peribacalarına oyma mağaralar veya inşa edilen taş evlerden oluşmaktadır. Bugün elliden fazla ev bölgede restore edilerek aslında uygun biçimde korunmaktadır. Tarihi Avanos Evlerinin yapı malzemesi olan killi taşlar ise harika bir ısı yalıtım örneğidir. Bu evlerde bir gün konaklarsanız fark edeceksiniz ki yazın serin bir havaya kışın ise sıcak bir ortama sahiptir. Bunlardan en ünlülerinden biri olan Doktor Hacı Nuri Bey Konağı’nı görebilirsiniz.
Güray Müze
Avanos, Kapadokya bölgesinde sanat gelişimini izleyebileceğiniz önemli bölgelerden biridir. Hititlilerden kalma çömlekçilik geleneğinin devam ettirilmesi, gelecek nesillere bu tarihi birikimin aktarılması için Güray Müze açılmıştır. Avanos merkezde bulunan müze içerisinde seramik sanatının gelişimi hakkında detaylı bir bilgiye sahip olacaksınız. Mimarisiyle dikkat çeken müze ilk ve tek yeraltı seramik müzesidir.
Müze Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu ve Sergi Salonu olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Antik Eserler Salonunda Geç Kalkolitik Dönem, Tunç ve Demir Çağları ile Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seramik eserler sergilenmektedir. Modern Eserler Salonunda günümüz dünyasına ait çeşitli seramik eserler sergilenmektedir. Müze saat 09.00-19.00 arasında ziyaretçilere açıktır.
Chez Galip Saç Müzesi
Kapadokya’da kültür ve sanatın merkezi olan Avanos çeşitli müzelere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en farklı Chez Galip Saç Müzesi dünyanın da dikkatini çekmiş durumdadır. Chez Galip Saç Müzesi, dünyanın en ilginç ilk 15 müzesinden biridir. Galip Körükçü tarafından bir kaya mağarası içerisine Chez Galip Saç Müzesi açılmıştır. Bu dev saç müzesinde Kapadokya’ya uğrayan insanların bıraktığı hatıralar sergilenmektedir. Asmalı Konak’ın ünlü oyuncuları da müzeye saç koleksiyonuna katkıda bulunmuşlardır. Bu ilginç müze Avanos’un merkezinde bulunmaktadır. Haftanın her günü 08.30-19.30 arasında ziyarete açıktır.
Avanos’tan Alışveriş için Ne Alınır?
Avanos dokumacılık, seramik sanatlarıyla meşhur olduğu kadar şaraplarıyla da bilinmektedir. Buradan sevdiklerinize el yapımı çömleklerle hazırlanmış mumluk, tabak, süs eşyası, testiler veya güveç alabilirsiniz. Aynı zamanda yörenin üzüm bağlarından elde edilen ev yapımı şaraplar da bulabilirsiniz.
Kapadokya Avanos Otelleri
Üzüm bağları içerisine kurulmuş peribacalarına oyulmuş evlerden oluşan bir bölge düşünün, adı Avanos olsun. Bu bölgede yaşamış tüm medeniyetlerle aynı deneyime siz de sahip olabilirsiniz. Peribacalarına oyulmuş mağara evlerde veya taştan ünlü konaklarında tatil yapmak için sizlere birkaç önerimiz var.
Avanos Suites
Kapadokya yöresinin mimarisini yaşatan Avanos Suites, Avanos merkezde bulunmaktadır. Avanos Suites birbirinden farklı 12 odasıyla ziyaretçilerini ağırlamayı beklemektedir. Otelde bir gece konaklamanın en ucuz fiyatı güncel olarak 373 TL’dir.
Mira CappadociaHotel
Mira CappadociaHotel, Kızılırmak’ı izleyebileceğiniz bir butik oteldir. Konum olarak Göreme Açık Hava Müzesine 8 km, Zelveye 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. 6 farklı çeşitte toplam 12 odası bulunan Mira CappadociaHotel’de bir gece konaklamanın en ucuz fiyatı güncel olarak 715 TL’dir.
Terracota Hotel
Avanos merkezde bulunan Terracota Hotel, Kapadokya tarihini ve sosyal yaşantısını hissedebileceğiniz bir yerdir. Terracota Hotel olarak geçen konak yapısı aslında 180 yıllık bir geçmişe sahiptir. Konaklama için 6 taş odası bulunan otelde toplamda 9 oda bulunmaktadır. Otelde bir gece konaklamanın en ucuz fiyatı güncel olarak 316 TL’dir.
Sevdalı Konaklar
Sevdalı Konaklar, Avanos merkezde bulunan 3 yıldızlı bir butik oteldir. Kapadokya’nın taş mimarisine ait otel yapısında 6 farklı oda bulunmaktadır. Otele baktığınızda iki konağın karşılıklı olarak birbirine baktığını fark edebilirsiniz. Konum itibariyle Güray Müzesi’ne ve Avanos Ören Yerine yakınlığıyla avantaj sağlamaktadır. Otelde bir gece konaklamanın en ucuz fiyatı güncel olarak 376 TL’dir.